Celebrare ZMT 2013 Tihau-Jibou (82)

„Mergeți și faceți ucenici toate popoarele” (Cf. Mt 28, 19)

Sâmbătă, 6 aprilie: O zi frumoasă, o celebrare a tinerilor, bucurie a trăirii și împărtășirii iubirii lui Dumnezeu – Ziua Mondială a Tineretului, celebrată la nivel local.

Sâmbătă, au luat parte la acest eveniment un număr de 60 de tineri, plus însoțitori. Ne-am îmbarcat cu toții în autocar, am început cu o rugăciune de dimineață și am continuat cântând și bucurându-ne împreună, ajungând la ora 10 în parohia din Tihău, unde părintele Puie și câțiva credincioși ne-au întâmpinat cu căldură. Liturghia a fost celebrată de un număr de 5 preoți : Pr. Radu Tălpălariu, responsabil cu Departamentul pentru Tineret al Eparhiei de Cluj-Gherla, părintele Gheorghe Iacobhazi,  protopop de Ileanda, Pr. Sabin Brudașcă din parohia „Sf. Gheorghe” (Cluj-Napoca), Pr. Georgel Manea din parohia „Intrarea în Templu a Maicii Domnului” din Câmpeni și Pr. Remus Tegzeșiu din parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Făget. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de doi tineri seminariști de la Seminarul Eparhial, iar alți câțiva tineri au acompaniat momentele muzicale cu ajutorul chitarelor. A fost un moment în care toți ne-am unit în rugăciune și ne-am încărcat spiritual pentru această zi.

Celebrare ZMT 2013 Tihau-Jibou (11)

Cuvântul de cateheză a fost ținut de părintele Radu Tălpălariu, având la bază în primul rând Mesajul Papei Francisc din Duminica Floriilor. Pe ce s-a pus accentul aici a fost bucuria, suferința și tinerețea (elanul acesteia), privite din perspectiva apostolilor, mesaj transmis și de Benedict al XVI-lea: tinerii sunt cei care pot sa ajungă acolo unde Biserica nu poate ajunge, adică la cei care nu mai cred în valorile creștine . Fiecare dintre noi, botezați fiind, suntem apostoli – „Apostoli în lume trimiși”, atât acum 2000 de ani, cât și astăzi.  S-a mai subliniat, totodată, importanța de a ne trăi fiecare clipă, fiecare moment al vieții noastre în bucuria lui Cristos, așa cum ne îndemna  Fericitul Ioan Paul al II-lea.

Celebrare ZMT 2013 Tihau-Jibou (9)

La finalul catehezei au fost lansate câteva întrebări la care noi, apostolii, suntem îndemnați să răspundem în fiecare zi: Cum îmi trăiesc bucuria? Cât de bucuros sunt în urmarea lui Cristos? Cum îmi înfrunt suferința, a mea și a celorlalți? Cât de mult elan am în urmarea lui Cristos și în ajutorarea celorlalți tineri?

După Liturghie, cât timp ne-am bucurat de un pahar de ceai cald și o felie de cozonac, am constatat că vremea ține cu noi. Ne-am ținut și noi unii pe alții la povești până am intrat din nou în biserică pentru a împărtăși câteva impresii despre edițiile precedente locale ș internaționale ale ZMT-ului. Ne-am îndreptat apoi spre Grădina Botanică „Vasile Fati” care s-a dovedit a fi inclusiv zoologică. Am vizitat împreună tot ce se putea vizita – de la cactuși, sere, grădini japoneze la complexul acvaristic, căprioare și porci mistreți, întorcându-ne apoi într-un singur grup, pentru a cânta și a ne mai încălzi puțin prin bansuri animate de tinerii grupului specializat de liceeni. Apoi am purces spre Grădina Zmeilor, al doilea obiectiv în această zi, pentru o aventură prin frumoasele formațiuni în relief modelate de apă. Timp de o oră și jumătate am avut timp să ne urcăm prin pădure, să vizităm peșteri, să ne cățărăm pe stânci pentru ca apoi să ne adunăm din nou pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru această zi, pentru a cânta și a ne ruga împreună.

Celebrare ZMT 2013 Tihau-Jibou (31)

Pe drum înapoi o rază de Soare s-a arătat nouă pentru a  încheia ziua într-o notă și mai veselă decât era deja. Între povești si cântece, participanții la această celebrare au împărtășit, în urma experienței de azi, impresii și sugestii pentru următoarele întâlniri, dintre care redăm în continuare câteva:

Celebrare ZMT 2013 Tihau-Jibou (36)

 • A fost frumos, e bine că am fost împreună. Planificările sunt aproape imposibil de urmat întocmai, deci nu reproșez nimic organizării.
 • În această zi, chiar dacă vremea nu a fost tocmai frumoasă, m-am simțit tânără și plină de energie. Prietenii m-au făcut să mă simt fericită, iar predica mi-a alinat sufletul. Mulțumesc. PS: Grădina Zmeilor a fost o adevărată aventură.
 • Pentru mine a fost cea mai frumoasă zi, într-adevăr plină de bucurie, alături de persoane minunate. Astfel de zile nu se uită ușor.
 • Această întâlnire ne-a dat curajul de a ne bucura în Domnul și a parcurge drumul credinței în calitate de apostoli în lume trimiși.
 • Super întâlnire… am avut multe de învățat din aceste drumeții… lumea e mare și frumoasă. Mi-am făcut și niște prieteni noi, deci sunt super încântată că am venit.
 • Impresiile mele: lumea este foarte sociabilă, locurile vizitate au fost frumoase și a meritat să îndur frigul, și cu siguranță aștept o a doua întâlnire
 • Foarte fain! Vremea a ținut cu noi. Propunere pe viitor: atunci când vizităm ceva obiectiv să facem mici grupulețe și să mergem împreună, poate pe categorii de vârstă.
 • Mi-a plăcut că am fost foarte bine așteptați acolo la Tihău
 • Ieșirile sunt reușite doar atunci când ai dispoziția necesară de a recunoaște că acolo unde 2 se reunesc în numele Domnului  este și el acolo. Întâlnirea a fost cu și despre tineri, deci a ieșit bine. Felicitări
 • O zi minunată! Aveam nevoie de o astfel de zi în care să simt bucuria și compania unor oameni și tineri minunați. Vă mulțumesc!
 • A fost cea mai frumoasă ZMT celebrare locală. Mi-a plăcut locul, era mai frumos dacă era cald, dar și așa a fost deosebit. Am simțit bucuria și căldura celorlalți participanți. Iar asta ne-a făcut să simțim mai mult.
 • Sunt impresionat foarte plăcut de astfel de activități în care se îmbină ideal dezvoltarea credinței și în același timp a relațiilor interumane cu mișcarea și voia bună.
 • Astăzi a fost o zi minunată dăruită de Dumnezeu în care m-am simțit foarte bine.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*