
Tinerii din ASTRU Cluj au fost prezenți în 2 iunie la Blaj, alături de Pontiful roman, Papa Francisc, la Sfânta Liturghie cu beatificarea Episcopilor martiri greco-catolici români.
Duminică, 2 iunie 2019, a fost ultima zi din cadrul vizitei apostolice a Sfântului Părinte în România, o zi mult așteptată de Biserica Greco-Catolică și nu numai. La Blaj a avut loc în această zi Sfânta Liturghie cu beatificarea celor 7 episcopi martiri români.
Întreaga Biserică Greco-Catolică a luat parte la celebrarea de pe Câmpia Libertății. Ca și grup de astriști care am plecat din Cluj cu autocarul am fost 42 de persoane. Ajunși pe Câmpia Libertății în jurul orei 6:30, am făcut o scurtă încălzire de dimineață, animându-i pe cei deja prezenți alături de noi, după care ne-am alăturat în rugăciune pregătirilor pentru Sfânta Liturghie, așteptând să îl întâmpinăm pe Sfântul Părinte. Acolo am fost în comuniune cu toți ceilalți membrii ASTRU Cluj, care au venit împreună cu grupurile parohiilor de care aparțin sau ca voluntari, a căror implicare și experiență a fost una deosebită, solicitantă, dar și mult apreciată de noi toți.
Înainte de ora 11:00, Papa Francisc a sosit pentru a celebra Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc și Ceremonia de Beatificare, fiind primit cu entuziasm, strigăte de bucurie și aplauze. Tinerii au fost prezenți trup și suflet în timpul Sfintei Liturghii, asistând la împlinirea dorinței inimii bisericii de recunoaștere a martiriului episcopilor. Aceștia vor fi de acum sărbătoriți la data de 2 iunie, în fiecare an.
După Sfânta Liturghie, Sfântul Părinte și-a început predica, pornind de la o întrebare simplă: „Învățătorule, cine a păcătuit de s-a născut orb, el sau părinții lui?” (Ioan 9,2). Ne-a vorbit despre cum Isus este capabil să îl pună pe orbul din Evanghelie în centrul atenției Sale și să îi recunoască demnitatea. Un aspect interesant al acestui pasaj este că minunea apare relatată doar în două versete, toate celelalte îndreptând atenția asupra reacțiilor provocate de aceasta. Această relatare este un exemplu pentru situația în care s-au aflat și cei 7 episcopi martiri. Ei au trăit într-o societate în care ideologiile din timpul respectiv limitau libertatea omului, îl neglijau și îl marginalizau pe cel care avea nevoie de atenție și de grijă. Martirii noștri au îndurat cu multă răbdare consecințele acestei ideologii și au primit cu multă iubire această încercare, dând dovadă de curaj și eroism. Așa cum a declarat și episcopul Iuliu Hossu: „Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinței pentru a dărui iertarea și a ne ruga pentru convertirea tuturor”. Exemplul dat de acești 7 fericiți trebuie să fie pentru noi o încurajare de a continua să vestim Cuvântul lui Dumnezeu, indiferent de împrejurare. La final, Sfântul părinte a primit, din partea comunității din Blaj, o icoană cu Sfântă Fecioara și cei 7 martiri, iar el a oferit, în schimb, un potir.
De îndată ce Sfânta Liturghie a luat sfârșit, am privit cum pleacă fiecare grup și am servit împreună prânzul, rămânând ultimul grup pe iarba verde a Câmpiei Libertății. După un scurt dans alături de minunații voluntari, am pornit la drum pentru a vizita Catedrala din Blaj și mormântul doamnei Viorica Lascu. Luând drumul Blajului sub picioare, a fost și un prilej de întâlnire cu persoane dragi și cu povești de viață din toate colțurile țării și de peste hotare.
În interiorul Catedralei am putut vedea o expoziție intitulată „Șapte martiri ai micii Rome” care cuprindea obiecte de cult și vestimentare, fotografii, articole din presă și diverse alte documente, acestea aparținând celor 7 episcopi martiri greco-catolici sau făcând referire la viețile lor. La mormântul doamnei Viorica Lascu am rostit împreună ectenia pentru sufletele celor adormiți, ascultând apoi mesajul adresat nouă de către familia doamnei Viorica, citit de o persoană apropiată familiei: „Dragi tineri, Fam. Lascu vă mulțumește din suflet pentru omagiile aduse de voi doamnei Lascu Viorica, cea care v-a iubit enorm, atât pe voi, cât și Biserica noastră. Vă mulțumim.” Am rămas câteva momente în tăcere și am pornit apoi spre autocar.
Îi mulțumim Domnului pentru vremea frumoasă și pentru această experiență puternică din punct de vedere spiritual, mulțumim pentru exemplul vieții de credință oferit de Fericiții Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.
Album foto – ASTRU Cluj la Blaj, 2 iunie
Proiectul fost realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.
Mai jos sunt câteva dintre impresiile participanților, respectiv ale voluntarilor, în urma participării lor la celebrarea de pe Câmpia Libertății:
În data de 2 iunie, pe Câmpia Libertății, Papa m-a făcut să înțeleg că sunt liberă să îmi trăiesc credința, că nu ar trebui să o ascund sau să îmi fie rușine de ea. Atunci am înțeles ce cadou minunat am primit de la părinții mei și cât de mândră trebuie să fiu de el! Am înțeles că azi, deși se vorbește atât de mult despre libertate, noi nu avem curajul de a ne trăi credința. Dar azi putem să ne rugam doar datorită acelora care în trecut au avut curajul de a lupta și a muri pentru a ne reda noua libertatea. Ce norocoși suntem! Și cât de recunoscători ar trebui să fim! – Lucia B. (pelerin)
A fost o experiență deosebită întrucât l-am văzut încă o dată pe Papa Francisc, un om de o modestie și smerenie desăvârșită și am putut participa la beatificarea episcopilor morți în faimă de martiri. – Marian Balhuc (pelerin)
Sfârșitul de săptămână ne-a adus în suflete speranța și bucurie, entuziasm, o oboseala plăcută și un bronz accentuat. Am ales să participăm ca voluntari la vizita Papei Francisc la Blaj, deoarece ne-am dorit să contribuim activ la acest eveniment, să ne punem în slujba celorlalți exact cum face Papa pentru noi.
De asemenea, am găsit în acest eveniment un moment oportun pentru a învață și urma exemplul Fericiților Episcopi Martiri, mai ales din felul lor de mărturisire a credința. – Fam. Palcău (voluntari)
A fost un eveniment important și mă bucur ca am participat la el. Vizita Papei în România cred că este o realizare mare, chiar dacă am simțit că au fost câteva defecte privind organizarea, în calitate de gazdă și voluntar. Am fost foarte încântată că am putut ajuta chiar și la 12 noaptea, chiar și să stau 8 ore în picioare, după 3 ore de somn pentru a fi totul bine, iar în ciuda neajunsurilor am fost surprins încântată de rezultatul final. – Patricia Bitai (voluntar)
Pentru prima dată când l-am urmărit pe Papa Francisc pe Internet eram emoționat, fiindcă ni s-a adresat nouă, celor ce eram „departe de casă”. La final ne-a cerut să spunem o rugăciune pentru sanctitatea sa, și asta m-a impresionat. Patru ani mai târziu, la îndemnul mamei mele m-am înscris și eu la pelerinaj, pentru că – spune ea – cine e prezent acolo vede altfel! Împreună cu alți credincioși catolici, din toate zonele țării, de la sat sau de la oraș, muncitori sau studenți, în costume populare sau în tricourile personalizate ASTRU, Papa Francisc ne-a reunit pe toți ca să ne simțim ca într-o mică mare familie, dornici fiecare dintre noi să îl cunoaștem pe cel despre care auzisem atâtea lucruri surprinzătoare. Așa mi s-a părut și mie Papa Francisc: semplice, come il nostro Padre. Viva Papa! – Oliver S. (pelerin)
Vizita Papei Francisc a pus balsam pe rănile cu care mii de români catolici au rămas după comunism. Pe lângă aspectele serioase ale zilei de 2 iunie, ASTRU ca și grup a făcut și din această zi o zi de râsete și bucurie pură. Lumea în care trăim nu este împărăția lui Dumnezeu, dar părți ale acesteia pot fi regăsite aici pe pământ, iar voi, ca echipă, sunteți un exemplu grozav. – Adrian A. (pelerin)
Pentru mine acest eveniment a fost o experiență unică. A fost frumos să văd atâția români adunați în numele credinței lor. Mă bucur că am putut participa la beatificarea episcopilor noștri alături de cei dragi și că l-am văzut iarăși pe Sfântul Părinte. M-a impresionat mult faptul că s-a întors atât de bucuros și de surprins atunci când toți am strigat: „Dami un abbraccio!” („Dă-mi o îmbrățișare!”) – Teodora C. (pelerin)