Întâlnirea Naționala a Tineretului Catolic are loc o dată la trei ani şi este organizată alternativ de o dieceză romano-catolică şi de o eparhie greco-catolică. În 2015 Eparhia de Cluj-Gherla a fost gazda acestei întâlniri.

În perioada 25-29 iulie 2018, la Satu Mare, a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din România organizată de Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare. Patroana aleasă pentru INTC-ul de la Satu Mare a fost Sfânta Fecioara Maria, iar motto-ul „Nu te teme Marie, pentru că ai aflat har de la Dumnezeu” (Lc 1,30).

Aceste întâlniri le oferă tinerilor catolici ocazia să se întâlnească şi să se cunoască între ei, să participe la activități formative (la nivel uman și spiritual) şi să îşi manifeste entuziasmul prin momente culturale şi artistice.

Anul acesta din Eparhia de Cluj Gherla au participat un număr de 106 persoane format din mai multe grupuri: ASTRU Cluj, grupul MAGIS – tinerii ignațieni, Asociația Cercetașii Munților, preoți, seminariști și persoane consacrate, alăturându-se și păstorul lor, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu.

Peste o mie de participanți din toată țara au trăit împreună momente de rugăciune și comuniune, au participat la conferințe și mărturii, au cântat, au dansat, au participat la competiții sportive, au vizitat și au aflat lucruri noi despre orașul gazdă și multe activități din cadrul întâlnirii.

Alături de ierarhii prezenți, tinerii au participat la Sfânta Liturghie care a avut loc în mai multe biserici din Satu Mare și în mai multe rituri și limbi, trăind momente pline de har împreună.

În cadrul catehezelor tinerii au fost împărțiți pe grupe de vârste, dezbătând subiecte precum reconcilierea și caritatea ca vocație.

Vineri, în cadrul programelor alternative a avut loc o expoziție vocațională, unde ASTRU Cluj a avut un stand în care tinerii prezenți au putut afla care este misiunea noastră și activitățile pe care le desfășurăm.

În ultima zi a întâlnirii, tinerii s-au adunat toți în Grădina Romei unde s-au desfășurat majoritatea activităților și împreună cu episcopii, preoții și Nunțiul apostolic au participat la celebrarea Sfintei Liturghii duminicale. La finalul liturghiei Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și responsabilul pentru pastorația tineretului din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, a anunțat următoarea întâlnire care va avea loc în 2021, în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, iar oraşul gazdă al evenimentelor va fi Brașov, Sibiu sau Alba Iulia.

După ce am cântat împreună cu ceilalți tineri imnul întâlnirii, ne-am luat rămas bun de la cei cu care am petrecut zile minunate împreună și ne-am îmbarcat pentru a pleca spre casă, cu speranța ca o să ne revedem cât mai curând.

Mulțumim tuturor care au făcut posibilă această întâlnire, organizatorilor, sponsorilor și tuturor participanților. Sperăm că în urma acestei întâlniri tinerii să ducă mai departe entuziasmul și pacea pe care au dobândit-o în aceste zile la Satu Mare.

Să ne revedem cu bine în 2021!

Ana-Maria Bîrta,
Secretar ASTRU Cluj

Album foto: Tinerii Eparhiei de Cluj-Gherla la INTC 2018 Satu Mare

Mărturii și impresii post INTC2018:

  • A fost exact ce aveam nevoie. M-am simțit bine, am trăit, am găsit răspunsul la anumite întrebări, am strâns prietenii, am legat unele noi, am visat și m-am apropiat mai mult de credință. Cred că acest eveniment a fost încă o dovadă că tinerii catolici pot fi cool și creștinismul e încă la modă, dacă e trăit cu bucurie și pasiune. Dumnezeu nu ne vrea plictisiți, ci curajoși în a visa și a ne urma pasiunile pe care El le-a pus în noi! (Teodora)
  • Pentru mine, INTC Satu Mare a fost o ocazie de a întâlni prieteni vechi și noi, de a trăi cu bucurie fiecare clipă în comuniune cu tineri din întrega țară, romano-catolici sau greco-catolici, români sau maghiari. A fost, de asemenea, o ocazie de a crește în credință prin exemplul celor din jur, dar și printr-o experiență profundă cu Dumnezeul nostru. Mulțumesc din inimă organizatorilor și voluntarilor care s-au dăruit pe ei pentru a ne oferi o astfel de ocazie minunată. Sper să putem face și noi la fel (să ne dăruim pe noi înșine) de câte ori va fi nevoie. (Luminița)
  • „Cum poți fi atât de fericit când parcă ai tot, dar parcă nu ai nimic?” Asta e ceea ce îmi vine în minte când îmi aduc aminte de INTC. Am simțit atâta fericire și iubire alături de voi încât mi-au dat lacrimile la sfârșit. Când vezi oamenii că încep să plângă când vin de la spovadă, în momentele de rugăciune, că rămân îngândurați în momentele de cateheză sau la cântări, sau chiar când le vezi privirea plină de speranță din timpul liturghiei… atunci îți dai seama că ei sunt copleșiți de iubire. Că El e prezent printre noi și că au primit îmbrățișarea Lui iertătoare ce a schimbat tot: viața, alegerile și gândirea. Am simțit ce înseamnă cu adevărat o întâlnire cu Dumnezeu. Sper că această întâlnire v-a îndemnat și pe voi să aveți mai multă grijă de sufletul vostru și să faceți ACUM o schimbare în mai bine. (Roxana)
  • Când mă gândesc la INTC, îmi trece prin fața ochilor o imagine plină de culoare, o imagine veselă. A fost o experiență minunată care mi-a dat de gândit. Am simțit că în acel loc sunt mai aproape de Dumnezeu și credința mea în acele zile a fost mai puternică. Au fost câteva zile în care am legat noi prietenii frumoase, în care am stat lângă niște oameni minunați care mi-au devenit familie, am dat de oameni cărora le puteam spune ofurile și care la rândul lor au fost dispuși să se deschidă în fața mea și să spună ce ii doare. (Ioana)

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*