Campusurile de vară sunt zile nespus așteptate de copiii ce locuiesc pe teritoriul eparhiei de Cluj-Gherla. Animatorii s-au pregătit din timp și se pregătesc  înainte de fiecare zi de campus pentru a le oferi celor mici zile speciale în care să învețe, să se joace, să se roage, să lege prietenii, să își dezvolte ablitățile și creativitatea.

Vara aceasta programul campusurilor presupune parcurgerea sacramentelor, înțelegerea lor și aprofundarea catehezei, activități antrenante, jocuri de grup și ateliere de creație. Mai jos vom reda câteva rânduri despre fiecare campus pe măsură ce se vor fi desfășurat.

___

Cel mai recent campus pentru copii din vara lui 2018 a fost la Sângeorz-Băi în perioada 27-29 august 2018. Prima zi a început cu niște jocuri pentru a ne cunoaște mai bine, urmate de momentul de cateheză pe grupe. Surorile ne-au vorbit despre Sacramentele inițierii creștine, accentuând primele două dintre ele. Acest moment a fost urmat de alte jocuri și bansuri până la ora 12, când am făcut pauza de prânz. La ora 14 ne-am reîntâlnit cu copiii pentru momentul de atelier, unde participanții au realizat niște semne de carte și inimioare din origami, după care s-au pictat pe palme pentru a le imprima pe un carton. Am încheiat ziua cu niște jocuri și bansuri, urmând să ne revedem a doua zi la ora 9 cu și mai multă energie. În a doua zi de campus am fost întâmpinați cu vreme bună, începând astfel cu jocuri și dansuri. La cateheză surorile ne-au vorbit despre Sacramentul Spovezii și cât de important este să ne recunoaștem geșelile și să ne cerem iertare. Am continuat programul cu alte jocuri, până la pauza de prânz. La aceeași oră 14 ne-am reîntâlnit pentru jocurile cu apă, urmate de ateliere. În această zi cei mici au confecționat evantaie, iar cei mai mari au creat o reprezentare a Spiritului Sfânt. Am încheiat ziua cu niște dansuri și timp de rugăciune, urmând să ne vedem sâmbătă pentru ultima zi de campus. Ajunși la ultima zi de campus, am început-o cu câteva jocuri. Apoi am participat împreună la Sfânta Liturghie, urmată de alte jocuri, dansuri și pictat pe față. Am încheiat campusul cu înmânarea diplomelor, atât pentru participanți, cât și pentru voluntari. Aștepăm să ne vedem la anul cu și mai multă energie! Mulțumim tuturor pentru colaborare și copiilor pentru entuziasm! (Teodora Capan, animator al campusului de la Sângeorz-Băi)

___

La Beclean, în parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” am desfășurat campusul estival în perioada 20-23 august. În prima zi accentul a fost pus pe sacramentul botezului. Copiii au înțeles mai bine ce este botezul și de ce este nevoie să ne botezăm. A fost o zi de acomodare și de cunoaștere a copiilor și a animatorilor. Ne-am jucat împreună, ne-am cunoscut mai bine și am încercat să formăm prietenii. Cu avânt și energie de zile mari am început cea de-a doua zi cu o serie de bansuri și jocuri. A urmat cateheza la care copiii au înțeles ce înseamnă spovedania, ajutându-ne de pilda fiului risipitor. În a doua parte a zilei cei mici au lucrat la un atelier în care și-au folosit îndemânarea în a face împreună o inimă în care să fie cuprinși cu toții. În cea de a treia zi am respectat tradiția și am început ziua cu un timp de mișcare și energizare. În jocurile pe echipe care au urmat copiii au reușit să se distreze, dar să și înțeleagă ce înseamnă spiritul de echipă. Cateheza pregătită pentru ei în a treia zi a fost despre sacramentul euharistiei. În dupăamiaza zilei copiii au avut parte de câteva jocuri cu multă apă, 🙂 urmând ca mai spre seară grupul de animatori să aibă un timp de discuții și împărtășire cu tinerii din parohie. Ultima zi de campus a sosit cu pași repezi, spre dezamăgirea copiilor, zi în care ne-am luat rămas bun, dar cu promisiunea că ne vom revedea foarte curând. (Bogdan Cîmpeanu, animator al campusului de la Beclean)

___

În perioada 21-23 august 2018 s-a desfășurat la Maieru campusul estival cu tema “Cu har de sus, trăim din plin!” Au fost trei zile pline de energie, unde copiii au aflat mai multe despre botez, euharistie și spovadă, iar părintele paroh, Miclea Florin, le-a răspuns curiozitățiilor despre cele trei sacramente și nu numai pe tot parcursul campusului. Prima zi a debutat cu Sfânta Liturghie urmată de cateheză unde părintele ne-a vorbit despre botez, apoi copiii au făcut cunoștință și au urmat momente de joacă, atelier de creație și bansuri pregătite de animatori. În a doua zi, după momentul liturgic și aprofundarea sacramentului euharistiei, copii au învățat că uneori este mai bine să colaboreze cu ceilalți pentru a ajunge la rezutatul dorit, participând la diferite jocuri în care s-a pus accentul pe munca în echipă, la sfârșit fiind recompensați cu bomboane. În după masa acestei zile, copiii și animatorii au avut parte de jocurile cu apă. A treia zi a avut în centru sacramentul spovedaniei. La atelierul de creație copii au avut de reprezentat printr-un mic desen ceea ce a însemnat campusul pentru ei. La sfârșit, pentru a sărbători prezența lor în cele trei zile, aceștia au primit diplome și pizza.

___

În perioada 16-18 august 2018, s-a desfășurat campusul „Cu har de sus, trăim din plin”, în Parohia „Andrei Mureșanu”. Au participat 44 de copii, iar alături de cei 4 voluntari ASTRU Cluj, au mai participat încă 5 voluntari din parohie. În prima zi, părintele Marțian le-a vorbit copiilor despre sacramente și în special despre Botez și importanța acestuia în viața noastră. Prin acest Sacrament, devenim membri ai familiei lui Dumnezeu. Momentul de cateheză a fost urmat de jocuri, dansuri și activitatea de aprofundare a catehezei. După momentul de prânz, copiii s-au distrat pictându-se pe mâini, jucându-se și vizionând un film. A doua zi, părintele le-a vorbit copiilor, despre Mir și, ca și în prima zi, acest moment a fost urmat de jocuri, dansuri, activități, prânz și film. De asemenea, copiii au ascultat-o pe doamna Roxana care le-a vorbit despre importanța apei și cum putem contribui la reducerea consumului inutil de apă. În ultima zi, s-a discutat la cateheză despre sacramentul Euharistiei și cum el ne apropie de Isus. Acest moment a fost urmat de jocurile cu apă, dansuri și pictat pe față. Ca și în celelalte zile, am încheiat programul cu evaluarea și vizionarea unui film. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat: animatorilor ASTRU Cluj, voluntarilor din parohie și părinților care au pregătit masa pentru copii. Mulțumim părintelui Mircea Marțian, pentru că a fost alături de noi și copiilor, pentru entuziasmul cu care au venit. Ne vedem anul viitor!(Cezara Mureșanu – animator ASTRU Cluj în campusul estival al parohiei Andrei Mureșanu)

___

În Parohia „Buna Vestire” din Bistrița a avut loc în perioada 9-12 august primul campus estival, la care au participat peste 25 de copii și tineri curioși, entuziasmati și dornici să își facă prieteni noi. Pe parcusul acestor zile petrecute împreună, participanții au avut parte de jocuri și concursuri pe echipe, cateheze pe câte un sacramnt în fiecare zi, respectiv, botezul, spovada și euharistia, ținute de către părintele Frișan Ioan, aprofundarea catehezei prin vizionarea unor filmulețe, discuții pe grupuri, și ateliere de creație.
Prima zi a început cu activități de cunoaștere, urmate de cateheza pe Botez și aprofundarea ei. După prânzul servit împreună, am plecat în grup în parcul orașului pentru mai multe jocuri și activități în aer liber unde ne-am simțit foarte bine. În a doua zi cateheza, filmulețul și discuțiile au fost despre spovadă. După ce am servit prânzul din nou împreună, ne-am distrat jucându-ne cu apă, vremea fiind numai bună pentru asta. În cea de-a treia zi am schimbat locația. Ne-am deplasat într-o zonă de lângă oraș unde am reluat activitățile care au fost urmate de un bine meritat grătar.
Campusul s-a încheiat cu Liturghia de duminică, la finalul căreia toți cei care au participat la campus au fost premiați pentru participare și implicare. Atât copiii, cât și tinerii au fost foarte încântați de primul lor campus parohial, dorind ca și anul viitor să fie cel puțin la fel de frumos.
Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest campus, părintelui protopop, copiilor, tinerilor și animatorilor și ne dorim să ne vedem cu bine la cât mai multe activități de acest fel. (Florina Pop, animator în campusul din Bistrița)

___

În perioada 10-12 august s-a desfășurat campusul parohial de la Feldru Valea Secerului. Au fost zile pline de har în care copiii ne-au arătat cum trăiesc ei din plin. Aceștia au participat la diferite jocuri, cu apă sau cu mingea, dar cred că partea lor favorită a fost atunci când și-au pus amprenta asupra acestui campus punând mâna pe afișul care a reprezentat aceste zile. Campusul s-a încheiat cu participarea la hramul Parhohiei. Zâmbetele de pe chipurile noastre nu au lipsit nici măcar o secundă și încă o dată am dovedit că atunci când îl primim pe Dumnezeu printre noi putem trăi cu adevărat o viață fericită. (Roxana Beța, animator al campusului din parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Feldru V.Secerului)

___

La Dăbâca, am fost în primul meu campus ca animator ASTRU Cluj. Campusul s-a desfășurat în perioada 2-4 august în curtea bisericii din sat, parohia „Nașterea Domnului”. Pe parcursul acestuia, copiii au avut prilejul să învețe lucruri noi despre 3 dintre cele 7 sacramente: Botezul, Spovada și Euharistia prin intermediul catehezelor, bansurilor, a jocurilor și atelierelor. Copiii au fost minunați; cei mai mici dintre ei erau foarte lipicioși și datorită acestui fapt ascultau imediat de ceea ce le ceream să facă. Campusul a fost unul reușit și m-aș întoarce cu drag la Dăbâca, pentru un alt campus sau alte activități cu copiii de acolo. (Paul Balint, animator al campusului de la Dăbâca)

___

În perioada 16-18 august 2018 s-a desfășurat, la Gârbău, campusul parohial cu tema „Cu har de Sus, trăim din plin!”, unde au participat 17 copii și 4 animatori. În fiecare zi am început programul cu rugăciune, jocuri și concursuri pe echipe, urmate apoi de momentul de cateheză ținut de părintele Alin Mureșan.

Subiectul primei zile a fost despre Botez, despre cum acesta este sacramentul prin care devenim creștini, prin care aparținem familiei lui Dumnezeu în care toți împărtășim aceleași valori, acesta fiind primul pas pentru a putea ajunge în Rai. După acest moment, a urmat aprofundarea catehezei, unde copii au avut de rezolvat niște rebusuri pe tema zilei, moment urmat de jocuri, pauză de masă și program de voie. La final a fost momentul de atelier, în care copii au pictat un curcubeu format din palmele lor.

A doua zi, părintele a vorbit despre Mir, prin intermediul căruia primim darurile Spiritului Sfânt. El ne dă puterea de a lupta cu răul, de a face fapte bune, de a ne ruga pentru ceilalți și de a-i respecta pe ceilalți. A urmat apoi un concurs pe echipe în care fiecare echipă a trebuit să găsească bilețelele care au fost ascunse în jur, și apoi să identifice care sunt Sacramentele și care sunt darurile Spiritului Sfânt. După pauza de masă au urmat jocurile cu apă, iar la final, în cadrul atelierului, participanții au confecționat un porumbel, simbol al Spiritului Sfânt.

Ultima zi a fost dedicată sacramentelor Spovezii și Euharistiei, două sacramente foarte importante, care ne unesc cu Hristos. Contextul în care a fost instituit Sacramentul Euharistiei sugerează această dimensiune de comuniune cu Hristos și cu Biserica. Au urmat apoi jocuri și bansuri, iar la final copiii au primit baloane modelate. Ne bucurăm că am avut ocazia să petrecem un timp minunat împreună (din care nu au lipsit însă provocările). (Teodora Capan, animator în campusul de la Gârbău)

___

În perioada 12-15 iulie 2018 a avut loc campusul estival de la Livada cu tema “Cu har de sus, trăim din plin!”. La acest campus au participat în jur de 30 de copii, care au avut ocazia în cele patru zile să aprofundeze sacramentele inițierii creștine: Botezul, Mirul și Euharistia. Pe lângă momentele de cateheză conduse de părintele Sebastian Vasile Peșteșan, copiii s-au bucurat de multe jocuri de viteză, dexteritate și muncă în echipă. În cadrul atelierelor, ei au avut posibilitatea atât de a-și exersa abilitățile practice, cât și de a materializa cele învățate la cateheză, prin înfățișarea Potirului și a Pâinii Sfințite, dar și a Spiritului Sfânt porumbel cu cele 7 daruri ale Sale. Timpul a fost suficient și pentru “a da o raită” prin împrejurimi și a strânge gunoaiele din localitate, conștinetizând astfel cât de important e să avem grijă de natură, care e și ea un dar de la Dumnezeu. Din campus nu au lipsit bansurile de înviorare și nici mult așteptata bătaie cu apa. Duminică, copiii și animatorii au participat împreună la Sfânta Liturghie, după care aceștia au fost pictați pe față și li s-au înmânat diplomele de participare. A urmat desigur și un moment de concluzii, în care participanții au împărtășit ce le-a plăcut mai mult sau mai puțin în acest campus, precum și sugestii pentru vara viitoare. Atât copiii, cât și animatorii s-au bucurat din plin de experiențele trăite împreună în aceste zile însorite la Livada. (Luminița Jarda, animator la campusul estival din Livada)

___

Între zilele 3-5 iulie 2018 s-a ținut primul campus dintre campusurile estivale organizate de ASTRU Cluj, campusul din Tihău, cu tema „Cu har de Sus, trăim din plin!”. În prima zi părintele paroh, Ioan Puie a ținut o cateheză despre botez, urmată de o aprofundare a catehezei prin fișe de lucru, iar mai apoi ateliere și jocuri. În a doua zi de campus s-a vorbit despre mir și despre darurile Spiritului Sfânt. Fiind o zi caldă s-au făcut și jocuri cu apă, iar mai apoi s-a plecat în căutare de comori prin sat, activitate care s-a terminat cu sărbătorirea zilei de naștere a Filomenei – o participantă, o fată cu ochiii zglobii. În a treia zi, după cateheza despre euharistie și aprofundare s-a făcut niște jocuri cu copii, iar mai apoi ca și incheiere s-au înmânat diplome de participare fiecărui participant, o poză de grup și o evaluare a campusului. (Matei Capan, animator al campusului de la Tihău)

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*