

Campionatul eparhial de sport aflat la a treia ediție, s-a desfășurat sâmbătă, 15 septembrie 2018, în incinta Parcului Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Cluj-Gherla, pe strada Moților nr. 26. A fost organizat de către Departamentul pentru Tineret al Episcopiei Greco-Catolice în colaborare cu ASTRU Cluj, având ca motto cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Nu știți voi că cei care aleargă pe stadion, toți aleargă, însă numai unul primește premiul? Alergați în așa fel ca să-l câștigați.” (1Cor 9, 24).
Pentru acest campionat organizatorii au propus trei probe sportive: Fotbal masculin, Volei mixt și Badminton individual. În urma înscrierii tinerilor participanți, au rezultat patru echipe de fotbal și 6 competitori la proba sportivă de badminton. Cele două competiții sportive s-au desfășurat în paralel pe parcursul zilei.
Campionatul a început cu o rugăciune comună a tuturor participanților, urmată de extragerea la sorți a echipelor, respectiv a jucătorilor pentru meciurile inițiale.
Fiind patru echipe de fotbal înscrise, s-au jucat meciurile de calificare, iar apoi finala mică și finala mare. Primul meci a fost disputat de „Cercetașii Munților” aflați la prima participare, avându-i ca adversari pe cei de la „Sporting Năsăud”, deja pentru a doua oară prezenți la campionatul eparhial.
La finalul acestui meci, încheiat cu scorul de 5-1 pentru echipa din Năsăud, unul dintre jucătorii echipei Cercetașii Munților a declarat: „Am avut niște neînțelegeri, am fost dezorganizați, pentru că nu prea am mai jucat împreună, dar încercăm să ne rezolvăm problemele până la meciul următor.”
Al doilea meci din semifinale i-a avut ca adversari pe cei din echipele „Mănăștur”, aflată la a doua participare, și „Bistrița Thunders” – o altă prezență nouă între competitori. Scorul final a fost Mănăștur – Bistrița Thunders: 2-11. Căpitanul bistrițenilor mărturisea la finalul acestui joc: „Mi s-a părut un meci foarte greu la început, dar după aceea, după ce ne-am dat drumul, mi s-a părut ușor, am câștigat la diferență de 9 goluri. Ce mi s-a părut că a mers bine a fost apărarea. Cei doi colegi ai mei din apărare au reușit să scoată niște mingi foarte grele.” De partea cealaltă, Alex Chelcan, jucător al echipei învinse, recunoștea că cea mai mare problemă a lor a fost coordonarea din teren, dar cu toate acestea, ei s-au distrat.
Astfel, în urma acestor rezultate, finala mică s-a disputat între echipele Cercetașii Munților – Mănăștur. La finalul timpului regulamentar scorul a fost egal 3-3. Conform regulamentului, s-a trecut la executarea loviturilor de la punctul de pedeapsă. În urma unei serii lungi, de câte 8 lovituri pentru fiecare echipă, câștigători au fost mănășturenii cu scorul de 4-3. În urma câștigării meciului pentru locul III, Edi Socaciu, principalul marcator al mănășturenilor, declara: Finala mică a fost o adevărată provocare. Meciul împotriva echipei Bistrița Thunders a fost one-sided (n.r. a curs într-o singură direcție), ei fiind mult mai buni decât noi. Noi abia ne-am cunoscut ca și echipă. Am reușit să dau două goluri. Dar în finala mică s-a văzut mai mult implicarea echipei. Am jucat ca un tot unitar, cu foarte multe pase bune, n-am fost singurul care a marcat și sunt fericit că la penalty-uri au ieșit în evidență și ceilalți băieți din echipa mea. A fost un meci echilibrat și corect. Am dat tot ce aveam. Căpitanul de echipă a tras de noi, el era baza noastră. A fost în poartă și de câte ori trecea mingea de apărare mă rugam să poată apăra el. A apărat foarte bine și la penalty-uri și în timpul meciurilor. Omul meciului [a fost] portarul nostru, căpitanul nostru. Întrebat fiind despre lucrurile care nu au mers în propria echipă, Cristian Poduț, jucător al echipei Cercetașii Munților spunea: au fost greșeli și în atac și în apărare, greșeli copilărești, pe care puteam să le evităm. Meciul în timpul regulamentar s-a terminat 3-3, au urmat penalty-urile unde am pierdut. Acolo la penalty-uri e loterie, câștigă cine are noroc
Finala mare a adus față în față 2 echipe venite din același județ: Sporting Năsăud și Bistrița Thunders. Scorul final a fost 10-3 pentru echipa din Năsăud, care a cucerit astfel trofeul de campionă a competiției de fotbal masculin din cadrul celei de-a 3-a ediții a Campionatului Eparhial de Sport.
Adi Jurcan, căpitanul echipei câștigătoare a declarat: Jocul echipei a fost unul destul de bun, având în vedere că anul acesta nici unul dintre jucători nu a avut așa mult contact cu mingea. Dar comunicarea în teren ne-a ajutat destul de mult, fapt pe care l-am simțit după primul meci.
Principalii marcatori din cadrul competiției de fotbal au fost:
– Horațiu Mărginean – Bistrița Thunders – 8 goluri
-Călin Ceuca – Sporting Năsăud – 7 goluri
– Sebastian Muller – Bistrița Thunders – 4 goluri
– Ovidiu Suciu – Sporting Năsăud – 4 goluri
– Eduard Socaciu – Mănăștur – 4 goluri
Dacă proba de fotbal a fost una intensă, solicitantă și cu un grad mare de competitivitate, la badminton competiția s-a remarcat prin meciurile amicale și buna dispoziție a jucătorilor. Au fost jucate 6 meciuri, finala mică și finala mare. Fiind un sport de interior jucat afară, competitorii au fost puși în situații deosebite, jucând împotriva mai mult decât unui singur adversar. Au luptat totodată cu soarele și vântul.
Și meciurile de badminton au fost jucate conform tragerii la sorți: trei meciuri inițiale, apoi au fost jucate o a doua serie de meciuri după o altă extragere la sorți, culminând cu meciurile finalele care au stabilit câștigătorii:
Paul Sopon – locul 3, Luchian Anghel – locul 2 și Steluța Jurcan locul 1.
După finalizarea competiției de badminton câștigătoarea locului I afirmă zâmbind: Sper ca și restul concurenților să fi fost la fel de surprinși de reușitele lor. Felicitări tuturor! P.S. “Tehnica începătorului” chiar a funcționat.
La finalul zilei ne-am bucurat cu toții de participarea fiecărui tânăr, de ziua senină, de puțină mișcare, multă competiție și bineînțeles, de masa servită împreună. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru fiecare experiență din care putem învăța câte ceva și în care îi putem cunoaște mai bine pe cei de lângă noi.
Imagini: Album „Campionatul Eparhial de Sport, ediția a 3-a”