În 16 martie 2008 în întreaga Biserică se va celebra a XXIII- Zi Mondială a Tineretului. În acest an, tema propusă de către Sf. Parinte Papa Benedict al XVI-lea este:

“Când va veni Spiritul Sfânt asupra voastră, voi veţi primi o putere şi îmi veţi martori” (Fap 1,8).

Anul acesta celebrarea acestei Zile Mondiale se face la nivel parohial.

În mesajul său pentru acestă celebrare, Suveranul Pontif se adresează astfel tinerilor:

“Dragi prieteni, fiţi sfinţi, fiţi misionari, pentru că niciodată nu se poate despărţi sfinţenia de misiune (cf. Redemptoris missio, 90)… Fiţi gata să puneţi în joc viaţa voastră pentru a lumina lumea cu adevărul lui Cristos; pentru a răspunde cu iubire la ură şi la dispreţul vieţii; pentru a proclama speranţa lui Cristos înviat în orice colţ al pământului.”

Despre Zilele Mondiale ale Tineretului:

Ziua Mondială a Tineretului este o iniţiativă a Servului lui Dumnezeu Papa Ioan Paul al II-lea care a fost inspirat de faptul că în anul 1984, peste 300.000 de tineri din întreaga lume s-au adunat în Duminica Floriilor în piaţa Sfântul Petru din Roma pentru a sărbători Jubileul Internaţional al Tineretului. In felul acesta, ei răspundeau la invitaţia făcută de Sfântul Părinte de a celebra Anul Sfânt al Răscumpărării 1983/1984. Copleşit de numărul impresionant de participanţi, în Sâmbăta Floriilor Sfântul Părinte s-a adresat tinerilor astfel: “Ce spectacol fantastic este prezentat pe această scenă prin faptul că v-aţi adunat astăzi aici! Cine a spus ca tineretul de azi şi-a pierdut simţul valorii? Este oare adevărat că nu ne putem baza pe ei?” In acel moment, Servul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea a încredinţat tinerilor un simbol al iubirii lui Cristos pentru omenire “pentru a fi purtat în întreaga lume”: o cruce imensă de lemn care ne este cunoscută sub numele de “Crucea Zilei Mondiale a Tineretului”.

Un an mai târziu, Naţiunile Unite au declarat anul 1985 ca An Internaţional al Tineretului. Servul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea a văzut în aceasta o minunată oportunitate de a organiza o altă întâlnire a tineretului şi i-a invitat din nou pe tineri să se adune la Roma în Duminica Floriilor. Peste 250.000 de tineri au răspuns acestei invitaţii.

La încheierea celebrării sfintei Liturghii din această sărbătoarea papa spunea: “Ziua Tineretului înseamnă tocmai acest lucru: a merge în întâmpinarea lui Dumnezeu, care a intrat în istoria omului prin misterul pascal al lui Isus Cristos. A intrat în mod ireversibil. El doreşte să vă întâlnească mai întâi pe voi: tinerii. Fiecăruia doreşte să spună: «Urmează-mă! Eu sunt calea, adevărul şi viaţa»”.

Inspirat de aceste doua mari evenimente, Servul lui Dumnezeu Ioan Paul al II – lea, a vrut să adune tinerii catolici din întreaga lume în mod regulat pentru a-şi celebra credinţa şi a învăţa cât mai mult despre credinţa lor.

La o săptămâna după această întâlnire Papa a anunţat instituirea Zilei Mondiale a Tineretului ca un eveniment cu o celebrare anuala : “Domnul a dat o binecuvântare speciala a cestei întâlniri (din Duminica Floriilor) şi de aceea în anii ce urmează, Ziua Mondiala a Tineretului se va celebra în Duminica Floriilor, în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Laici”.

Astfel s-a născut tradiţia Zilelor Mondiale a Tineretului celebrate în Duminica Floriilor, la nivel local, în dieceze şi parohii care a devenit o caracteristică definitorie a pontificatului Servului lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea, fiind văzută ca o modalitate de a arăta că Biserica are încredere în tineri.

Ziua Mondială a Tineretului reprezintă o exprimare a Bisericii Universale, un instrument de evanghelizare a tinerilor, un semn concret al uniunii ecleziale şi un pelerinaj al credinţei.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*