Campusurile de vară sunt experiențe așteptate cu drag de copii și tineri. Copiii așteaptă suprizele și timpul petrecut împreună cu alți copii, în timp ce tinerii caută ocazia de a-și pune talanții și a se pune ei înșiși în slujba celor mici.

În acest an tema campusurilor – De mână cu Tatăl – pleacă de la Rugăciunea Domnească, dorind ca în partea de cateheză copiii să aprofundeze importanța rugăcinii și mesajul rugăciunii pe care însuși Isus ne-a învățat-o.

Pe lângă partea de cateheză, copiii, în cele câteva zile de campus din parohia lor, au avut parte de activități antrenante, jocuri de grup, competiții, ateliere de creație și multe altele. Mai jos am redat câteva rânduri despre fiecare campus pe măsură ce s-au desfășurat.

  • Parohia „Coborârea Spiritului Sfânt”, Tihău – 8-10 iulie 2019

Primul campus din această vară, cel de la Tihău, a fost un real succes din toate punctele de vedere. Împreună cu ceilalți animatori am adus pe fețele celor 25 de copilași din Tihău multe zâmbete la finalul tuturor activităților desfășurate pe tema “De mână cu Tatăl”. Am început prima zi cu câteva jocuri de cunoaștere care i-au destins pe copii. A urmat momentul de cateheza ținut de Părintele Puie Ioan care le-a vorbit copiilor foarte frumos despre rugăciune. Ziua a continuat cu bansuri si jocuri care au adus multă bucurie atât copiilor cât și nouă, animatorilor. A doua zi a început cu un moment de rugăciune urmat de cateheză, în cadrul căreia copiii au fost foarte activi. Nu au lipsit nici jocurile și bansurile, însă atracția principală a fost bătaia cu apă care a avut un final dulce. Deși a fost mai scurtă, în ultima zi de campus am avut parte de multă activitate și lucru în echipă. Fiecare copil a avut ocazia să joace într-o piesa de teatru, în „Parabola Fiului Risipitor”. Copiii au luat parte la un traseu cu indicii care s-a sfârșit cu o surpriză. În căutarea indiciilor, aceștia au avut de trecut de probe în care au lucrat împreună. Copiii au dat dovadă de un adevărat spirit de echipă. La sfârșit, fiecare participant a fost premiat cu o diplomă de participare care să le aducă aminte de aceste zile minunate. Ne-am luat așadar rămas bun de la copilași și am încheiat astfel primul campus din aceasta vară, la Tihău. Mulțumim Domnului pentru că ne-a ajutat să îi facem pe copii să se simtă bine și sperăm să ne revedem anul viitori.

Ionuț Dancă și Ionuț Vranău – animatori campus Tihău 2019

  • Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavril”, Gârbău – 11-13 iulie 2019

Al doilea campus estival cu tema „De mână cu Tatăl” a avut loc la Gârbău, în perioada 11-13 iulie. La acest campus au participat 14 copii frumoși și plini de energie. În prima zi programul a început cu o rugăciune, urmată de câteva jocuri de cunoaștere și bansuri. În fiecare zi, după acest moment de destindere, părintele Alin Mureșan le-a vorbit despre rugăciunea Tatăl Nostru, care ne arată cât de important este să facem fapte bune, deoarece prin ele, Dumnezeu se arată celor din jurul nostru. A mai insistat asupra faptului că Dumnezeu este mereu prezent în viața noastră pentru a ne arăta care este voia Lui, între care și aceea de a asculta de părinții noștri, care ne vor binele. De asemenea, El ne-a dat niște daruri pe care nu vrea ca noi să le irosim, ci să le folosim pentru a-i sluji pe cei din jurul nostru, pe cei din familie și pe prieteni. Asemenea Lui, și părinții noștri vor ca noi să ne cultivăm talentele și să le folosim pentru a face binele. Momentele de cateheză au fost urmate de aprofundarea acesteia, prin diverse activități practice și rezolvări de fișe. Următoarea parte a programului a constat în jocuri de echipa, fotbal, ștafete cu baloane și diverse probe ambițioase. Fiecare zi s-a terminat cu un moment de atelier, în cadrul căruia copiii au confecționat ursuleți și vulpi, pentru a le duce acasă.. Mulțumim Domnului pentru energia acestor copii, iar preotului și părinților pentru implicarea în desfășurarea campusului și pentru gustările pe care le-au pregătit! Mulțumim și animatorilor pentru implicare. Așteptăm să ne vedem cu drag și în alte campusuri!

Teodora Capan – animator campus Gârbău 2019

  • Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel”, Beclean – 23-25 iulie 2019

La Oratoriul din Beclean s-a desfășurat cel de-al trielea campus parohial. În prima zi a campusului, râsetele de bucurie ale copiilor au început să răsune de la prima oră. Bansurile au energizat copiii dis-de-dimineață, urmate de câteva jocuri de societate. Jocul de volei cu baloane cu apă a fost unul dintre cele mai apreciate jocuri ale zilei, urmat de un moment muzical, când cerceașii din grup ne-au încântat cu câteva cântece de munte.
A doua zi, părintele Alin Cîndea a ținut o cateheză despre rugăciunea “Tatăl nostru…”. Copii au aflat că Tăticul nostru ne iubește, ne vrea binele și dorește să se apropie de noi ca să ne poată ajuta în momentele grele din viața noastră, iar cel mai simplu mod de a face asta este prin rugăciune. Copiii si-au dovedit apoi îndemânarea și răbdarea la atelierul de origami propus lor. Și așa cum au demonstrat și cu o zi înainte, cântecele sunt nelipsite din programul lor zilnic, răsunând până la terminarea programului.
Ultima zi a început cu un jocuri de energizare, după care copii au avut sarcina de a face un colaj, alăturând literele pregătite în ordinea portrivită pe un poster, pentru a scrie împreună rugăciunea “Tatăl nostru…”. După pauza de prânz, copiii, dar și tinerii -participanți la Joia Bucuriei – s-au bucurat de un mic concurs: vânătoarea de origami, sacul de cartofi, turnul din pahare și (preferatul copiilor) volei cu baloane cu apă. Echipa fluturașilor a câștigat detașat; pe locul II s-a aflat echipa frunzelor, urmată în de aproape de echipa bărcuțelor. Ziua s-a încheiat cu multe îmbrățișări și câteva bansuri (pentru cei mai energici).

Laura Burcă – animator campus Gârbău 2019

  • Parohia „Nașterea Domnului”, Dăbâca – 25-27 iulie 2019

În perioada 25-27 august a avut loc apoi campusul de la Dăbâca, la care au participat 26 de copii. În zilele de joi și vineri, programul a început cu câteva bansuri și jocuri, urmate de momentul de cateheză. În prima zi, părintele le-a vorbit despre prima parte a rugăciunii Tatăl nostru, în care vedem rolul Tatălui într-o familie, acela de a da viață, lucru pentru care noi nu trebuie să uităm să îi mulțumim. În a doua zi, a vorbit despre cererile pe care noi le facem Tatălui: îi cerem pâinea de toate zilele, îi cerem să nu ne lase să cădem în ispită. La rândul Său, El ne cere să avem grijă de cei mai mici, să fim atenți la nevoile lor, așa cum El se preocupă de nevoile noastre, chiar și cele mai mici. Programul a continuat până la amiază cu alte jocuri și competiții. În partea de după-masă, copiii au avut ocazia, pe lângă clasicele jocuri ale copilăriei, să fie creativi în cadrul atelierelor. În a doua zi s-au bucurat de jocurile cu apă, vremea fiind prielnică pentru aceste activități, iar seara ne-am strâns cu toții la un foc de tabără. În ultima zi, copiii s-au bucurat de mai multe jocuri și concursuri, iar la final au primit o surpriză dulce: înghețată. Mulțumim Domnului pentru zilele frumoase, pentru animatorii care ne-au ajutat, pentru copiii frumoși și pentru părintele și familia sa, care ne-au primit cu mare căldură!

Teodora Capan – animator campus Dăbâca 2019

  • Parohia „Sf. Iosif”, Iclod – 5-6 august 2019

Luna August a a început cu campusul de la Iclod, pe aceeași temă: „De Mână cu Tatăl”, unde au participat 45 de copii din Gherla, Iclod, Mintiu Gherlii și Țaga. În ambele zile, am început programul cu Sfânta liturghie celebrată de părintele Gabriel Manu. În prima zi am făcut câteva jocuri de cunoaștere și am dansat, după care a urmat momentul de cateheză. Părintele Edmund Dujardi le-a vorbit copiilor despre rugăciunea Tatăl nostru, în care Dumnezeu ne cere să îi tratăm pe cei de  lângă noi ca pe niște frați, indiferent de rasa sau religia lor. Am continuat programul cu diverse jocuri și bansuri, printre care am avut și pauze pentru a servi ceva dulce. Am încheiat prima zi cu un atelier de compus rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu, pentru ziua pe care tocmai am petrecut-o împreună.
A doua zi, după Liturghie și câteva jocuri, părintele protopop Alexandru Hruban a accentuat alte aspecte ale rugăciunii Tatăl nostru, atrăgând atenția asupra faptului că, așa cum Dumnezeu ne iartă când greșim, și noi trebuie să îi iertăm pe cei care ne supără. Au urmat apoi mult așteptatele jocuri cu apă, iar după pauza de prânz, am continuat cu alte jocuri, competiții și activități. Ne-am bucurat mult să petrecem aceste două zile cu atâția copii frumoși, de la care am avut ce învăța. Mulțumim și preoților și familiilor care s-au implicat în desfășurarea acestui campus și care ne-au primit cu toată căldura!

(Teodora Capan – coordonator al primului campus de la Iclod)

  • Parohia „Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului”, Livada – 19-21 august 2019

Campusul de la Livada a fost o frumoasă aventură și pentru noi și pentru cei 25 de copii participanți. De ce aventură? Pentru că a fost primul campus în calitate de animator pentru unii dintre noi, a fost necesar să ne cunoaștem și noi împreună cu copiii. În prima zi am făcut câteva jocuri în acest sens, după care Pr. Sebastian Peșteșan ne-a vorbit despre rugăciunea “Tatal Nostru”, desigur. Ziua a continuat cu un atelier de creație, iar apoi nelipsitele jocuri de echipă. În cea de-a 2-a zi am făcut niște jocuri care să ne trezească, bansuri, iar apoi am continuat aprofundarea rugăciunii “Tatăl Nostru”. Ziua a continuat exact după dorințele copiilor: jocuri cu apă. A fost o zi cu multe zâmbete și voie bună. Ultima zi ne-a surprins voioși împreună, am finalizat aprofundarea rugăciunii, l-am sărbătorit pe Pr. Sebastian cu cântece și dulciuri, urmate de un atelier în care copiii au desenat cum văd ei rugăciunea. La final de zi am mai avut câteva jocuri cu apă, iar apoi fiecare a primit câte o amintire a acestor zile petrecute împreună. Au fost zile frumoase în care Domnul a fost în mijlocul nostru în mod vizibil: soare, veselie, zâmbete, prietenie.

Oana Taloș (coordonator campus Livada 2019)

  • Parohia „Sf. Gheorghe”, Sângeorz-Băi – 21-23 august 2019

Am mers apoi mai departe spre Sângeorz-Băi. În dimineața primei zile a campusului de acolo, copiii s-au distrat atât la jocurile de cunoaștere, cât și la bansuri. După cateheza pe tema rugăciunii „Tatăl Nostru”, participanții au fost ajutați de animatori să-i aprofundeze mesajul prin alte activități destinate copiilor. Ziua continuă; la fel și bucuria copiilor. După-masă am început cu jocurile cu apă la care s-au distrat cu toții. Apoi a urmat atelierul, la care toți copiii au compus un mesaj către Dumnezeu. Am încheiat ziua cu jocuri dinamice. În cea de-a doua zi ne-am înviorat cu mult îndrăgitele bansuri. După rugăciunea de dimineață condusa din nou ca și ieri de părintele paroh și câteva jocuri energice, copiii au continuat parcursul catehetic pe tema rugăciunii Tatăl nostru alături de sora Dominica CMD.
A doua parte a acestei zile însorite a fost predominantă de jocurile de echipă care au antrenat copiii până seara. În cele din urmă a venit și ultima zi de campus. După rugăciunea de dimineață și un pic de mișcare, copiii au recapitulat și aprofundat rugăciunea Tatăl Nostru. Entuziasmul și fericirea s-au amplificat atunci când au fost pictati pe față și s-au jucat împreună în capela bisericii. După înmânarea diplomelor de participare a urmat momentul îmbrățișărilor luuungi și pline de iubire. Copii au plecat acasă cu gândul la campusul de anul viitor, iar noi mergem mai departe foarte recunoscători pentru căldură și sprijinul părintelui paroh Nicolae Jarda.

Paul Sopon – coordonator campus Sângeorz-Băi 2019

  • Parohia „Sf. Anton de Padova”, Maieru – 28-30 august 2019

Campusul de la Maieru a fost o ploaie de veselie. Voioase și sprintene, în data de 28 am pornit spre Maieru unde urma să ne întâlnim cu niște copii minunați. Am pregătit programul, iar joi am participat la Sf Liturghie celebrată de pr Florin Miclea împreuna cu muulți copii, în cadrul căreia Pr Florin Miclea a tinut și o scurtă cateheză pentru ei. La finalul acesteia, ne-am dat silința să ne cunoaștem (mai bine) prin jocuri și bansuri. Am luat pauza de prânz și ne-am reîntâlnit și mai voioși, moment în care am realizat împreună minifelicitări pentru cei dragi și am continuat cu câteva jocuri. Dimineața zilei de vineri ne-a surprins împreună în biserică într-un moment de rugăciune. Am început energici apoi cu jocuri de dezmorțire și am continuat cu cateheza. La finalul catehezei ne-am bucurat de jocuri în aer liber sub razele blânde ale soarelui. După pauza de prânz ne-am angajat într-un nou atelier de reCreație, iar apoi am dansat printre stropii de apă în mult așteptatele „jocuri leoarcă”.
În ultima zi a campusului ne-am pregătit cu jocuri unul și unul pentru a le lăsa copiilor o amintire frumoasă. Am început cu cateheza, iar apoi am continuat cu niște jocuri distractive. Apoi i-am învățat pe copii să facă avioane de hârtie pe care să scrie diferite mesaje, încheind campusul cu un concurs. Mulțumim Domnului pentru aceste zile pline de veselie și voie bună!

Oana Taloș și Diana Crăciun – animatori Campus Maieru 2019

  • Parohia „Andrei Mureșanu”, Cluj-Napoca – 4-6 septembrie 2019

La început de septembrie, a avut loc și campusul în parohia “Andrei Mureșanu”, cu aproximativ 70 de copii și 14 voluntari! Am început primele două zile cu jocuri și bansuri, urmate de momentul de cateheză. Părintele Mircea Marțian, care a fost alături de noi pe întreaga durată a campusului, le-a vorbit copiilor despre rugăciunea Tatăl nostru, despre cererile din această rugăciunea, care ne amintesc că trebuie să fim atenți la relația pe care o avem cu Dumnezeu, la planul pe care îl are El pentru noi, dar și la relația cu ceilalți, la relațiile cu părinții, pe care trebuie să îi ascultăm și să îi respectăm și la cele cu prietenii, pe care trebuie să îi ajutăm și să îi iertăm atunci când greșesc. Programul a continuat cu alte jocuri în comun și bansuri, și servirea mesei împreună. A doua parte a zile a fost dedicată aprofundării cunoștințelor de la cateheză, jocurilor și atelierelor de creație. Ultima zi a început cu momentul mult aștepta de copii: jocurile cu apă, urmate de bansuri și alte activități, iar la final, copiii au fost pictați pe față. Nu bucurăm de aceste trei zile, în care am învățat să ne purtăm între noi ca frații, să împărțim ce avem și să mulțumim Domnului pentru darurile Sale. Mulțumim voluntarilor care au fost foarte dedicați, mulțumim părintelui că a fost alături de noi și mulțumi părinților care s-a implicat în desfășurarea acestui campus!

Teodora Capan, coordonator campus Andrei Mureșanu 2019

  • Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel”, Florești – 7 septembrie 2019

Puțin înainte de începerea școlii, cu melancolie, constatăm că a luat sfârșit și ultimul dintre campusurile estivale din acest an, „De mână cu Tatăl”. Acesta a fost găzduit de parohia Florești II, în data de 7 septembrie 2019 .
Încă de dimineață copiii au avut zâmbetul pe buze și mult chef de joacă. Am început ziua cu câteva bansuri și jocuri de cunoaștere, urmând apoi cateheza ținută de părintele Bogdan Doboș despre rugăciunea Tatăl Nostru, explicată pe înțelesul lor. Ajutați de animatori, cei mici au aprofundat ce i-a învățat părintele, iar cei mai mari au participat la o activitate de tip Escape Room unde au aplicat ce au auzit la cateheză. După prânzul pregătit cu multă dragoste de câteva dintre mamele copiilor a urmat o altă tură de dansuri și jocuri, foarte îndrăgite de copii. Ziua s-a încheiat cu premierea copiilor și bineînțeles rugăciunea Tatăl Nostru, rostită împreună. Și pentru că altfel nu se putea, înainte de plecare am avut o rundă de poze și îmbrățișări între copii și animatori. Cu pace și dragoste am trăit această zi minunată și ne bucurăm că am putut fi alături de acești copii minunați și așteptăm să ne revedem la campusul de anul viitor (și încă de câteva ori până atunci).

Paul Balint – animator campus Florești 2019

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*