Campusul parohial „Din toată inima” s-a desfășurat în Livada în perioada 9-11 iulie 2015, găzduit în incinta centrului cultural din localitate. Copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani au participat de-a lungul celor 3 zile, însumând un total de 42 de copii și pre-adolescenți participanți la campus. Cele trei zile de campus au fost împărțite pe trei teme diferite, cuprinzând o altă serie de porunci față de cele abordate cu un an în urmă, și anume „Să nu iei numele Domnului, Dumnezeului tău în zadar”, „Să nu furi” și „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău”. Voluntari veniți de la Cluj și din împrejurimi – Adina Cornea, Mariana Mișcă, Mihaela Sopon, împreună cu voluntarii locali printre care Ioana Vereș, Vlad Tarta, Ronaldo și Denisa Simiciuc.
Prima zi a început cu un joc de cunoaștere, puțină dezmorțire, Ioana a condus copii în câteva bansuri, iar apoi Pr. Sabastian Peșteșan a preluat podiumul pentru a conduce cateheza și a provoca participanții să își pună întrebări cu privire la importanța numelui unei persoane și importanța numelui lui Dumnezeu, dar și ocazii în care poate și nu poate fi folosit numele lui Isus. Pentru aceasta, prin intermediul unei povești, copii au înțeles că numele lui Isus nu poate fi folosit pentru a obține un beneficiu propriu în dezavantajul celorlalți. Momentul de aprofundare a fost împărțit în funcție de vârsta participanților. Copiii au desenat ce au înțeles din poveste, urmând a prezenta fiecare ceea ce a desenat la sfârșitul activității, iar cei mai mari au fost provocai la un dialog prin care să descopere și să expună modalități sau situații în care e bine sau nu e bine să fie folosit numele lui Dumnezeu. După prânz și câteva activități de destindere, copiii au fost invitați să participe la un atelier de creație. Motivând că de multe ori luăm în zadar numele Domnului, poate și fără să ne dăm seama, atelierul a presupus confecționarea unui mozaic unde fiecare bucățică de hârtie atașată să conțină o caracteristică a lui Dumnezeu așa cum îl cunoaște fiecare și așa cum îl imaginează fiecare, chiar dacă poate înca nu a experimentat toată bogăția caracteristicilor lui Dumnezeu. Momentul de evaluare a conclus că participanții au fost încântați de toate momentele zilei, așteptând cu nerăbdare ziua ce avea să vină.
Vineri a cuprins activități corelate cu tema poruncii dedicată zilei respective, „Să nu furi”. După activitățile de recreație din cursul dimineții, cateheza părintelui a abordat semnificația acestei porunci, care a fost considerată ușor de înțeles de la prima vedere, dar care a determinat participanții să descopere și acțiuni conexe referitoare la această poruncă. Ei au aflat că a fura nu înseamnă doar a lua din bunurile altuia, dar și a împrumuta fără a restitui bunul și a deteriora bunuri de folos generațiilor viitoare, iar acțiunea de aprofundare ce a decurs din această cateheză a fost deplasarea de-a lungul drumului principal din localitate, până la calea ferată, respectiv până la școală pentru a aduna deșeurile lăsate pe stradă de locuitori și trecători. După prânz participanții s-au îndeletnicit cu puțin lucru manual, moment ce a fost legat de tema campusului „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima, din tot sufletul și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Lc 10, 27).
Ultima zi a început cu alte jocuri de cunoaștere, activități de închegare a grupului, urmate de aprofundare a temei „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău” prin momentul de cateheză, dar și prin momentul imediat următor care a prevăzut împărțirea în cinci echipe și punerea în scenă a câte unei scenete imaginate și regizate de membrii fiecărui grup. Aceștia au gândit situații pe care le întâlnesc în viața lor și unde și-au dat seama că minciuna și neadevărul dăunează relațiilor și comunităților. Au prezentat momente din cadrul familiei, de la școală dar și din sat, unde calomnia și bârfa se răspândesc cu ușurință, trăgând concluzia că nu e bine să pleci urechea la ce vorbește lumea din sat, cu atât mai puțin să răspândești ceea ce auzi. La prânz, din bunăvoința enoriașilor parohiei, copii au primit din nou sanwich-uri, pancove și prăjitură, iar după o altă serie de activități, după organizarea și participarea la un traseu sportiv, copiii au luat parte în plen la realizarea unui colaj prin care au recapitulat și și-au însușit mai bine poruncile dumnezeiești și mesajul acestora. Campusul s-a încheiat cu acordarea de diplome și mulțumirea adusă tututor participanților și animatorilor ce au facilitat desfășurarea acestui campus.
Mihaela SOPON
Album foto: AICI