Campusurile de vară sunt experiențe așteptate cu drag de copii și tineri. Copiii așteaptă suprizele și timpul petrecut împreună cu alți copii, în timp ce tinerii caută ocazia de a-și pune talanții și a se pune ei înșiși în slujba celor mici.

În acest an tema campusurilor – De mână cu Tatăl – pleacă de la Rugăciunea Domnească, dorind ca în partea de cateheză copiii să aprofundeze importanța rugăcinii și mesajul rugăciunii pe care însuși Isus ne-a învățat-o.

Pe lângă partea de cateheză, copiii, în cele câteva zile de campus din parohia lor, au parte de activități antrenante, jocuri de grup, competiții, ateliere de creație și multe altele. Mai jos vom reda câteva rânduri despre fiecare campus pe măsură ce se vor fi desfășurat.

  • Parohia „Coborârea Spiritului Sfânt”, Tihău – 8-10 iulie 2019

Primul campus din această vară, cel de la Tihău, a fost un real succes din toate punctele de vedere. Împreună cu ceilalți animatori am adus pe fețele celor 25 de copilași din Tihău multe zâmbete la finalul tuturor activităților desfășurate pe tema “De mână cu Tatăl”. Am început prima zi cu câteva jocuri de cunoaștere care i-au destins pe copii. A urmat momentul de cateheza ținut de Părintele Puie Ioan care le-a vorbit copiilor foarte frumos despre rugăciune. Ziua a continuat cu bansuri si jocuri care au adus multă bucurie atât copiilor cât și nouă, animatorilor. A doua zi a început cu un moment de rugăciune urmat de cateheză, în cadrul căreia copiii au fost foarte activi. Nu au lipsit nici jocurile și bansurile, însă atracția principală a fost bătaia cu apă care a avut un final dulce. Deși a fost mai scurtă, în ultima zi de campus am avut parte de multă activitate și lucru în echipă. Fiecare copil a avut ocazia să joace într-o piesa de teatru, în „Parabola Fiului Risipitor”. Copiii au luat parte la un traseu cu indicii care s-a sfârșit cu o surpriză. În căutarea indiciilor, aceștia au avut de trecut de probe în care au lucrat împreună. Copiii au dat dovadă de un adevărat spirit de echipă. La sfârșit, fiecare participant a fost premiat cu o diplomă de participare care să le aducă aminte de aceste zile minunate. Ne-am luat așadar rămas bun de la copilași și am încheiat astfel primul campus din aceasta vară, la Tihău. Mulțumim Domnului pentru că ne-a ajutat să îi facem pe copii să se simtă bine și sperăm să ne revedem anul viitori.

(Ionuț Dancă și Ionuț Vranău – animatori campus Tihău 2019)

  • Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavril”, Gârbău – 11-13 iulie 2019

Al doilea campus estival cu tema „De mână cu Tatăl” a avut loc la Gârbău, în perioada 11-13 iulie. La acest campus au participat 14 copii frumoși și plini de energie. În prima zi programul a început cu o rugăciune, urmată de câteva jocuri de cunoaștere și bansuri. În fiecare zi, după acest moment de destindere, părintele Alin Mureșan le-a vorbit despre rugăciunea Tatăl Nostru, care ne arată cât de important este să facem fapte bune, deoarece prin ele, Dumnezeu se arată celor din jurul nostru. A mai insistat asupra faptului că Dumnezeu este mereu prezent în viața noastră pentru a ne arăta care este voia Lui, între care și aceea de a asculta de părinții noștri, care ne vor binele. De asemenea, El ne-a dat niște daruri pe care nu vrea ca noi să le irosim, ci să le folosim pentru a-i sluji pe cei din jurul nostru, pe cei din familie și pe prieteni. Asemenea Lui, și părinții noștri vor ca noi să ne cultivăm talentele și să le folosim pentru a face binele. Momentele de cateheză au fost urmate de aprofundarea acesteia, prin diverse activități practice și rezolvări de fișe. Următoarea parte a programului a constat în jocuri de echipa, fotbal, ștafete cu baloane și diverse probe ambițioase. Fiecare zi s-a terminat cu un moment de atelier, în cadrul căruia copiii au confecționat ursuleți și vulpi, pentru a le duce acasă.. Mulțumim Domnului pentru energia acestor copii, iar preotului și părinților pentru implicarea în desfășurarea campusului și pentru gustările pe care le-au pregătit! Mulțumim și animatorilor pentru implicare. Așteptăm să ne vedem cu drag și în alte campusuri!

(Teodora Capan – animator campus Gârbău 2019)

  • Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel”, Beclean – 23-25 iulie 2019

La Oratoriul din Beclean s-a desfășurat cel de-al trielea campus parohial. În prima zi a campusului, râsetele de bucurie ale copiilor au început să răsune de la prima oră. Bansurile au energizat copiii dis-de-dimineață, urmate de câteva jocuri de societate. Jocul de volei cu baloane cu apă a fost unul dintre cele mai apreciate jocuri ale zilei, urmat de un moment muzical, când cerceașii din grup ne-au încântat cu câteva cântece de munte.
A doua zi, părintele Alin Cîndea a ținut o cateheză despre rugăciunea “Tatăl nostru…”. Copii au aflat că Tăticul nostru ne iubește, ne vrea binele și dorește să se apropie de noi ca să ne poată ajuta în momentele grele din viața noastră, iar cel mai simplu mod de a face asta este prin rugăciune. Copiii si-au dovedit apoi îndemânarea și răbdarea la atelierul de origami propus lor. Și așa cum au demonstrat și cu o zi înainte, cântecele sunt nelipsite din programul lor zilnic, răsunând până la terminarea programului.
Ultima zi a început cu un jocuri de energizare, după care copii au avut sarcina de a face un colaj, alăturând literele pregătite în ordinea portrivită pe un poster, pentru a scrie împreună rugăciunea “Tatăl nostru…”. După pauza de prânz, copiii, dar și tinerii -participanți la Joia Bucuriei – s-au bucurat de un mic concurs: vânătoarea de origami, sacul de cartofi, turnul din pahare și (preferatul copiilor) volei cu baloane cu apă. Echipa fluturașilor a câștigat detașat; pe locul II s-a aflat echipa frunzelor, urmată în de aproape de echipa bărcuțelor. Ziua s-a încheiat cu multe îmbrățișări și câteva bansuri (pentru cei mai energici).

( Laura Burcă – animator campus Gârbău 2019)

  • Parohia „Nașterea Domnului”, Dăbâca – 25-27 iulie 2019

În perioada 25-27 august a avut loc campusul estival de la Dăbâca, la care au participat 26 de copii. În zilele de joi și vineri, programul a început cu câteva bansuri și jocuri, urmate de momentul de cateheză. În prima zi, părintele le-a vorbit despre prima parte a rugăciunii Tatăl nostru, în care vedem rolul Tatălui într-o familie, acela de a da viață, lucru pentru care noi nu trebuie să uităm să îi mulțumim. În a doua zi, a vorbit despre cererile pe care noi le facem Tatălui: îi cerem pâinea de toate zilele, îi cerem să nu ne lase să cădem în ispită. La rândul Său, El ne cere să avem grijă de cei mai mici, să fim atenți la nevoile lor, așa cum El se preocupă de nevoile noastre, chiar și cele mai mici. Programul a continuat până la amiază cu alte jocuri și competiții. În partea de după-masă, copiii au avut ocazia, pe lângă clasicele jocuri ale copilăriei, să fie creativi în cadrul atelierelor. În a doua zi s-au bucurat de jocurile cu apă, vremea fiind prielnică pentru aceste activități, iar seara ne-am strâns cu toții la un foc de tabără. În ultima zi, copiii s-au bucurat de mai multe jocuri și concursuri, iar la final au primit o surpriză dulce: înghețată. Mulțumim Domnului pentru zilele frumoase, pentru animatorii care ne-au ajutat, pentru copiii frumoși și pentru părintele și familia sa, care ne-au primit cu mare căldură!

(Teodora Capan – animator campus Dăbâca 2019)

  • Parohia „Sf. Iosif”, Iclod – 5-6 august 2019

În perioada 5-6 august a avut loc, la Iclod, campusul estival cu tema „De Mână cu Tatăl”, unde au participat 45 de copii din Gherla, Iclod, Mintiu Gherlii și Țaga. În ambele zile, am început programul cu Sfânta liturghie celebrată de părintele Gabriel Manu.
În prima zi am făcut câteva jocuri de cunoaștere și am dansat, după care a urmat momentul de cateheză. Părintele Edmund Dujardi le-a vorbit copiilor despre rugăciunea Tatăl nostru, în care Dumnezeu ne cere să îi tratăm pe cei de  lângă noi ca pe niște frați, indiferent de rasa sau religia lor. Am continuat programul cu diverse jocuri și bansuri, printre care am avut și pauze pentru a servi ceva dulce. Am încheiat prima zi cu un atelier de compus rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu, pentru ziua pe care tocmai am petrecut-o împreună.
A doua zi, după Liturghie și câteva jocuri, părintele protopop Alexandru Hruban a accentuat alte aspecte ale rugăciunii Tatăl nostru, atrăgând atenția asupra faptului că, așa cum Dumnezeu ne iartă când greșim, și noi trebuie să îi iertăm pe cei care ne supără. Au urmat apoi mult așteptatele jocuri cu apă, iar după pauza de prânz, am continuat cu alte jocuri, competiții și activități. Ne-am bucurat mult să petrecem aceste două zile cu atâția copii frumoși, de la care am avut ce învăța. Mulțumim și preoților și familiilor care s-au implicat în desfășurarea acestui campus și care ne-au primit cu toată căldura!

(Teodora Capan – animator la primul campus de la Iclod)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − eleven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.