ASTRU Cluj împreună cu Departamentul pentru Tineret al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, a avut bucuria de a marca Ziua Mondială a Tineretului  din acest an – sâmbătă 31 martie 2012 și au oferit posibilitatea grupurilor de tineri din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla de a sărbători împreună acest eveniment. Tinerii s-au bucurat de prezența Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, care i-a însoțit pe tot parcursul zilei.

Ziua Mondială a Tineretului este un eveniment care se desfășoară la nivel mondial, în Duminica Floriilor (ritul latin) care a ajuns la a XXVII-a ediţie. Anul acesta tema Zilei Mondiale a Tineretului ne este dată de un îndemn din Scrisoarea către Filipeni a Sfântului Pavel: ,,Bucurați-vă mereu în Domnul!” (4,4), prin care tinerii sunt invitați să conștientizeze și să trăiască bucuria de a fi creștin, pe care să o mărturisească lumii.

La fel ca în anii anteriori, acest eveniment a luat forma unei ieșiri în natură debutând cu Sfânta Liturghie celebrată de Episcopul nostru, împreună cu asistentul spiritual ASTRU Cluj, Părintele Radu Tălpălariu, la Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci”din Făget.

La finalul Liturghiei, PS Florentin Crihălmeanu, pornind de la Cuvântul Evangheliei zilei şi mesajul Papei adresat tinerilor în acest an, a ţinut o frumoasă cateheză despre ce înseamnă adevărata bucurie – unde o întâlnim, cum o putem cultiva şi de ce este importantă aceasta, menționând că „primul motiv al bucuriei este aproprierea de Domnul, care poate transforma întreaga existenta și să aducă mântuirea.”

Întăriind cuvintele Papei Benedict al XVI-lea, Preasfințitul a îndemnat tinerii să răspundă chemării la bucurie și de a descoperii micile minuni zilnice “învățați să vedeți cum Dumnezeu acționează în viețiile voastre, descoperiți-l ascuns în inima evenimentelor din cotidianul vostru.”  Finalul catehezei a subliniat faptul că tinerilor le revine datoria de a arăta lumii că fericirea și bucuria adevărată, deplină și durabilă este adusă de credință.

După cateheză tinerii au coborât în subsolul bisericii pentru a împărtăşi impresii despre cuvintele pe care le-au ascultat din partea Preasfinţitului  şi, de asemenea, au împărţit mâncarea pe care au adus-o fiecare de acasă. După ce s-au încălzit, tinerii au urcat în autocar şi au plecat spre Mărişel. Drumul a fost lung, cu peisaje deosebite, iar tinerii, fiind împreună, au avut ocazia să aprofundeze esenţa mesajului Papei – BUCURIA. Bucuria pe care o experimentează odată cu fiecare celebrare a zilei mondiale a tineretului „o bucurie intensă, bucuria comuniunii, bucuria de a fi creştini, bucuria credinţei”

La Mărişel, după câteva activități de dezmorţire şi încălzire, s-a pornit încet la drum, spre culmi, în ciuda vremii neprietenoase. Pe poteci se făceau poze, tinerii interacţionau unii cu alţii împărtăşind experienţe din vieţile lor, dar s-au şi rugat împreună. La jumătatea drumului grupul s-a reunit pentru câteva momente în care Episcopul a lansat 5 întrebări la care fiecare urma să găsească răspunsuri personale şi să mediteze, dar având şi posibilitatea de a le discuta în grupuri mai mici, urcând până sus, înfruntând picurii de ploaie şi vântul puternic: Ce este tinereţea? Ce este bucuria? Care sunt bucuriile zilnice? Valoarea şi sensul vieţii  precum şi poruncile şi rolul lor în viaţa fiecaruia.

Drumeţia s-a încheiat cu o rugăciune, după ce tot grupul s-a reunit la poalele dealului, urmând ca în autocar, pe drum spre Cluj, încă plini de energie, tinerii să răspândească bucuria acestei zile prin cântece acompaniate de instrumente muzicale, dar şi prin impresiile fiecăruia.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru BUCURIILE acestei zile, pentru această frumoasă perioadă a vieții noastre care este TINEREȚEA.

„Celebrarea  a început așa cum ar trebui să începem fiecare dimineață, prin rugăciune. După o predică ce mi-a întinerit spiritul, mi-am încercat tinerețea fizică urcând  muntele. Dar printre discuții, zâmbete și poze m-am gândit și la bucurie. E un sentiment greu de descris în cuvinte, dar se vede pe chipul persoanei printr-un surâs sau prin lumina din ochi. Drumeția pe munte a fost un moment de buurie pentru mine. Tinerețea e o etapă când credeam că orice e posibil. Isus ne spune că orice e posibil dacă crezi, deci să rămânem tineri mereu. Cu drag Alexandra”

„A fost o zi binecuvântată, în comuniune de rugăciune cu Domnul și cu respect și mulțumire pentru natură și pentru cei prezenți. Mulțumesc tuturor participanților la acestă zi care aș dori să se repete mai des în cursul anului.”

„A fost o zi deosebită, care mi-a prins bine, mi-a dat energie şi mi-a dat bucurie. Tinerețea îți dă curaj, încredere, multă speranță, entuziasm și elan. Te face să crezi că poți atinge culmi înalte, ca să privești frumosul peisaj. Îți dă BUCURIE.”

„A fost o zi frumoasă în care mi-am regăsit clipele frumoase petrecute în copilărie alături de tinerii catolici din Aiud, m-am încărcat cu entuziasm, cu bunătate, credință. În plus am cunoscut un copil mai mare, Preasfințitul, alături de care am cunoscut o nouă față a bisericii noastre. Vă mulțumesc pentru invitație! Ștefan”

„Zi de împărtășire, de comuniune și prietenie. O zi în care să fim împreună, în care să ieșim din singurătate, probleme și necazuri.”

„Mulțumesc mult. Pentru locul ales, pentru bucuria voastră, pentru mărturia de credință. Și sper să ne mai vedem. In Cristos, Marta”  (Argentina)

„Dacă ești atent zilnic, ai motive de bucurie. Azi pentru că împreună  cu voi ne-am rugat, am respirat aer curat și ne-am lăsat iubiți de Dumnezeu! A fi tânăr înseamnă a fi viu și cu sufletul luminos! Cristian”

 „Speranța pentru multe astfel de zile, toleranță, acceptare, bucurie în lucruri mărunte , dar și dorința unor lucruri mărețe…sunt doar puține dintre cele pe care le-am trăit azi. Însă importante sunt persoanele alături de care le-am trăit . Asta pentru că , oriunde aș merge, clipele plăcute, memorabile sunt cele pe care le trăiesc alături de persoanele dragi și apropiate sufletului.”

„Bucuria de a fi împreună ne-a făcut să nu simțim frigul și vântul de afară. Ne-am simțit grozav, cu toate pantele abrupte. Maria”

[altpwa user=2012.clujastru album=CelebrareaZileiMondialeATineretului]

Un comentariu, RSS

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*