
În perioada 27-29 octombrie 2017 s-a desfășurat la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca cursul de formare pentru animatori organizat de ASTRU Cluj, cu tema „Animator…pentru că Eu te-am ales” și motto „Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v-am constituit ca să mergeți și să aduceți rod, iar rodul vostru să rămână, pentru ca orice îl veți ruga pe Tatăl în numele meu să vă dea.” (Ioan 15, 16).
Cursul a debutat în seara zilei de vineri. După momentul sosirii participanților și servirea cinei a urmat momentul oficial de „Bun venit”. Părintele Olivo Bosa SJ a adresat câteva cuvinte participanților prezentându-le acestora istoricul și regulile casei. A urmat un cuvânt de bun venit din partea lui Mihai Moruțan – președinte ASTRU Cluj. Un moment aparte a fost salutul membrilor Consiliului Director al Acțiunii Catolice din România, care s-au reunit la Cluj-Napoca în aceste zile. Seara a continuat cu un moment de cunoaștere, în cadrul sesiunii denumite „Animator identificat”, sesiune facilitată de Emilia Beța – vicepreședinte relații interne ASTRU Cluj. Cea mai apreciată activitate a momentului de cunoaștere a fost cea în cadrul căreia numele participanților erau scrise pe bilețele având literele amestecate. Fiecare participant a trebuit să aleagă un bilețel, urmând apoi să identifice persoana al cărei nume era „amestecat” pe bilețel. Ziua de vineri s-a încheiat cu rugăciunea de seară – Rugăciunea Rozariului.
Am început ziua de sâmbătă cu participarea la Sfânta Liturghie. Aceasta a fost celebrată de Pr. Ștefan Madarași – asistent spiritual pentru sectorul tineri al Acțiunii Catolice din România, alături de Pr. Felix Roca – asistent spiritual general ACRO și Pr. Radu Tălpălariu – asistent spiritual general ASTRU Cluj. După micul dejun, în cadrul primei părți a sesiunii practice „Pune-ți DA(r)ul în practică”, participanții au fost invitați să-și pună talanții în valoare. Astfel, aceștia au fost împărțiri în 3 echipe urmând ca fiecare echipă să parcurgă atelierele propuse: pictură pe față (atelier facilitat de Diana Sasu – consilier național sectorul copii ACRO și Emilia Beța – vicepreședinte relații interne ASTRU Cluj), baloane împletite (atelier facilitat de Ana Maria Bîrta – secretar ASTRU Cluj) și atelierul de bansuri (facilitat de Rosana Bălănescu – vicepreședinte relații externe ASTRU Cluj). A doua parte a dimineții a fost rezervată unei sesiuni teoretice intitulată „ABC-ul animatorului” și moderată de Codruța Mureșan – consilier național sectorul copii ACRO. În cadrul acestui moment formativ participanților le-au fost prezentate multe aspecte privitoare la importanța animatorului în cadrul unui grup parohial de acțiune catolică, precum și rolul și misiunea acestuia. De asemenea participanții au descoperit care sunt pașii de urmat pentru animarea unei activități pentru un grup de copii sau tineri.
Activitățile au fost reluate după prânz cu părțile a doua și a treia a sesiunii „Pune-ți DA(r)ul în practică”, momente pline de entuziasm și energie, tinerii participanți având ocazia să experimenteze o parte din ceea ce presupune implicarea ca animator în diverse evenimente parohiale sau eparhiale (Întâlnirea Eparhială a Copiilor, campusuri estivale…etc.).
Spre seară ne-am îndreptat cu toții spre centrul orașului pentru parcurgerea unui tur ghidat pe la principalele obiective ale Clujului. Am descoperit împreună multe aspecte legate atât de istoria orașului, cât și de istoricul unor clădiri, biserici sau monumente.
Aflându-ne la 69 de ani de la momentul arestării episcopilor greco-catolici în anul 1948, rugăciunea de seară a fost celebrată pentru aceștia, amintindu-ne de martiriul lor.
La fel ca în ziua precedentă, am început ziua de Duminică cu participarea la Sf. Liturghie. Apoi, după micul dejun, Pr. Felix Roca a propus un moment de formare spirituală intitulat „Animator…pentru că Eu te-am ales”. Părintele le-a arătat tinerilor o secvență dintr-un film animat, La Luna, oprind vizionarea în punctele esențiale pentru a le adresa întrebări. Astfel, au participat și ei la construirea ideilor pe care dânsul dorea să le transmită: să își găsească fiecare modul propriu de a gândi, viziunea proprie despre lume, să fie conștienți de faptul că tinerii chiar au puterea de a aduce o schimbare în lume, să nu se lase afectați atunci când un adult critică generația tinerilor de azi. În concluzia sesiunii, părintele le-a amintit că Bisericii chiar îi pasă de părerile și dorințele tinerilor, acesta fiind și motivul desfășurării Sinodului Episcopilor de anul viitor, cu tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”.
A urmat apoi momentul de evaluare intitulat „Animator calificat”. În cadrul acestuia, tinerii participanți au avut ocazia de a se evalua, într-o primă fază, unii pe alții, scriind mesaje pe foile lipite pe spatele fiecăruia dintre ei. Apoi a urmat evaluarea fiecărei sesiuni în parte într-un mod inedit: fiecare sesiune a fost afișată în fața tinerilor ca o postare de tip facebook, iar ei au avut ocazia de a posta reacții și comentarii pentru fiecare astfel de postare. Momentul final al cursului l-a reprezentat înmânarea certificatelor de participare.
Mulțumim Domnului pentru acest timp plin de har, și invitaților noștri pentru disponibilitate și pentru contribuția lor la organizarea acestui curs de formare.
Mai multe imagini aici: Legătură album foto