BUCURIA DE A EVANGHELIZA ÎN ORICE OCAZIE

Vai mie dacă nu vestesc evanghelia! (1Cor 9,16)

Dragi astriști,

Iată a venit din nou toamna, e vremea să adunăm bunătățile pe care le oferă acest anotimp: fructe multe, gustoase și dulci. Toamna aduce și începerea anului școlar și universitar, dar și bucuria revederii cu colegii și prietenii noștri dragi. Noi, cei de la ASTRU, vă așteptăm cu mult drag, iar pentru aceasta am pregătit un nou an asociativ plin de multe lucruri gustoase și dulci.

În perioada 3 – 28 octombrie va avea loc Adunarea generală a Sinodului Episcopilor cu tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional” în care Biserica Universală va asculta cu atenție glasurile tinerilor.   

Anul acesta sărbătorim și centenarul Marii Uniri, ocazie să ne rugăm pentru țara și poporul nostru, așa cum ne îndeamnă și mottoul ASTRU Cluj: „Ajută-ne Doamne să fim de folos Bisericii și neamului nostru” (Pr. Vasile Fernea). Este de asemenea un prilej bun pentru a conștientiza necesitatea implicării noastre ca laici în biserică și societate. Totodată ne amintim și de cel care a citit rezoluția unirii – Cardinalul Iuliu Hossu, personalitate căreia eparhia noastră i-a dedicat acest an, avându-l ca model de mărturisitor și martir. De asemenea înălțăm rugăciuni pentru beatificarea Episcopilor Greco – Catolici morți în faimă de martiri sub regimul comunist.

Anul trecut „Am ascultat chemarea din inima noastră” pentru că în inima tuturor tinerilor este Isus, care abia așteaptă să ne îndreptăm urechile și inimile spre El, singurul care poate să aibă o imagine de ansamblu asupra vieții noastre. Nu ne simțim împliniți până ce nu ne descoperim și ne trăim chemarea primită ca și dar gratuit din partea lui Dumnezeu.

Anul acesta punem în practică această chemare prin disponibilitatea noastră de a-L vesti pe Dumnezeu „Azi din Cer am auzit, Isuse, ce mi­-ai poruncit: Să le vorbesc fraților mei Acum de Tine”, pentru aceasta noul an asociativ are ca temă: Bucuria de a evangheliza în orice ocazie, iar mottoul biblic: „Vai mie dacă nu vestesc evanghelia!” (1Cor 9,16).  

Tema si motoul este ales din exortația apostolică a Papei Francis Evanghelii Gaudium – Bucuria evangheliei:  „Propunerea este de a trăi la un nivel superior, însă nu cu intensitate mai mică: „Viața se întărește dăruind-o și slăbește în izolare și în tihnă. De fapt, cei care exploatează mai mult posibilitățile vieții sunt cei care părăsesc țărmul sigur și sunt pasionați de misiunea de a comunica altora viața”. Atunci când Biserica îi cheamă la angajarea evanghelizatoare nu face altceva decât să le indice creștinilor adevăratul dinamism al realizării personale: „Aici descoperim o altă lege profundă a realității: viața crește și se maturizează în măsura în care o dăruim pentru viața celorlalți. Până la urmă, asta este misiunea”. Așadar, un evanghelizator n-ar trebui să aibă niciodată o față de înmormântare. Să recuperăm și să sporim fervoarea, „bucuria minunată și mângâietoare de a evangheliza, chiar și atunci când trebuie să semănăm plângând […] Fie ca lumea din vremurile noastre – care caută când în angoasă, când în speranță – să primească vestea cea bună nu de la evanghelizatori triști și descurajați, nerăbdători și neliniștiți, ci de la slujitori ai evangheliei a căror viață să iradieze fervoare, care să fi primit cei dintâi în ei bucuria lui Cristos”. (Evanghelii Gaudium 9;10)

Noi, ca membrii ASTRU Cluj, trebuie să cerem, așa cum ne îndeamnă papa Francisc, forța apostolică de a duce altora Evanghelia – a o oferi, nu a o impune – și de a renunța să facem din viața noastră creștină un muzeu de amintiri. Să trăim cu adevărat în viața noastră ceea ce cântăm în versurile imnului ASTRU: „Să fim apostoli ai lui Hristos / Apostoli în lume trimiși / Apostoli mereu de folos / Aștri de dragote-aprinși”. Viața creștină este trăire, este viitor, este speranță! Nu este un muzeu. Să lăsăm ca Spiritul Sfânt să ne facă să contemplăm istoria în perspectiva lui Isus înviat, astfel Biserica va fi în măsură să meargă înainte primind harurile Domnului.

Să cerem mereu ajutorul Spiritului Sfânt, pentru ca El să ne fie alături pe calea vieții noastre, pentru a fi capabili și vrednici de a-L vesti, cu bucurie, pe Hristos.


Mihai Moruțan, 
Președinte ASTRU Cluj
Pr. Sebastian Peșteșan,
 Asistent Spiritual General ASTRU Cluj

Accesând următorul link aveți acces la dosarul cu documentele necesare noului an asociativ:  goo.gl/DxvqaW