
Campusurile estivale sunt pentru copii ocazii de petrecere a câtorva zile din timpul estival împreună cu alți copii din parohie; sunt inițiative care fac ca timpul estival să fie plin de stimuli care să contribuie la dezvoltarea copiilor, sub toate aspectele. Este o ocazie pentru copiii din parohiile eparhiei de a petrece câteva zile de vară într-un mod educativ și totodată recreativ, în spirit creștin. Tema campusurilor din acest an a fost „Isus ne vorbește!”, accentul părții catehetice fiind pus pe parabolele evanghelice.
Pe perioada verii acestui an am reușit să ajungem la 234 de copii, în 8 parohii, cu ajutorul preoților care au solicitat ajutorul în organizarea sau animarea campusurilor găzduite în parohiile lor. 22 de tineri s-au implicat ca animatori în cele 23 de zile de activități, dăruind din inimă timpul și talentele lor în slujba celor mici.
Copiii din Parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Tihău (12-14 iulie) au fost nerăbdători să refacă minunatele jocuri și bansuri și activitățile pline de surprize. Alături de părintele paroh, Ioan Puie, în prima zi de campus copiii au descoperit parabola „Vameșul și fariseul”. Fiecare moment petrecut alături de ei a fost unic și plin de valori spirituale. A doua zi de campus a fost o adevărată poveste. Întâmpinați cu bucurie și zâmbete de către animatori, copiii au avut parte de o zi memorabilă. Prin parabola „Fiul risipitor” au învățat despre importanța iertării a Tatălui Milostiv care ne primește de fiecare dată în brațele Sale cu iubire. Desigur, la sfârșitul zilei nu au lipsit mult așteptatele jocuri cu apă care i-au binedispus pe copii și pe animatori. Ultima zi a fost încărcată cu multă energie, cu chicote și bucurie, toate acestea fiind îmbinate cu rugăciune și cateheză. Copiii au descoperit cât de importantă este copilăria lor alături de Dumnezeu, trăită în spirit creștinesc. Ne-am bucurat să îi vedem ieșind pe poarta bisericii cu zâmbetele pe buze, mulțumiți de amintirile pe care și le-au făcut împreună. (Diana Crăciun, animator)
În Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului” din Livada 20 de copii s-au prezentat cu bucurie la noua biserică parohială la începutul fiecărei zile în perioada 15-17 iulie. În prima zi de campus am avut bucuria de a ne cunoaște cu cei mici și de a le oferi câteva ore de voie bună. În cadrul catehezei susținute de părintele paroh Sebastian Peșteșan, care este și asistentul spiritual general ASTRU Cluj, copiii au avut posibilitatea de a învăța Marea Poruncă a Iubirii pe baza pildei Samariteanului Milostiv. În a doua zi de campus am parcurs în cadrul catehezei parabola „Fiului risipitor”, părintele explicandu-le copiilor importanța iertării pentru dobândirea vieții veșnice. Ultima zi de campus a adus cu ea mult așteptatele jocuri cu apă care ne-au înveselit pe toți. (David Paul Sopon, animator)
Un prim campus estival a fost organizat în acest an și în Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Salva pe finalul lunii iulie. Copiii au fost nerăbdători să participe la activitățile propuse de voluntarii noștri. Alături de părintele paroh, Cioncan Gherasim, aceștia au aprofundat parabola năvodului. A doua zi de campus a continuat cu multă voie bună. Dimineața am început cu cateheza, aprofundând parabola Fiului Risipitor și parabola Samarineanului milostiv. A urmat un timp de jocuri și bansuri, iar pentru a face față căldurii, copiii au confecționat evantaie. Ziua s-a încheiat cu nelipsitele jocuri cu apă. A treia zi, pentru a încheia campusul așa cum se cuvine, copiii au participat împreună la Sfânta Liturghie de duminică. (Paula Bîrta, animator)
Începutul lunii următoare, 2-4 august, a venit cu un nou campus pentru 22 de copii din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Gârbău. În prima zi, părintele Alin Mureșan a vorbit copiilor despre parabola grăuntelui de muștar și parabola semănătorului, apoi a urmat aprofundarea catehezei și multă voie bună. A doua zi de campus a început cu cateheza, urmând un mic joc de rol pentru aprofundarea mesajului parabolelor. Apoi, copiii și-au exprimat creativitatea prin atelierul de pictură. După masă nu au lipsit jocurile cu apă și multă mișcare. În ultima zi copiii au învățat că este alegerea noastră să facem binele ca să fim primiți în Împărăția Cerurilor. (Ana Vranău, animator)
Imediat după campusul de la Gârbău, a urmat cel de la Feldru-Valea Secerului (Parohia „Adormirea Maicii Domnului”), în perioada 5-7 august. Ne-am bucurat de câteva zile intense, pline de jocuri, dans și voie bună, precum și de momente de cateheză, în cadrul cărora părintele Oltean Claudiu le-a vorbit copiilor despre cât de important este să îi ajutăm pe cei din jur, la fel cum samariteanul milostiv l-a ajutat pe cel care era rănit și singur. De asemenea, copiii au avut ocazia să își arate creativitatea în cadrul atelierelor de lucru manual și pictură, iar în ultima zi aceștia au fost pictați pe față după preferințele lor. (Teodora Capan, animator)
Ultima săptămâna a lunii august a început cu două zile de campus la Iclod, în Parohia „Sfântul Iosif” (23-24 august), în care copiii s-au jucat și și-au dezvoltat creativitatea. Părintele Sorin-Aurel Roșca le-a vorbit despre pilda casei construite pe stâncă, invitându-i să se bazeze pe Dumnezeu în viața lor, pentru a putea fi buni și ascultători. Desigur, nu au lipsit jocurile cu apă care au fost așteptate cu drag de copiii. Participanții au avut ocazia să se cunoască între ei, să lucreze în echipe și să creeze cu mâna lor amintiri pe care să le poată duce acasă. Campusul s-a terminat cu o pizza bună, pictat pe față și multe zâmbete colorate. (Teodora Capan, animator)
Campusul din Parohia „Sf. Gheorghe” Sângeorz-Băi a avut loc în perioada 26-27 august și a bucurat 50 de copii care au luat parte la activități. Prima zi a început cu rugăciunea de dimineață, jocurile de cunoaștere, respectiv cateheza având ca temă parabola „Casa construită pe stâncă”, urmată de aprofundare. Bansurile au fost prezente la rândul lor. După-amiază am avut parte de diferite ateliere de muzică, de creație și de fotbal. Cateheza de-a doua zi s-a bazat pe parabola „Păstorul cel bun” urmată de aprofundare, de jocuri și diverse ateliere. Ne bucurăm că am reușit să petrecem aceste zile în mijlocul copiilor și să învățăm lucruri noi. (Cristian Puie, animator)
Seria campusurilor din această vară s-a încheiat cu cel din Parohia Andrei Mureșanu, în Cluj-Napoca. Acesta a avut loc în perioada 2-4 septembrie. De acest campus s-au bucurat 40 de copii, 12 animatori și bineînțeles, părintele paroh. Prima zi am inceput-o cu jocuri, rugăciune și voie buna urmate de cateheza pe baza parabolei semănătorului și aprofundare. Cea de-a doua zi a continuat cu jocuri, ateliere și cateheza pe baza parabolei năvodului (Mt. 13 47-50). Cea din urmă zi ne-a găsit veseli, am continuat cu jocuri, vanatoare de comori și cateheza pe baza parabolei fiului risipitor. Toate după-amiezele ne-au găsit cu ateliere de aprofundare și jocuri. Suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru aceste zile frumoase și pentru bucuria copiilor. (Oana Taloș, animator)