În Săptămâna Luminată, între 20-22 aprilie 2017, a avut loc a doua ediție a Campionatului Eparhial de Sport cu motto-ul „Nu știți voi că cei care aleargă pe stadion, toți aleargă, însă numai unul primește premiul? Alergați în așa fel ca să-l câștigați.” (1Cor 9, 24). Acesta a avut o singură probă, fotbal masculin, la care au participat 4 echipe: Don Bosco Beclean, Livada, Sporting Năsăud și STE (Seminarul Teologic Eparhial).

Echipele au ajuns la Cluj-Napoca joi după-masa și au fost cazate la Centrul Spiritual Manresa. După ce s-au acomodat cu locul, a urmat o activitate de cunoaștere care a inclus și puțină mișcare – o mică încălzire pentru zilele următoare. Ne-am îndreptat apoi spre capelă pentru rugăciunea de seară, la sfârșitul căreia l-am rugat pe Dumnezeu ca în ziua următoare să aducă soarele pe cer, pentru a putea avea condiții favorabile de joc.

Dimineața următoare a început cu Sf. Liturghie celebrată de Pr. Sebastian Peșteșan. La sfârșitul acesteia, părintele s-a adresat jucătorilor, amintindu-le cât de important este să îl pună pe Dumnezeu în toate acțiunile lor, inclusiv în competițiile sportive, la sfârșitul cărora se cuvine să îi aducă mulțumire. Dânsul le-a dat ca exemplu doi fotbaliști celebri care au o relație deosebită cu Dumnezeu: brazilianul Ricardo Kaka și italianul Gianluigi Buffon. De asemenea, la sfârșit le-a urat succes tuturor și i-a îndemnat să joace curat și cu grijă, pentru a evita accidentările.

După micul dejun, jucătorii s-au îndreptat la pas spre Episcopie, unde avea să se desfășoare prima fază a competiției. Fiind o singură grupă de 4 echipe, fiecare a jucat cu fiecare. Meciurile din această zi au fost arbitrate de Mihai Moruțan (președinte ASTRU Cluj) și de Pr. Sebastian Peșteșan. Am avut parte de multe goluri, multe faze spectaculoase, momente de suspans, emoții, dar și răsturnări de situație, care au dovedit cât de important este să ai un moral puternic în astfel de situații. În urma meciului cu Livada, pe care jucătorii echipei Sporting Năsăud au reușit să îl întoarcă de la 0-1 la pauză la 4-1 la final, aceștia au mărturisit: „Am discutat la pauză despre tactica noastră de joc, și poziționarea noastră pe teren, fiind primul meci toți din echipa noastră am fost de acord să ne trezim odată, și să fim noi înșine, și fără emoții, deoarece aveam nevoie de această victorie”.

La finalul celor 6 meciuri din prima fază, a avut loc și un concurs pentru a desemna cel mai bun portar. Acest titlu i-a revenit lui Nicu Jurcan, jucătorul echipei Sporting Năsăud.

La sfârșitul primei faze, rezultatele meciurilor au fost după cum urmează:

Sporting Năsăud 4 – 1 Livada

STE (Seminarul Teologic Eparhial) 3 – 8 Don Bosco Beclean

Sporting Năsăud 2 – 3 STE (Seminarul Teologic Eparhial)

Livada 1 – 8 Don Bosco Beclean

Sporting Năsăud 4 – 2 Don Bosco Beclean

Livada 3 – 4 STE (Seminarul Teologic Eparhial)

Clasamentul arăta astfel:

Nr. Echipa Nr. jocuri Golaveraj Goluri marcate Goluri primite Puncte
1 Don Bosco Beclean 3 +10 18 8 6
2 Sporting Năsăud 3 +4 10 6 6
3 STE (Seminarul Teologic Eparhial) 3 -3 10 13 6
4 Livada 3 -9 5 16 0


Deși primele trei echipe au avut punctaje egale, departajarea s-a făcut după golaveraj. Astfel, s-au decis finalele: finala mare – între Don Bosco Beclean și Sporting Năsăud, iar finala mică – între STE (Seminarul Teologic Eparhial) și Livada.

Este de menționat faptul că echipa Seminarului a fost formată doar din 5 jucători, aceștia reușind să le țină piept celorlalte echipe, formate din 6  jucători.În primul meci s-a simțit că am jucat în 5. Am avut probleme la mijlocul terenului, dar și în spate. Practic nu am avut om de legătura între atac și apărare. Am jucat cu multe mingi pe sus și nu am ieșit cu pase din apărare. Dorința de a câștiga am avut-o, dar valoarea echipei s-a văzut pe teren. Mă bucur că am ieșit cu fruntea sus, peste așteptările mele, ținând cont de celelalte echipe”, ne-a comunicat căpitanul echipei STE, Tiberiu Vaida.

Fiind la prima participare, Iosif Adin Jurcan, căpitanul echipei Sporting Năsăud, a declarat: „Cu ajutorul Domnului și a coechipierilor am avut o ambiție de nedescris, dorind să câștigăm Cupa. Nu pot sa zic că era de așteptat să ajungem în finală, căci fiecare echipă avea ceva deosebit în fiecare jucător.

Întorși la Centrul Manresa, jucătorii s-au relaxat urmărind un film cu tematică sportivă, „Cool runnings”, ce prezintă povestea incredibilă a echipei jamaicane de bob, calificată la Jocurile Olimpice din 1988.

Ultima zi a început tot cu Liturghia, de această dată celebrată de Pr. Radu Tălpălariu, asistent spiritual general ASTRU Cluj. După aceasta, jucătorii au luat micul dejun și au pornit din nou, cu mari emoții, spre terenul sintetic de la Episcopie. Finalele au fost arbitrate de Bogdan Bursaș, fost vicepreședinte ASTRU Cluj.

La sfârșitul celor două finale au fost consemnate rezultatele:

STE (Seminarul Teologic Eparhial) 3 – 1 Livada

Don Bosco Beclean 8 – 2 Sporting Năsăud


După desfășurarea finalelor, clasamentul a rămas la fel ca după finalul primei faze, echipa din Beclean reușind să își apere titlul, devenind astfel dublă campioană eparhială. Golgheterul campionatului, Paul Mar (Don Bosco Beclean) a spus: Nu am vorbit de la început să îmi paseze doar mie, pentru că fotbalul este o muncă în echipă, doar în finală ei s-au hotărât ca mingea să fie dată spre mine mai mult și să înscriu ca să îl ajung pe adversarul din cealaltă echipă la numărul de goluri marcate, el având cu 2 goluri mai mult decât mine”. De asemenea, referitor la comunicarea dintre coechipieri, el a mai adăugat: „Pe teren toți trebuie să ne înțelegem, pentru că este un joc de echipă, nu pe cont propriu”, mărturisind de asemenea că ei sunt prieteni și în afara terenului.

După finale, a avut loc și un concurs de tras la poartă, în care participanților li s-a cerut să lovească bara transversală a porții de la o distanță considerabilă. După multe încercări, primul care a reușit acest lucru a fost căpitanul echipei Livada, Gabriel Bocoș, care s-a bucurat de această reușită, mărturisind că nu se aștepta să fie el cel care nimerește bara. De asemenea, fiind rugat să ne spună ce i se pare diferit față de ediția de anul trecut, el a răspuns: „mi s-a părut mai deosebit deoarece au fost mai multe echipe și niște adversari mai buni”.

Jucătorii și-au exprimat dorința de a participa și anul viitor, unii dintre ei împărtășindu-ne planurile de viitor pe care le au. În primul rând am să schimb o parte din echipă și în al doilea rand tactica de joc., ne spune Gabriel Bocoș, iar Tiberiu Vaida adaugă: dorim să facem o echipa mai închegată și cu mai multă condiție fizică – și la capitolul acesta am lăsat de dorit. Cu doi jucători în plus și în efectiv complet, putem emite pretenții la anu’.

La finalul campionatului, dorim să îi mulțumim Domnului pentru grija purtată jucătorilor, pentru că, deși terenul a fost alunecos, niciun jucător nu a suferit vreo accidentare gravă. De asemenea, le mulțumim și celor care ne-au ajutat să organizăm acest campionat: Departamentului pentru Tineret din cadrul Episcopiei, tuturor finanțatorilor, binefăcătorilor și șoferilor noștri.

Rosana Bălănescu,
vicepreședinte relații externe

Imagini: album foto Campionat Eparhial de Sport – a doua ediție

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*