Temă: Iată Calea!
Motto: „Spiritul Tău cel bun mă va călăuzi către pământul cel drept!” (Ps 143, 10)

 

Dragi membrii ASTRU Cluj,
Preacucernici părinți, asistenți spirituali ai grupurilor ASTRU Cluj,

Tema aleasă pentru acest an asociativ este o continuare a celei de anul trecut. După cum vă amintiți, tema de anul trecut era compusă sub forma unei întrebări provocatoare: „Încotro alergi?”. Anul trecut am fost invitați să ne adresăm câteva întrebări în ceea ce privește prioritățile pe care fiecare dintre noi le are în viață.

            „Iată Calea!” este de fapt un altfel de a spune „Iată-l pe Isus!”

Tema acestui an ne arată că Isus este Cel pe care noi, ca și creștini, îl căutăm și deci El este Cel către care alergăm, în ciuda tuturor problemelor și provocărilor din viața noastră cotidiană. Isus ne spune că El este Calea, Adevărul și Viața. El este Calea care ne duce la Tatăl și tot El este singurul care ne poate conduce pașii în această lume plină de tentații și de non-valori, care ne sunt prezentate astăzi ca valori ale societății.

Ne putem pune în situația unui tânăr care, după zile întregi, pierdut prin pădure, prin întuneric, căutând dezorientat să găsească o cărare pe care să meargă, ajunge la această Cale, pe care atunci când o zărește, începe să alerge spre ea. Însetat, înfrigurat, trist și murdar prinde din nou elan la vederea acestei Căi, pentru că știe că orice cale duce spre o localitate, cât de mică, unde va găsi hrană, apă și poate un pat pentru a se odihni. În viața sa, tânărul din ziua de azi se confruntă cu situații mult mai apăsătoare decât am putea să regăsim în neliniștea de a fi pierdut în pădure, dar este într-o oarecare măsură o analogie suficient de bună pentru a ne reaminti nouă tuturor de zilele mai puțin bune din viața noastră, când suntem tentați să ne oprim și să renunțăm la tot ce ne-am propus și la a merge mai departe. Simțind lipsa sprijinului celor din jur, și cu un număr atât de mare de întrebări, ajungem să ne pierdem direcția printre acestea.

Așa cum, dacă am fi puși în situația tânărului pierdut în pădure, toți am alerga pe această Cale dacă am zări-o, tot așa, la îndemnul celui care a găsit Calea pe care putem găsi răspunsurile la toate întrebările pe care le avem, vom alege această Cale, pe Isus, Cel care ne va deschide ochii și cu iubire va răspunde întrebărilor noastre.

Mottoul ales pentru acest an este preluat din psalmul 143 (142 după alte traduceri), versetul 10b. Pentru a înțelege mai bine acest verset este bine să înțelegem și contextul în care a fost scris.

Cel care se roagă este foarte probabil un iudeu rămas în Palestina în timpul deportării în Babilon. El este dezorientat și îi cere lui Dumnezeu să îi arate „calea pe care trebuie să o urmeze”, și să îi dea puterea pentru a împlini voința Sa. O situație aproape identică cu tinerii din ziua de astăzi, care se simt izolați în societate, în momentul în care au curajul să-și mărturisească public propriile convingeri religioase.

Situația sa se aseamănă puțin cu a noastră în fața acestei mentalități a societății și a lumii de azi, atunci când conștiința ne dictează ceva și opinia publică ne forțează să trecem peste convingerile proprii, obligându-ne să facem ceea ce este la modă, pentru a nu fi demodați.

Calea pe care trebuie să o urmăm este Hristos; El ne învață care este voința lui Dumnezeu și ne arată cum să împlinim această voință. Hristos este Bunul Păstor care ne duce la „pământul cel drept”, dăruindu-ne pacea și fericirea inimii noastre. Aceasta este soluția pe care Domnul ne-o oferă pentru a fi în pace cu conștiința noastră și deci cu Dumnezeu.

Astfel, prin multitudinea de activități și evenimente ce vor avea loc în acest an asociativ, ne dorim să stârnim curiozitatea  și dorința tinerilor și copiilor din grupurile ASTRU de a-L descoperi pe Isus.

Din activitățile realizate în anul asociativ încheiat, știm deja că în toți este prezentă o sete și o  dorință de a-L descoperi pe Isus și implicit de a se descoperi pe ei. De aceea scopul nostru prin programul propus în acest an este ca la finalul lui cu toții să avem propriile răspunsuri, rezultate dintr-o experiență autentică, la întrebările cele mai de bază ale oricărui creștin, găsind astfel pacea și bucuria prezentă în viața oricărei persoane care se dăruiește cu totul Tatălui ceresc.

Să cerem mereu ajutorul Spiritului Sfânt, pentru ca El să ne fie alături pe calea vieții noastre, pentru a fi capabili și vrednici de întâlnirea cu Hristos.

 

Uniți în rugăciune,

 

Mihai Iosif MORUȚAN                                                             Pr. Radu TĂLPĂLARIU
Președinte ASTRU Cluj                                                    Asistent spiritual general ASTRU Cluj

 

 

afis-astru-an-2016-17-vers-3

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*