28 Martie 2015 este ziua ce a marcat celebrarea celei de-a 30-a zi mondială a tineretului în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Tineri din diferite parohii clujene, dar și din asociații și grupuri de rugăciune din Cluj-Napoca au participat la această celebrare organizată de Departamentul pentru Tineret din cadrul Episcopiei Române Unit cu Roma, Greco-Catolice, de Cluj-Gherla, în colaborare cu ASTRU Cluj.
După multe rugăciuni aduse Tatălui Ceresc pentru a devia norii de ploaie prevăzuți în zona Clujului și în împrejurimi, răspunsul nu a întârziat să vină, participanții putând astfel să se bucure din plin de ziua aceasta.

Liturghie_CatehezăZMT2015

La ora opt dimineața participanții au pornit cu autocarul spre parohia Gilău, unde Pr. Daniel Tintelecan, administrator parohial în parohia „Sf. Apostol Andrei” a găzduit grupul pentru celebrarea Sfintei Liturghii. PSS Episcopul Florentin Crihălmeanu a celebrat liturghia împreună cu asistenții spirituali ai grupurilor prezente, vorbind tinerilor despre fericire și despre curajul de a o căuta și a o păstra.
Tinerii de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca, conduși de Sora Lucia, OSBM au animat Sf. Liturghia prin cântări. La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Radu Tălpălariu, consilier eparhial cu probleme de tineret din Eparhia de Cluj-Gherla, a ținut o cateheză în care a invitat și tinerii să ia cuvântul, oferindu-le microfonul spre a răspunde la anumite întrebări. Tinerii au fost provocați, iar unii s-au încumetat să răspundă acestei provocări, oferind răspunsuri legate de viața personală referitor la ceea ce înseamnă pentru ei să fie fericiți și când anume se întâmplă aceasta.

După momentul catehetic, Pr. Daniel a invitat pe toți cei prezenți la agapa pregătită de către enoriașii parohiei, de unde și-au luat energia necesară drumeției ce urma să vină. Mulțumind parohiei pentru foamea astâmpărată și Bunului Dumnezeu pentru cele primite în Sfânta Taină, cei prezenți au urcat în autocar și au pornit spre destinația finală, Măguri-Răcătău.

IMG_5869

Ajunși aici, câțiva participanți s-au împărțit în două echipe pentru un mini-joc de baschet, moment foarte agreat de toți, indiferent dacă erau jucători sau doar susținători, iar după cincisprezece minute de joc s-a votat plecarea spre barajul ce se găsește în susul râului ce curge prin sat.
În timpul drumeției fiecare a putut aprofunda mesajul fericirii, esența mesajului „Fericiți cei curați cu inima, căci aceia-L vor vedea pe Dumnezeu” (Mt 5,8), dar a putut de asemenea găsi răspunsuri la întrebări mai mult sau mai puțin ascunse în sufletul său. Fiecare a avut de optat dacă vrea să petreacă o parte din drum singur, cu unul sau doi prieteni sau chiar într-un grup mai mare, dar fiecare a putut simți prezența lui Dumnezeu care ne însoțea acolo și ne însoțește pe drumul vieții noastre. De asemenea, fiecare din cei ce au participat la această experiență au avut ocazia și șansa de a schimba câteva cuvinte cu PS Florentin, păstorul acestei Eparhii, de a-i adresa întrebări sau de a asculta pur și simplu îndemnurile acestuia și de a ascunde cuvintele în inima proprie.

fotoZMTaticol

La întoarcerea din drumeție, tinerii au fost întâmpinați de ceai cald și o cameră caldă, unde au pus la comun ce mai aveau în pachețelele pregătite de acasă, iar apoi s-au adunat pentru a cânta câteva cântece, fiind conduși de Larisa la chitară, Preasfințitul Florentin la muzicuță și Emilia la flaut. Nu după mult timp s-a anunțat sosirea autocarului ce urma să readucă participanții la cursul normal al vieții lor. Episcopul Florentin a dorit să prelungească acest moment de bună-voie, însoțind grupul în autocar până la Cluj, și conducându-i în cântări prin acorduri de chitară.

IMG_5944

După sosirea autocarului înapoi la locul de unde a îmbarcat tinerii de dimineață, tinerii au intrat în Capela Sf. Iosif din P-ța Cipariu, unde PSS Florentin Crihălmeanu a făcut o rugăciune de mulțumire Dumnezeului nostru pentru ziua minunată petrecută împreună și a binecuvântat pe toți cei prezenți pentru a pleca în pacea Domnului spre casele lor.

Mihaela Sopon

Mai multe fotografii: Album ZMT 2015

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*