Mihai Moruțan

Președinte 2016 / 2017-2018

Ce te definește? Cum te-ai descrie în câteva cuvinte? 

Consider că sunt un om simplu, cu credință în Dumnezeu, provenind dintr-o familie de credincioși practicanți. Sunt o persoană dispusă să ajut oriunde este nevoie, de asemenea cred că următoarele cuvinte mă caracterizează: simplitate, seriozitate, implicare, responsabilitate. 

Există un moment sau o întâlnire care te-a schimbat radical? Ne poți spune mai multe despre această experiență?

O, da! De-a lungul vremii au fost mai multe astfel de momente care m-au ajutat să cresc în credință și nu numai. Îmi amintesc, din copilărie, de momentul primirii primei sfinte împărtășanii. Apoi, poate perioada care m-a marcat cel mai mult a fost vara anului 2005. Am călătorit destul de mult în acea vară. Între altele am ajuns în Bosnia pentru o experiență de voluntariat. Aveam de renovat (până la un punct) o casă ce fusese bombardată în timpul războiului. Am fost mișcat de căldura cu care ne-au primit proprietarii casei respective, cu care puteam comunica doar prin semne, căci niciunul dintre noi nu cunoștea limba locală, și de asemenea de speranța pe care o aveau, că într-o zi își vor putea locui iarăși în casa lor. Tot în acel an am avut parte de prima experiență ZMT, la Köln. Până la acel moment nu m-aș fi gândit vreodată că e posibil să văd zeci de mii de tineri bucuroși adunați în rugăciune.

Care a fost primul tău contact cu ASTRU Cluj?

Eram în primii ani de liceu, iar printre profesorii mei era și asistentul spiritual al ASTRU Cluj. Asociația începuse la vremea respectivă câteva activități cu elevii liceului teologic, unde studiam și eu, și așa i-am cunoscut pe astriști. Îmi amintesc de o ieșire la parohia Căpâlna din perioada aceea.

Consideri că voluntariatul este important? Dacă da, de ce?

Am fost voluntar în mai multe organizații, dar și punctual la anumite evenimente. Experiența de voluntar merită. Sunt momente care ajută orice tânăr să crească, să se maturizeze, să fie capabil de a lua decizii, să lucreze în echipă. Iar bucuria ce o vei vedea de multe ori pe chipul celor care au beneficiat de munca ta voluntară nu poate fi descrisă în cuvinte.

Ce te-a determinat să candidezi pentru Consiliul de Conducere ASTRU Cluj? 

Eram deja membru ASTRU de mulți ani, fiind cooptat voluntar în organizarea a diferite evenimente sau activități. Am considerat că era momentul să dau mai departe tot ceea ce învățasem și în același timp simțeam că am nevoie de o provocare.

Ce calități de bază ar trebui să aibă un consilier ASTRU Cluj?

Nu știu dacă e neapărat o calitate, dar cred că în primul rând e nevoie de curaj. Apoi, desigur, a fi parte din conducerea unei asociații catolice presupune să fii un om cu viață spirituală activă, o persoană serioasă, entuziastă și cu spirit de sacrificiu.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o pe durata mandatului?

Fiind perfecționist din fire, orice eveniment major aducea pentru mine și o oarecare teamă de a nu greși. Dar aici am avut marea bucurie de a înțelege rolul echipei, în care am găsit mereu sprijinul necesar.

Cum consideri că te-a ajutat această perioadă în viața ta, în cariera pe care o ai acum?

Cred că lucrul cel mai important pe care l-am învățat în perioada aceasta a fost să fiu mai atent la nevoile celor din jur.

Dacă ai putea să te întorci în timp, în perioada în care ai fost membru în Consiliul de Conducere ASTRU Cluj, ce ai face diferit?

Îmi propusesem, în timpul acela, să reușesc să ajung în fiecare grup parohial. Din păcate timpul a trecut repede și nu am apucat să ajung în toate. 

Ce sfat ai avea pentru cineva care dorește să candideze pentru o poziție în Consiliul de Conducere ASTRU Cluj?

Tema anului asociativ se potrivește perfect și ca îndemn pentru potențialii candidați. Ai curajul de a fi parte importantă a viitorului! Deschide-ți inima spre Domnul și pune-ți talanții în slujba celorlalți! Pentru a candida e nevoie doar de încredere în Domnul, curaj și responsabilitate.