Ai curajul viitorului! Deschide-ți inima, slujește și lasă-te slujit!
„Cei care slujesc bine dobândesc un loc de cinste și mult curaj în credința care este în Cristos Isus!”
(1Timotei 3,13)

Dragi astriști,

Iată că a venit din nou toamna și e vremea să adunăm bunătățile pe care le oferă acest anotimp: fructe multe, gustoase și dulci. Dar e o toamnă aparte. E toamna în care suntem chemați, împreună cu întreaga Acțiune Catolică din România, să avem curajul de a căuta reînnoirea atât de necesară în comunitățile noastre, dar și în inimile noastre, să insuflăm prospețimea tinereții pretutindeni. Noi credem că acest lucru se poate realiza, în primul și în primul rând, deschizându-ne inimile spre ceilalți și mergând pe calea slujirii.

Într-una din catehezele sale, intitulată „Deschide-i lui Isus ușa inimii”, pr. Renzo Bonetti explică: „Nu putem să deschidem ușa casei – să îl servim pe cel care ne calcă pragul, să ne oferim disponibilitatea, să ne ocupăm de oaspete – dacă nu ne deschidem ușa inimii. Ce ar însemna să Îl primim pe Isus – făcând, desfăcând, pregătind, muncind, fugind – dacă apoi nu îi deschidem ușa inimii? De aceea, Isus trebuie să aibă un loc în inimă, Isus trebuie să fie primit în inimă, Isus trebuie să fie iubit din inimă. Când poarta inimii este deschisă, atunci dăm dovadă de disponibilitate, de capacitate de a ne oferi voluntari. Mai presus de toate nu judecăm, ascultăm, ne deschidem inima pentru a primi Cuvântul, îi deschidem poarta lui Isus care intră pentru a munci în casa inimii, pentru a ne curăța casa inimii, pentru a oferi confort și consolare inimii. Primul răspuns al unei slujiri nu este rezultatul, ci bucuria de a sluji, care e răspunsul pe care Isus îl dă celui care slujește din iubire. Iată sensul actului de a ne deschide ușa inimii față de Cuvânt”.

În afară de aceasta, slujirea se exprimă în împărtășirea bunurilor materiale, pentru ca nimeni să nu fie în nevoie. În acest sens, Papa Francisc se adresează tinerilor, îndemnându-i: „luptați pentru binele comun, fiți slujitori ai săracilor, fiți protagoniști ai revoluției carității și slujirii, capabili să rezistați la patologiile individualismului consumist și superficial” (Christus Vivit 174).

O experiență a slujirii din inimă ne-a împărtășit-o pr. Sebastian, asistentul spiritual general ASTRU Cluj care, în timpul studenției, făcea voluntariat, alături de alți tineri, la cantina săracilor deschisă în Parohia Greco-Catolică Mănăștur 1 Vest, susținută de către surorile Sfântului Iosif al Aparițiilor: „La această cantină mâncau zilnic între 60-90 de persoane defavorizate. Erau oameni ai străzii, alcoolici, drogați. Surorile îi primeau pe toți cu disponibilitate, bunătate și iubire. Într-o zi, la sfârșitul programului, când toată sala era deja curată și dezinfectată, la ușă a apărut un om al străzii, mirosind a alcool și urină. În sală mai eram doi tineri care finalizam curățenia. Amândoi i-am transmis că programul s-a terminat, că nu mai este nimic de mâncare și l-am îndemnat să plece. Sora Bruna era în bucătărie și ne-a auzit că vorbim cu cineva, a ieșit din bucătărie, a privit la persoana de la ușă, apoi s-a uitat spre noi și a spus: Priviți! Iată, a venit Isus! L-a pus la masă, i-a adus de mâncare și a avut grijă de el. Noi eram obosiți, supărați că acel om a venit să ne strice nouă ordinea, iar sora l-a primit ca pe Isus. Acest exemplu de slujire a rămas întipărit în inima și mintea mea, de atunci încerc ca în cel de lângă mine să-l văd întotdeauna pe Isus”.

De asemenea, pe lângă a sluji, anul acesta suntem invitați și să ne lăsăm slujiți. Acest ultim îndemn din tema anului asociativ ne invită să acceptăm că suntem vulnerabili, fără a ne simți rușinați. Suntem ființe sociale, prin urmare avem nevoie de oameni cu care să împărtășim aceleași valori și față de care să ne putem deschide. Astfel, le oferim și celor din jurul nostru ocazia de a sluji, de a asculta, la rândul nostru făcând la fel pentru ei. Vă invităm ca pe tot parcursul acestui nou an asociativ să îi luăm ca model de slujire pe sfinții care și-au dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și a aproapelui, și asemenea lor, să răspundem cu inima deschisă chemării pe care Domnul o adresează fiecăruia dintre noi.

Rosana SOPON, președinte

Pr. Sebastian PEȘTEȘAN, asistent spiritual general

.

End

Sursă imagini:
Photo by Matee Nuserm on Shutterstock
Drawings by Ali Towle from @saintscript
Photo by Kyle Johnson on Unsplash

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*