În data de 8 iulie am desfășurat cu multă bucurie o activitate bine cunoscută a ASTRU Cluj, Ziua de Formare pentru Animatorii Campusurilor Estivale 2023. Tema acestei zile de formare a fost „Ca Maria, spune DA, la a fi animator” și motto-ul: „A fost <<Da>>-ul celui care vrea să se implice și să riște.” (Christus Vivit 44) 

În acest an, evenimentul formativ s-a desfășurat la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Mulțumim Episcopiei pentru primirea și desfășurarea acestui eveniment în această locație și pentru susținerea pe care ne-o oferă în activitățile pe care le desfășurăm. Au participat aproximativ 21 de tineri, toți cu o dorință mare de a învăța și de a se implica în campusurile din această vară. Evenimentul a fost organizat de ASTRU Cluj si a făcut parte din proiectul „Vara împreună – campusuri estivale 2023”, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.

Pentru că nu se putea porni într-un mod mai potrivit, cursul de formare a început în capelă cu un moment de rugăciune, mulțumindu-i Domnului că ne-a adus din nou împreună și cerându-I ajutor în tot ceea ce vom face vara aceasta pentru copiii care ne așteaptă în campusuri.  

Imediat după rugăciune, a urmat sesiunea „Să ne întindem mușchii”. În această sesiune, Paul Balint ne-a ajutat să intrăm în ritm și să ne pregătim pentru ce a urmat, prin jocuri de energizare.  

La sesiunea „Cine este animatorul?”, Emanuel Socaciu le-a vorbit celor prezenți despre ce trebuie să facă în campusuri, ce înseamnă să fii animator și cum trebuie să se comporte acesta. El a vorbit și despre ce nu este și ce nu trebuie să fie un animator.  „Animatorul este cel chemat de Cristos pentru a sluji și a aduce bucurie copiilor”. A insistat pe trei valori importante: răbdarea, dragostea și slujirea. La finalul activității, tinerii și-au dat sfaturi lor înșiși, sfaturi pe care și-ar fi dorit să le audă atunci când au fost pentru prima dată animatori. Aceste sfaturi au fost ascultate și de ceilalți tineri.  

După sesiunea despre ce este animatorul, ce trebuie să facă și cum să se comporte, a urmat sesiunea „Cum avem grijă de copii?”, susținută de Cezara Mureșanu. În cadrul acestei sesiuni, unii tinerii și-au reîmprospătat cunoștințele despre politica de safeguarding a asociației, în timp ce cei mai noi au aflat despre aceasta și au . Apoi, împărțiți pe grupe, tinerii au dezvoltat teme de discuție concrete pe acest subiect. Fiecare grupă a plecat de la o situație de abuz și au căutat apoi soluții pentru rezolvarea acelei probleme. Situațiile abordate au fost din spectrul abuzului fizic, celui emoțional si psihologic, a neglijării și comportamentului neglijent, iar la final au căutat împreună soluții de integrare a copiilor marginalizați și a celor cu dizabilități. La mijlocul zilei a urmat pauza de masă. 

După pauza de prânz au urmat sesiunile ce pregăteau animatorii pentru activitățile distractive ce se fac în fiecare campus. Prima sesiune de după-masă s-a numit „Hai să dăm culoare!”, în care Diana Crăciun, împreună cu doi invitați, Teodora Suciu și Daniel Cenean i-au învățat pe tineri câteva bansuri, să picteze pe față și să modeleze baloane în diferite forme. După aceasta, au continuat activitățile pe grupe, în cadrul sesiunii „Sus inima!”. Fiecare echipă a pregătit ceva diferit: fie jocuri de cunoaștere, fie jocuri de interior, fie jocuri de exterior, fie ateliere de lucru manual – în așa fel încât să fie acoperite toate părțile unei zile de campus. Apoi, împreună, au pus în practică ce a pregătit fiecare grupă.  

La final de zi, Cezara Mureșanu a condus activitatea de evaluare, în cadrul ultimei sesiuni intitulată „Pregătiți de campus?”. La acest moment, adunați în cerc, participanții au împărtășit fiecare câteva cuvinte despre ce le-a plăcut în această zi și despre ce doresc să ia cu ei în campusuri. Spre sfârșit s-a creat între tineri o conexiune ca o „pânză de păianjen”. Ne bucurăm pentru tot ce am trăit și învățat împreună și le dorim tinerilor mult succes în desfășurarea activităților pentru copiii din parohii din această vară. 

Câteva poze din timpul zilei de formare sunt disponibile în Albumul Foto

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*