În perioada 31.03-3.04.2011, tineri catolici, atât de rit latin cât și de rit bizantin s-au întâlnit la Timișul Mare pentru a participa la exerciții spirituale organizate de sectorul tineri al Acțiunii Catolice din România. Întâlnirea, numită ”Ascultare, dăruire, servire – ieri, astăzi și întodeauna” a fost moderată cu ajutorul membrilor din echipa națională tineri a ACRO și al părintelui Iuliu-Vasile Muntean, asistentul spiritual pentru sectorul tineri la nivel naţional. Au participat în jur de 20 de tineri din ASTRU Cluj, ASTRU eparhial Lugoj, ASTRU Blaj și AC Iași.

Din partea ASTRU Cluj au participat: Crina Horvat, Maria Simionaș, în calitate de membri ai echipei naționale ACRO deci, organizatori și moderatori ai acestei întâlniri, cât și Sorina Marcu, Roxana Beca, Maria Feier și Iulia Opriș, în calitate de participanți.

Am ajuns acolo în după masa zilei de joi, 31.03.2011 și am făcut cunoștință cu ceilalți tineri ajunși înaintea noastră. Era o atmosfera de liniște, ca și cand știam toți ca vor urma două zile pline, dar în același timp, zile aducătoare de pace. Spre seară a ajuns și părintele Iuliu, cel care avea să fie cu noi în toate zilele următoare, oferindu-și toată disponibilitatea spre a ne oferi lămuriri, răspunsuri la problemele care ne preocupau, dar de asemenea pentru a ne face să ne punem întrebări esențiale în ceea ce privește parcursul nostru viitor.

Ziua de vineri a început cu micul dejun și rugăciunea, a continuat cu vizionarea filmului ”Be still”, cu discuții pe grupuri, atât pe marginea filmului, cât și pe marginea altor întrebări sugerate de părinte. În aceeași zi am facut și o drumeție în împrejurimi, profitând de soare și de vremea buna. La ora 18 am participat toți la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Iuliu, apoi am avut cina, iar seara s-a încheiat cu alte discuții interactivă între tineri și părinte și rugăciunea de seară.

Sâmbătă, ora meselor, și a Sfintei Liturghii a rămas aceeași și am vizionat încă un film ”No man’s land”, care ne-a purtat mai apoi în ample discuții, atât în grupuri, cât și toți alături de părintele Iuliu. Am vorbit despre prietenie, despre trădare, despre natura omului, despre nevoia lui de Dumnezeu, despre credință, despre libertate, despre nevoia tinerilor de a acționa, de a lua decizii și de a schimba în viața lor lucrurile care îi îndepărtează de Dumnezeu. Dar…despre ce nu am vorbit? Părintele a stat mereu cu noi și a încercat să ne ofere o rezolvare la problemele noastre, într-o viziunea creștină, care îl pune pe Dumnezeu și iubirea în centrul vieții noastre. Seara s-a încheiat cu exprimarea părerii participanților referitor la acestea exerciții spirituale care erau pe final și cu o rugăciune Taizé.

Duminică dimineața, după Sfânta Liturghie și micul dejun, am plecat toți spre casele noastre, cu convingerea că aceste zile petrecute împreună, în liniște, rugăciune și discuții cu subiecte esențiale: Dumnezeu, credință, libertate, datorie, adevăr, valori, implicare – nu pot să nu aibe nici o influență în viața la care ne întorceam.

Nu pot să nu închei acest mic articol, citându-l pe părintele Iuliu ”Ești regizorul și protagonistul propriei tale vieți, nu uita de regula celor 3 i: informează, inspiră, implică-te!”

Sorina Marcu

 

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*