Pregătirea campusurilor de vară începe odată cu pregătirea animatorilor, așa că sâmbătă 23 iunie a avut loc la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” o zi de formare a animatorilor pentru campusurile estivale la care au participat tineri din mai multe parohii ale eparhiei.

De îndată ce participanții au sosit, am început ziua așa cum se cuvine, în rugăciune, condusă de pr. Radu Tălpălariu, cerând ajutorul lui Dumnezeu în tot ce ne-am propus pentru această zi și pentru campusurile estivale, ca tot ceea ce facem, să facem ca instrumente ale iubirii Sale. A urmat apoi un cuvânt de bun venit din partea președintelui, Mihai Moruțan.

Rosana Bălănescu, vicepreședinte relații externe, a condus activitățile de cunoaștere și destindere în curtea liceului. Tinerii s-au înviorat dimineață prin activități fizice, le-a fost testată încrederea reciprocă prin activități de grup și au lucrat în echipe încercând să dea răspunsuri corecte în cel mai scurt timp la întrebări diverse despre biserica catolică, sacramente, informații despre ASTRU Cluj și din alte registre.

Momentul de cateheză a fost ținut de către Pr. Sergio Fenech, din Malta (voluntar ASTRU Cluj în 2013), unde am  pornit de la întrebări precum „de ce facem ce facem”, „de ce ne trezim dimineața?”, „care sunt motivațiile din spatele acțiunilor noastre?” – pentru a îndeplini nevoi de bază pe care le avem (avem nevoie de bani pentru mâncare) sau pentru a fi apreciați, iubiți, recunoscuți – ajungând la concluzia că este important să știm că suntem iubiți, pentru că atunci iubim la rândul nostru și nu mai facem nimic dependent de motivațiile exterioare, ci doar din iubire față de ceilalți.

După cateheza părintelui Sergio a urmat o sesiune de prezentare a campusurilor desfășurate până acum, a temei și subiectului central propuse pentru această vară și atribuțiile pe care le are un animator într-un campus, facilitată de Laura Sopon, manager de proiect. Cei prezenți și-au oferit sfaturi unii altora, fiecare din experiența pe care a dobândit-o în campusuri. Mihai Moruțan, președintele ASTRU Cluj a prezentat mai apoi broșura animatorului, un material de bază pentru desfășurarea campusurilor estivale.

După o pauză în care participanții au servit masa de prânz în comun și unde au mai depănat amintiri din campusurile trecute, a urmat partea practică a zilei, coordonată de Paul Sopon. Aici, cei prezenți au fost împărțiți pe trei categorii: aprofundarea temei, jocuri și ateliere pentru a simula o zi de campus. Fiecare echipă a avut un timp la dispoziție pentru a pregăti activitățile, urmând să fie desfășurate cu restul  participanților. La final fiecare echipa a primit feedback din partea organizatorilor și a participanților.

Activitățile zilei au fost încheiate cu sesiunea de evaluare coordonată de Ana Maria Bîrta și o rugăciune de mulțumire pentru ziua ce s-a scurs. Pr. Sergio Fenech a binecuvântat tinerii prezenți cerând harul Domnului asupra lor pentru munca din timpul campusurilor de peste vară.

Mulțumim tuturor celor prezenți pentru disponibilitate și pentru dăruire. Mulțumim celor care au făcut posibilă această zi de formare. Și suntem recunoscători pentru prezența pr. Sergio în mijlocul nostru pe parsursul întregii zile, deși aflat în vacanță în România.

Album foto: Animator cu har

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*