
Ziua de formare pentru animatorii care vor participa în campusurile estivale din acest an a avut loc pe data de 3 iulie, la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, zi care a avut ca temă „Animator: alegere sau chemare?” şi motto: „Unde ne trimite Isus? Nu există graniţe, nu există limite: ne trimite la toţi.” (CV 177). La program au participat 20 de tineri pregătiți să dea ce e mai bun și să învețe cum să ofere copiilor o vară de neuitat.
Programul a început cu Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, alături de părintele Radu Tălpălariu și părintele Sebastian Peșteșan, asistent spiritual ASTRU Cluj. În cadrul predicii, Preasfinția Sa ne-a vorbit despre faptul că avem o misiune dificilă și importantă ca tineri în lumea și în societatea în care trăim, o misiune serioasă, care ar fi imposibilă dacă nu l-am avea pe Isus prezent în viețile noastre. Numai Isus cunoaște felul în care sufletele tinerilor de astăzi pot fi îndrumate spre bine și El ne poate lumina pentru a discerne cum să facem aceasta. De aceea, de la noi sunt așteptări mari, pentru că noi, tinerii, suntem cei care putem ajunge la alți tineri și putem să fim un punct de referință pentru cei care caută fericirea. Suntem chemați să trăim viața conform unor principii corecte din punct de vedere creștin, să căutăm fericirea adevărată, nu surogatele ei. Mai mult decât atât, este importantă dimensiunea spirituală a vieții noastre, pentru că nu putem da din ce nu avem, trebuie să fim mereu în comuniune cu Dumnezeu, cu Fecioara Maria, cu sfinții, pentru a ne îndeplini misiunea pe care o avem în cadrul asociației și nu numai.
După Sfânta Liturghie a urmat un moment de cateheză ținut de părintele Radu Tălpălariu, în care ne-a vorbit despre faptul că prin participarea la această zi de formare, fiecare dintre noi răspunde chemării de a fi animator, iar ceea ce vom face ca animatori trebuie să fie făcut în primul rând pentru Dumnezeu. Următorul moment din program a constat în câteva activități de cunoaștere, având mulți participanți noi la această zi de formare. Acest moment a fost urmat de sesiunea cu titlul „Cum acordăm atenție copiilor?” susținută de doamna Ildiko Gal de la Centrul de Resurse pentru Părinți și Copii din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală a Mun. Cluj-Napoca prin care am aflat cum să ne raportăm la copii și cum să comunicăm eficient între noi. Am învățat cât este de important să cunoaștem drepturile copiilor și să le respectăm, fiind atenți la limitele care se impun în acest sens. De asemenea, este nevoie de multă răbdare și determinare, pentru a le oferi copiilor un spațiu sigur și a crea o atmosferă plăcută pentru ei.
A urmat apoi mult așteptata pauză de masă, după care programul a continuat cu sesiunea „ABC-ul campusurilor”, pregătită de Mihai Moruțan, în cadrul căreia am descoperit mai multe despre structura unui campus, cum trebuie să fim ca și animatori, ce tipuri de comportament să evităm. Atât la nivel individual, cât și în raport cu ceilalți animatori cu care colaborăm, este importantă atitudinea, pentru că suntem chemați să fim un model pentru copiii care participă la campusuri.
Ultimele două sesiuni au fost mai practice. La prima sesiune ne-am împărțit în două echipe: împreună cu Mihaela Man, am învățat mai multe despre facepainting, despre diverse tehnici și modele, urmând apoi să și punem în practică informațiile, iar alături de Ana Maria Bîrta și Oana Taloș am modelat baloane în diverse forme. După această sesiune creativă, a urmat o sesiunea în care am aplicat tot ce am învățat de-a lungul zilei, fiecare echipă pregătind câte un moment al unei zile de campus, prezentat ulterior colegilor participanți. Programul l-am încheiat cu un moment de feedback și o rugăciune, după care ne-am luat rămas bun unii de la alții, fericiți că am petrecut un timp frumos împreună și nerăbdători să ne revedem în campusuri!