Suntem deja la începutul perioadei de vacanță, ceea ce înseamnă că e timpul pentru CAMPUSURILE ESTIVALE organizate de parohiile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, în colaborare cu ASTRU Cluj.

Vara aceasta este o vară specială, ceea ce face ca și condițiile în care desfășurăm campusurile să fie speciale (Vezi anexa A). Chiar și așa, ne dorim să fim în mijlocul celor mici în campusurile din acest an.

CE SUNT CAMPUSURILE?

Campusurile estivale sunt inițiative care fac ca timpul estival să fie plin de stimuli care să contribuie la dezvoltarea personală integrală. Este o ocazie pentru tinerii și copiii din parohiile eparhiei de a petrece câteva zile de vară într-un mod educativ și totodată recreativ, în spiritul creștin.

CUM SUNT GÂNDITE ACTIVITĂȚILE?

Activitățile propuse în cadrul campusurilor au la bază educația prin experiență. Programul campusului propune asimilarea unor deprinderi necesare în viața de zi cu zi. Onestitatea și deschiderea, respectul și asumarea unor responsabilități, compasiunea, implicarea în dezvoltarea comunității și capacitatea de a lucra în echipă sunt doar câteva din aspectele pe care participanții le vor învăța în cadrul campusurilor. De asemenea, aceștia vor avea oportunitatea de a învăța noi metode de comunicare, își vor dezvolta capacitatea de a formula și a primi critici constructive, vor descoperi valori ca încrederea, integritatea, respectul față de celălalt și față de mediul înconjurător.

EXISTĂ UN MATERIAL SUPORT ÎN BAZA CĂRUIA VOM LUCRA?

Tema propusă de ASTRU Cluj pentru campusurile estivale din 2020 este „SFINȚII, PRIETENII NOȘTRI”. Materialul pregătit pentru campusurile estivale permite desfășurarea acestora pe o durată de maxim 7 zile și prezintă viețile câtorva sfinți, care se pot aprofunda zilnic câte unul individual sau câte doi-trei, la alegerea preotului din parohia gazdă. Bineînțeles, se poate opta și pentru figuri de sfinți apropiate parohiei din care fac parte copiii.

Pe lângă partea catehetică, materialul cuprinde și o parte cu activități de aprofundare a noțiunilor catehetice, o parte de jocuri de diferite categorii, precum și o parte cuprinzând activități de tip lucru manual. Sunt integrate, de asemenea, și norme de conduită pentru animatori.

În introducerea broșurii pentru campusurile estivale din acest an, Pr. Sebastian Peșteșan – asistent spiritual general ASTRU Cluj – ne transmite tuturor:  „Dragii mei, anul acesta a fost diferit, special. Din luna martie, copiii și tinerii nu au mai fost la școală, la facultate sau la muncă (majoritatea studiind sau muncind de acasă). Ne-au lipsit întâlnirile cu prietenii, cu colegii, activitățile grupurilor parohiale și cele ale ASTRU. […] Cu toate că dorul e mare, iar dorința de a ne revedea este la maxim, trebuie să fim responsabili și implicați total pentru buna desfășurare a campusurilor, trebuie să avem grijă de noi (animatorii) și de participanții la campusuri, ca ei să se simtă protejați și iubiți. […] Campusurile sunt momentele în care noi Îl ducem pe Isus, prietenul nostru, tuturor celor pe care îi întâlnim”. 

CÂND ȘI CUM SE POT PROGRAMA CAMPUSURILE?

Perioadele în cursul cărora pot fi programate campusurile estivale sunt 23 iulie -14 august, respectiv 17 august – 13 septembrie 2020.

Programările se fac telefonic, pe e-mail sau la birourile ASTRU Cluj, până la data de 18 iulie 2020.

Până la acest moment au fost programate următoarele campusuri:

  • 29-31 iulie 2020 – Parohia „Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului” – Livada
  • 3-5 august 2020 – Parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” – Tihău
  • 7-9 august 2020 – Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavril” Gârbău
  • 20-23 august – Parohia „Nașterea Domnului” – Dăbâca
  • 27-29 august 2020 – Parohia „Sf. Gheorghe” – Sângeorz-Băi
  • 11-13 septembrie 2020 – Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Beclean
  • 19 septembrie 2020 – Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Florești
Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*