Ana Maria Socaciu
Vicepreședinte ASTRU Cluj – 2015
Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
Mă consider o persoană curioasă, prietenoasă, iubitoare de natură și de Dumnezeu. Aș alege trei cuvinte care să mă definească, în linii mari: credință, devotament, spirit de slujire.
Există un moment sau o întâlnire care te-a schimbat radical? Ne poți spune mai multe despre această experiență?
Da, îmi amintesc de parcă a fost ieri. În vara lui 2013, am participat împreună cu peste 50 de tineri, la MAGIS, o experiență spirituală după metoda Sf. Ignațiu. Aici am avut ocazia de a cunoaște alți tineri care își trăiau credința cu pasiune. Tot aici am participat pentru prima dată la o cateheză despre teologia trupului, intitulată „Dumnezeu și planul său pentru iubire, căsătorie și sex” sau cam așa ceva. Au fost trei zile intense de discuții și prelegeri, conduse de Dan și Iulia Călinescu, care pot să spun că mi-au schimbat radical viziunea asupra iubirii și a trăirii sexualității, conform învățăturii biblice a Bisericii Catolice. Această experiență mi-a condus pașii mai apoi în anii ce au urmat și îi sunt extrem de recunoscătoare lui Dumnezeu că mi-a revelat acest adevăr.
Care a fost primul tău contact cu ASTRU Cluj?
Primul contact cu ASTRU Cluj a fost în mai 2012. Venisem la Olimpiada Națională de Religie, iar cei de la ASTRU ne-au întâmpinat și ne-au oferit câteva materiale informative despre asociația lor. Era prima dată când luam contact tineri greco-catolici, eu fiind romano-catolică. Mai târziu am venit la facultate în toamna aceluiași an, însă doar în ianuarie 2013 am reluat contactul. Îmi aduc aminte și acum că se apropia sesiunea și eram foarte stresată, fiind în primul meu an de facultate. O cunoștință m-a invitat la una din serile pentru tineri de la ASTRU și am acceptat. Cred că am făcut quilling, pentru mărțișoare. În timpul atelierului, am avut vreme să povestesc cu ceilalți tineri și să cunosc și eu mai multe despre asociație și despre activitățile ei. Și de atunci restul e istorie. M-am simțit ca parte dintr-o familie, am întâlnit tineri deschiși și interesați cu adevărat de credința lor, iar acest lucru m-a întărit și m-a convins să cresc alături de ei.
Consideri că voluntariatul este important?
Da, cred cu tărie că sunt lucruri pe care le înveți în cadrul unei activități de voluntariat regulat (pe o perioadă mai lungă de timp), pe care nu le poți învăța la școală sau acasă. E cadrul perfect pentru a te descoperi mai mult pe tine, capacitatea ta de a te dărui, de a fi acolo pentru ceilalți chiar și atunci când nu te simți în stare, e un mod de a vedea ce impact ai tu asupra lumii. Pentru mine voluntariatul e mai mult decât o activitate pe care o fac fără a aștepta o recompensă. Este o misiune prin care descopăr într-un mod foarte concret și real ce înseamnă caritatea creștină, pe care suntem chemați ca și creștini catolici să o trăim.
Ce te-a determinat să candidezi pentru Consiliul de Conducere ASTRU Cluj?
Tocmai dorința de a mă angaja într-o misiune, într-un drum de slujire de lungă durată; am văzut nevoia de implicare a tinerilor în biserică atât la întâlnirile cu tinerii, cât mai ales la vizitele parohiale în care mai participasem, acompaniindu-i pe cei care fuseseră înaintea mea în consiliu. Am văzut la firul ierbii cum pot să contribui la formarea și creșterea bisericii lui Cristos, în mod special prin munca cu tinerii și copiii din grupurile parohiale ASTRU, așa că am zis, de ce nu? Dacă Dumnezeu m-a înzestrat cu tot felul de daruri, dintre care cel mai prețios este credința în El, cum să rămân pasivă și să nu mulțumesc în mod concret pentru acest dar, dăruindu-l la rândul meu celorlalți?
Ce calități de bază ar trebui să aibă un consilier ASTRU Cluj?
Un consilier ASTRU Cluj nu este un sfânt neapărat, dar este o persoană care îl caută cu adevărat pe Dumnezeu și caută să îi fie plăcut și să asculte chemarea Lui. Apoi, consilierul ASTRU este o persoană care dorește să se pună în slujba celorlalți, înțelegând că dăruind celorlalți te descoperi pe tine (după cum spunea Sfânta Tereza de Lisieux) și că iubire fără dăruire nu există. Implicarea la acest nivel mai implică și calități precum a avea spirit de echipă, poate chiar calități de lider, empatie și înțelegere. Însă unele dintre acestea le descoperi pe parcurs sau reușești să le înveți pe parcurs.
Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o pe durata mandatului?
Cea mai mare provocare pe care am întâlnit-o pe durata mandatului a fost cunoașterea și înțelegerea nevoilor specifice fiecărui grup parohial în parte. A fost o provocare, dar și o experiență frumoasă să intru în contact direct și pe o durata mai îndelungată de timp cu tinerii și copiii din aceste grupuri, să îi cunosc, să petrecem timp împreună, să organizăm activități împreună, să aprofundăm învățătura credinței catolice.
Cum consideri că te-a ajutat această perioadă în viața ta, în cariera pe care o ai acum?
Personal, perioada aceasta a fost formativă din punct de vedere spiritual, cât și uman. Am avut ocazia să lucrez alături de tineri catolici, să cresc și să învăț mai multe despre cum mă pot apropia mai mult de Dumnezeu, și cum pot să îi ajut și pe alții să îl cunoască pe Dumnezeu. Totodată, am învățat să lucrez în echipă, să organizez o activitate cap-coadă, să comunic mai bine și să fiu perseverentă în ceea ce fac. Am învățat că toți oamenii au limite, și e frumos când suntem acolo unul pentru celălalt pentru a ne susține și a ne încuraja.
Dacă ai putea să te întorci în timp, în perioada în care ai fost membru în Consiliul de Conducere ASTRU Cluj, ce ai face diferit?
Da, e o întrebare foarte bună. Aș dori să fi putut participa la mai multe întâlniri de grupuri parohiale (la un moment dat începusem să lucrez și eram și la master) și să leg prietenii mai profunde cu responsabilii grupurilor. Interacțiunea umană în misiunea de apostolat este crucială. Cineva spunea că, Cristos nu are alt corp pe acest pământ decât pe al nostru. Nu are alți ochi, decât pe ai noștri. Nu are alte brațe care să îmbrățișeze și să ajute, decât pe ale noastre. Nu are alte picioare, decât pe ale noastre. Asta aș face diferit.
Ce sfat ai avea pentru cineva care dorește să candideze pentru o poziție în Consiliul de Conducere ASTRU Cluj?
Dacă te gândești să faci parte din Consiliul de Conducere ASTRU Cluj sau poate că nu te-ai gândit, dar cineva te-a întrebat dacă ai vrea să faci parte, te-aș sfătui pe tine, fie tânăr, fie tânără, să duci întrebarea la picioarele Crucii lui Cristos, oglinda iubirii desăvârșite și să-i ceri harul de a discerne voia Lui pentru viața ta. Uneori Dumnezeu vorbește clar și răspicat, iar alteori ne așteaptă pe noi să facem primul pas spre El. Curaj! Orice s-ar întâmpla, Dumnezeu este mereu cu tine atât prin Sfânta Taină, cât și prin frații și surorile care te înconjoară. Curaj!