Ascultă chemarea din inima ta!
an asociativ 2017-2018

 

Dragi membri ASTRU Cluj,
Preacucernici părinți, asistenți spirituali ai grupurilor ASTRU Cluj,

Ne aflăm la un nou moment de început. Început de toamnă, început de an școlar și universitar, dar și început al unui nou an asociativ pentru ASTRU Cluj.  Tema aleasă pentru anul asociativ 2017-2018 este „Ascultă chemarea din inima ta!”.

Tema acestui an asociativ a fost aleasă în contextul pregătirii pentru Sinodul Episcopilor din 2018, Sinod ce va avea tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Pornind de la aceasta, ne-am întrebat dacă noi tinerii știm fiecare ce chemare avem sau dacă știm unde să ascultăm chemarea șoptită de Dumnezeu și cum o putem face să rodească. În acest sens este important să ne putem însuși versetul biblic „Am ascultat glasul Domnului! M-am dus pe calea pe care m-a trimis Domnul”. (I Samuel 15, 20).

Știm cu toții că vocația noastră comună, universală, a celor botezați, este de a-l urma pe Hristos ca membri ai Bisericii. Apoi fiecare primim chemarea la forma concretă în care îl putem urma, slujind fie într-o comunitate (preoția și viața consacrată), fie în familie, fie singuri. Aceasta este vocația primară. Pe lângă acestea, mai există și vocația secundară, care face referire la modul în care fiecare dintre noi ne punem talanții în serviciul lui Dumnezeu. Deci, termenul general vocație constituie colaborarea dintre om și Dumnezeu. Și totuși, încă avem multe întrebări referitoare la aceasta.

Vocația este o chemare ce vine de la Dumnezeu, nu din propria noastră inițiativă. Nu ne alegem singuri vocația, nici nu tragem la sorți „să vedem ce ne iese”. Excluzând alte vocații și acceptând ce ne rămâne, nu vom găsi vocația adevărată, la care inima noastră tânjește.

Pentru a putea auzi bine, trebuie sa ne astupăm urechile în fata zgomotului lumii exterioare, să ne depărtăm de tot ceea ce ne distrage atenția de la lucrurile importante și să căutăm liniștea, să stăm de vorbă cu Isus, ca și cu un prieten, și mai important, să îl lăsăm și pe El să ne vorbească. Ne vom găsi chemarea doar crescând în relația noastră cu Domnul. Totul constă în relația personală cu El. Rugăciunea este esențială în acest sens. O chemare poate veni în viața oricărui om în orice moment. Poate veni treptat sau brusc. Să nu ne așteptăm să o descoperim imediat ce începem să ne rugăm, ci trebuie să fim mereu statornici în rugăciune.

La momentul lansării documentului pregătitor pentru acest Sinod, Papa Francisc se adresa tinerilor astfel: «Doresc să vă amintesc și cuvintele pe care Isus le-a spus într-o zi discipolilor care îl întrebau: „Rabbi […], unde locuiești?”. El a răspuns: „Veniți și veți vedea” (In 1,38-39). Și spre voi Isus își îndreaptă privirea și vă invită să mergeți la El. Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit acest glas? Ați simțit acest impuls de a porni la drum? Sunt sigur că, deși zgomotul și buimăceala par să domnească în lume, această chemare continuă să răsune în sufletul vostru pentru a-l deschide la bucuria deplină. Acest lucru va fi posibil în măsura în care, și prin însoțirea făcută de călăuze experte, veți ști să întreprindeți un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu cu privire la viața voastră». Pentru noi, membrii ASTRU, aceste „călăuze” despre care ne vorbește Sfântul Părinte, sunt asistenții noștri spirituali și persoanele consacrate care ne susțin în întreaga noastră activitate, atât la nivel parohial, cât și la nivel eparhial. Astfel, toate activitățile și evenimentele noastre au ca și scop consolidarea relației noastre cu Dumnezeu și descoperirea chemării pe care Domnul o adresează fiecăruia dintre noi.

Este important să descoperim chemarea noastră. Pentru că în inima tuturor tinerilor este Isus, care de abia așteaptă să ne îndreptăm urechile și inimile spre El, singurul care poate să aibă o imagine de ansamblu asupra vieții noastre. Nu ne simțim împliniți, până ce nu ne descoperim și ne trăim chemarea primită ca și dar gratuit din partea lui Dumnezeu.

Domnul vorbește fiecărei inimi, fiecărui suflet. Din punct de vedere biologic, inima este cea care pompează sânge în tot corpul, iar în Vechiul Testament sângele avea o importanță deosebită, reprezenta esența vieții unui om. În același timp, inima este centrul emoțiilor și dorințelor noastre cele mai profunde. Iar singurul care cunoaște cele mai ascunse dorințe ale noastre, pe care poate nici noi nu le știm, este Domnul.

Vă invităm ca pe tot parcursul acestui nou an asociativ să o luăm ca model de ascultare și urmare a vocației pe Sfânta Fecioară Maria, mama Bisericii, și asemenea ei, să medităm totul în inima noastră, răspunzând chemării pe care Domnul o adresează fiecăruia dintre noi.

Mihai Iosif MORUȚAN,
Președinte ASTRU Cluj

Pr. Radu Tălpălariu,
Asistent spiritual general ASTRU Cluj

 

Anexe:

Documente și detalii privind adeziunea membrilor ASTRU Cluj

Calendar An Asociativ 2017-2018

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*