Campusurile de vară sunt zile nespus așteptate de copiii ce locuiesc pe teritoriul eparhiei de Cluj-Gherla. Animatorii s-au pregătit din timp și se pregătesc  înainte de fiecare zi de campus pentru a le oferi celor mici zile speciale în care să învețe, să se joace, să se roage, să lege prietenii, să își dezvolte ablitățile și creativitatea.

Vara aceasta programul campusurilor presupune parcurgerea sacramentelor, înțelegerea lor și aprofundarea catehezei, activități antrenante, jocuri de grup și ateliere de creație. Mai jos vom reda câteva rânduri despre fiecare campus pe măsură ce se vor fi desfășurat.

___

În Parohia „Buna Vestire” din Bistrița a avut loc în perioada 9-12 august primul campus estival, la care au participat peste 25 de copii și tineri curioși, entuziasmati și dornici să își facă prieteni noi. Pe parcusul acestor zile petrecute împreună, participanții au avut parte de jocuri și concursuri pe echipe, cateheze pe câte un sacramnt în fiecare zi, respectiv, botezul, spovada și euharistia, ținute de către părintele Frișan Ioan, aprofundarea catehezei prin vizionarea unor filmulețe, discuții pe grupuri, și ateliere de creație.
Prima zi a început cu activități de cunoaștere, urmate de cateheza pe Botez și aprofundarea ei. După prânzul servit împreună, am plecat în grup în parcul orașului pentru mai multe jocuri și activități în aer liber unde ne-am simțit foarte bine. În a doua zi cateheza, filmulețul și discuțiile au fost despre spovadă. După ce am servit prânzul din nou împreună, ne-am distrat jucându-ne cu apă, vremea fiind numai bună pentru asta. În cea de-a treia zi am schimbat locația. Ne-am deplasat într-o zonă de lângă oraș unde am reluat activitățile care au fost urmate de un bine meritat grătar.
Campusul s-a încheiat cu Liturghia de duminică, la finalul căreia toți cei care au participat la campus au fost premiați pentru participare și implicare. Atât copiii, cât și tinerii au fost foarte încântați de primul lor campus parohial, dorind ca și anul viitor să fie cel puțin la fel de frumos.
Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest campus, părintelui protopop, copiilor, tinerilor și animatorilor și ne dorim să ne vedem cu bine la cât mai multe activități de acest fel. (Florina Pop, animator în campusul din Bistrița)

___

În perioada 10-12 august s-a desfășurat campusul parohial de la Feldru Valea Secerului. Au fost zile pline de har în care copiii ne-au arătat cum trăiesc ei din plin. Aceștia au participat la diferite jocuri, cu apă sau cu mingea, dar cred că partea lor favorită a fost atunci când și-au pus amprenta asupra acestui campus punând mâna pe afișul care a reprezentat aceste zile. Campusul s-a încheiat cu participarea la hramul Parhohiei. Zâmbetele de pe chipurile noastre nu au lipsit nici măcar o secundă și încă o dată am dovedit că atunci când îl primim pe Dumnezeu printre noi putem trăi cu adevărat o viață fericită. (Roxana Beța, animator al campusului din parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Feldru V.Secerului)

___

La Dăbâca, am fost în primul meu campus ca animator ASTRU Cluj. Campusul s-a desfășurat în perioada 2-4 august în curtea bisericii din sat, parohia „Nașterea Domnului”. Pe parcursul acestuia, copiii au avut prilejul să învețe lucruri noi despre 3 dintre cele 7 sacramente: Botezul, Spovada și Euharistia prin intermediul catehezelor, bansurilor, a jocurilor și atelierelor. Copiii au fost minunați; cei mai mici dintre ei erau foarte lipicioși și datorită acestui fapt ascultau imediat de ceea ce le ceream să facă. Campusul a fost unul reușit și m-aș întoarce cu drag la Dăbâca, pentru un alt campus sau alte activități cu copiii de acolo. (Paul Balint, animator al campusului de la Dăbâca)

___

În perioada 16-18 august 2018 s-a desfășurat, la Gârbău, campusul parohial cu tema „Cu har de Sus, trăim din plin!”, unde au participat 17 copii și 4 animatori. În fiecare zi am început programul cu rugăciune, jocuri și concursuri pe echipe, urmate apoi de momentul de cateheză ținut de părintele Alin Mureșan.

Subiectul primei zile a fost despre Botez, despre cum acesta este sacramentul prin care devenim creștini, prin care aparținem familiei lui Dumnezeu în care toți împărtășim aceleași valori, acesta fiind primul pas pentru a putea ajunge în Rai. După acest moment, a urmat aprofundarea catehezei, unde copii au avut de rezolvat niște rebusuri pe tema zilei, moment urmat de jocuri, pauză de masă și program de voie. La final a fost momentul de atelier, în care copii au pictat un curcubeu format din palmele lor.

A doua zi, părintele a vorbit despre Mir, prin intermediul căruia primim darurile Spiritului Sfânt. El ne dă puterea de a lupta cu răul, de a face fapte bune, de a ne ruga pentru ceilalți și de a-i respecta pe ceilalți. A urmat apoi un concurs pe echipe în care fiecare echipă a trebuit să găsească bilețelele care au fost ascunse în jur, și apoi să identifice care sunt Sacramentele și care sunt darurile Spiritului Sfânt. După pauza de masă au urmat jocurile cu apă, iar la final, în cadrul atelierului, participanții au confecționat un porumbel, simbol al Spiritului Sfânt.

Ultima zi a fost dedicată sacramentelor Spovezii și Euharistiei, două sacramente foarte importante, care ne unesc cu Hristos. Contextul în care a fost instituit Sacramentul Euharistiei sugerează această dimensiune de comuniune cu Hristos și cu Biserica. Au urmat apoi jocuri și bansuri, iar la final copiii au primit baloane modelate. Ne bucurăm că am avut ocazia să petrecem un timp minunat împreună (din care nu au lipsit însă provocările). (Teodora Capan, animator în campusul de la Gârbău)

___

În perioada 12-15 iulie 2018 a avut loc campusul estival de la Livada cu tema „Cu har de sus, trăim din plin!”. La acest campus au participat în jur de 30 de copii, care au avut ocazia în cele patru zile să aprofundeze sacramentele inițierii creștine: Botezul, Mirul și Euharistia. Pe lângă momentele de cateheză conduse de părintele Sebastian Vasile Peșteșan, copiii s-au bucurat de multe jocuri de viteză, dexteritate și muncă în echipă. În cadrul atelierelor, ei au avut posibilitatea atât de a-și exersa abilitățile practice, cât și de a materializa cele învățate la cateheză, prin înfățișarea Potirului și a Pâinii Sfințite, dar și a Spiritului Sfânt porumbel cu cele 7 daruri ale Sale. Timpul a fost suficient și pentru „a da o raită” prin împrejurimi și a strânge gunoaiele din localitate, conștinetizând astfel cât de important e să avem grijă de natură, care e și ea un dar de la Dumnezeu. Din campus nu au lipsit bansurile de înviorare și nici mult așteptata bătaie cu apa. Duminică, copiii și animatorii au participat împreună la Sfânta Liturghie, după care aceștia au fost pictați pe față și li s-au înmânat diplomele de participare. A urmat desigur și un moment de concluzii, în care participanții au împărtășit ce le-a plăcut mai mult sau mai puțin în acest campus, precum și sugestii pentru vara viitoare. Atât copiii, cât și animatorii s-au bucurat din plin de experiențele trăite împreună în aceste zile însorite la Livada. (Luminița Jarda, animator la campusul estival din Livada)

___

Între zilele 3-5 iulie 2018 s-a ținut primul campus dintre campusurile estivale organizate de ASTRU Cluj, campusul din Tihău, cu tema „Cu har de Sus, trăim din plin!”. În prima zi părintele paroh, Ioan Puie a ținut o cateheză despre botez, urmată de o aprofundare a catehezei prin fișe de lucru, iar mai apoi ateliere și jocuri. În a doua zi de campus s-a vorbit despre mir și despre darurile Spiritului Sfânt. Fiind o zi caldă s-au făcut și jocuri cu apă, iar mai apoi s-a plecat în căutare de comori prin sat, activitate care s-a terminat cu sărbătorirea zilei de naștere a Filomenei – o participantă, o fată cu ochiii zglobii. În a treia zi, după cateheza despre euharistie și aprofundare s-a făcut niște jocuri cu copii, iar mai apoi ca și incheiere s-au înmânat diplome de participare fiecărui participant, o poză de grup și o evaluare a campusului. (Matei Capan, animator al campusului de la Tihău)

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.