În zilele de 16 și 17 decembrie, 10 membri ai grupului ASTRU Studenți s-au bucurat de o ieșire la Sighetu Marmației și Baia Mare, alături de asistentul spiritual al grupului specializat. Am pornit la drum în dimineața zilei de sâmbătă, cu destinația Sighet. După un drum lung, ajunși la destinație, am poposit la Mănăstirea surorilor din Congregația Maicii Domnului. Fiind în timpul postului Nașterii Domnului, pentru ziua de sâmbătă ne-am propus un timp de reculegere. Astfel, am deschis acest timp cu celebrarea Sfintei Liturghii de către Pr. Sebastian Peșteșan, asistentul spiritual al grupului. Apoi, după masa de prânz, ne-am îndreptat spre „Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei” (fostul penitenciar). În timpul vizitării memorialului, părintele Sebastian ne-a propus o meditație despre martiriul episcopilor greco-catolici în timpul regimului comunist. Am încheiat vizita noastră cu un moment de rugăciune pentru episcopii martiri și mărturisitori.

Mai spre seară, am participat la serbarea copiilor de la mănăstirea surorilor CMD, bucurându-ne de zâmbetele lor. După serbare ne-am bucurat să ne reîntâlnim cu grupul de tineri de la Sighet pe care i-am văzut ultima oară la Întâlnirea tinerilor din eparhia de Cluj-Gherla de la Beclean, dar și cu grupul ASTRU din parohia Sângeorz-Băi, care erau prezenți și ei la Sighet.

Ziua de duminică a început cu celebrarea Sfintei Liturghii. Ne-am îndreptat apoi spre casa surorilor CMD pentru a le transmite, prin colinde, vestea minunată a nașterii Mântuitorului. Surorile ne-au primit cu multă căldură, iar noi, mulțumindu-le pentru găzduire, am continuat drumul nostru. Următoarea noastră oprire a fost la Cimitirul săracilor. Aici au fost îngropați, între mulți alții, episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Fericitul Anton Durcovici. Am aflat diverse aspecte din viața lor de detenție la Sighet, dar și despre clipele lor cele din urmă, așa cum sunt relatate de PS Ioan Ploscaru în lucrarea „Lanțuri și teroare”.

Îndreptându-ne spre Baia-Mare, ne-am oprit și la Săpânța pentru a vizita noua biserică greco-catolică, dar și Cimitirul Vesel. Ajunși la Baia Mare, am hotărât să mergem la Mănăstirea surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare pentru a le colinda. Și aici surorile ne-au întâmpinat cu multă căldură și ospitalitate. De la mănăstire ne-am îndreptat spre biserica „Sf. Cruce”, acolo unde urma să aibă loc concertul de colinde „Sosit-a Crăciunul iară”. În cadrul concertului ne-am bucurat să vedem colindând și corul de tineri „Laudate Dominum” al mănăstirii „Maica Îndurerată” (Congregația Surorilor Maicii Domnului) din Sighetu Marmației, care a venit însoțit de corul de tineri din Parohia „Sf. Gheorghe” Sângeorz-Băi – Jud. Bistrița Năsăud.

Am pornit apoi spre casă, mulțumindu-i Domnului pentru aceste zile minunate, dar și pentru toți binefăcătorii noștri.

Mihai Moruțan

Album foto: ASTRU studenți: reculegere pe urmele episcopilor martiri 

 

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*