În data de 11 octombrie 2014, parohia Sf. Nicolae din protopopiatul Cluj II a găzduit cea de-a XI-a ediție a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului din Eparhia de Cluj-Gherla, organizată de Departamentul pentru Tineret al Episcopiei de Cluj-Gherla în parteneriat cu Asociația Tineretului Român-Unit ASTRU Cluj.
La această întâlnire au luat parte tineri din întreaga eparhie, în număr de 185 participanți, însoțiți de preoți și persoane consacrate, şi 25 de animatori.
Animatorii au ajuns de dimineaţă și au primit participanţii într-o atmosferă destinsă şi plăcută. Înainte de programul propriu-zis tinerii au avut posibilitate de spovadă şi repetiţii a cântecelor pentru momentul cuminecării. Sfânta Liturghie a început la ora 11:00, oficiată de PS Florentin Crihălmeanu, în cadrul căreia a avut loc și sfinţirea unui nou diacon al eparhiei noastre.
Prânzul s-a luat din pacheţelele proprii, iar la ora 14:00 ne-am reunit cu toţii pentru momentul catehezei ţinute de pr. Călin Bot, rectorul Seminarului Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”. Cateheza a plecat de la tema anului ”Fericiți cei săraci cu Spiritul, căci aceea vor vedea pe Dumnezeu” (Mt 5,3). Părintele a subliniat frumusețea și perfecțiunea creației lui Dumnezeu, insistând pe faptul că toate acestea au fost create pentru om, cu scopul de a-l face fericit. În același timp s-a încercat să se facă diferența dintre veselie, euforie, fericire și beatitudine, subliniindu-se că de fapt expresia cea mai potrivită pentru a desemna fericirea dată de Dumnezeu este beatitudinea, care exprimă de fapt acea stare de satisfacție interioară, de bucurie și de pace în Domnul. Părintele a mai subliniat faptul că a fi ”sărac cu spiritul”, nu înseamnă a fi lipsit de inteligență sau mai redus intelectual (după expresia din popor), ci a avea mereu nevoie de Dumnezeu, mereu însetat de acțiunea Lui în viața ta. S-a mai insistat și pe ceea ce înseamnă ”Împărăția Cerurilor”, plecând de la explicația ei în Sfânta Scriptură.
După cateheză, tinerii au fost împărțiți pe grupuri, împărtășind experiențele proprii și răspunzând la întrebările lăsate de părintele Călin Bot, după cum urmează:
- Vi s-a întâmplat vreodată ca întâlnirea cu o idee din Sf. Scriptură să fie pentru voi o lumină și să vă schimbe opinia, convingerea cu privire la ceva anume?
- Definiți ce este fericirea pentru voi. Care o fi diferența între veselie, euforie, fericire, beatitudine?
- Ce înțelegeți prin expresia biblică „Împărăția cerurilor”?
În continuarea programului au avut loc și atelierele ținute de tineri din ASTRU Cluj. Aceste ateliere au avut următoarele teme:1. Nu sta de-o parte! Participă! Implică-te! Dăruieşte! (Raluca Fernea)
În cadrul atelierul tinerii au îmcercat să descopere împreună de ce e important să se facă voluntariat precum şi care sunt beneficiile pe care tinerii le au la nivel personal.
2. Atelier de (auto)investigare a comportamentului altruist – (Raluca Szekely-Copîndean)
Ce este comportamentul altruist şi cum se manifestă? Ce rol au emoţiile noastre în comportamentul altruist? Cum devenim altruişti? – câteva întrebări cărora le-au găsit împreună răspunsul.
3. Părerea ta contrează! (Mihai Floran)
Papa Francisc ne spune că “Viitorul cere astăzi opera de a reabilita politica, una din formele cele mai înalte ale carităţii”. Părerea noastră chiar contează? Cum ne pregătim pentru un vot responsabil?
4. Comunicarea şi relaţiile adolescenţi-părinţi (Mihai Moruţan)
Dumnezeu ne-a dat două urechi şi o singură gură ca să ascultăm mai mult decât vorbim (Zeno-filozof grec). Împreună au încercat să descopere care sunt secretele unei comunicări eficiente cu părinţi şi cum pot cultiva o relaţie cu ei bazată pe încredere deplină.
5. Să aveţi curajul adevăratei fericiri! (Papa Francisc) (Daniel Iştoan)
Ce este adevărata fericire? De ce să spunem NU culturii provizoriului, a superficialității şi a rebutului? De ce trebuie să ne asumăm responsabilităţi? – câteva întrebări la care au încercat să găsească un răspuns împreună cu Papa Francisc.
6. Puterea rugăciunii (Mihaela Sopon)
De cele mai multe ori folosim rugăciunea pentru a cere, a cere şi din nou a cere şi uităm de esenţa, importanţa şi puterea ei. Împreună au încercat să descopere ce se întâmplă cu viaţa lor atunci când rugăciunea lipseşte şi cum prezenţa ei poate da o întorsătură radicală vieţii lor.
7. Primul ajutor (Crina Diugan)
Viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsura, de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Au aflat care sunt paşi care trebuie urmaţi în a acorda primul ajutor.
8. Atelier de creaţie (Mihaela Simionaş)
În cadrul atelierului au modelat hârtia prin tehnica quilling şi au dat frâu liber creativităţii pentru a crea cercei.
9. Atelier de creaţie (Renata Taloş)
În cadrul atelierului au învăţat să confecţioneze rozarii.
10. La o discuție cu noi înșine. (Natalia Ermicioi)
Imaginea noastră în faţa celorlalţi este reprezentată de „brandul”personal. Cum ne văd oamenii şi ce părere au aceştia despre noi? În cadrul atelierului, au învăţat cât este de importantă cunoaşterea de sine şi cum pot să-și cultive „brandul” personal.
În încheierea întâlnirii a fost lansată sigla INTC Cluj 2015, iar crucea tineretului a fost predată din protopopiatul Cluj II către reprezentanți ai protopopiatului Cluj I pentru a găzdui întâlnirea eparhială a tineretului de anul viitor.