C I R C U L A R Ă
Nr. 1990 / 22.11.2016, Cluj – Napoca

Onoratului cler și iubiților credincioși ai Eparhiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla

Iubiți frați întru sfântă slujire și iubiți credincioși,

imagineMulțumim lui Dumnezeu pentru darurile oferite Bisericii noastre de-a lungul tricentenarei existențe, între care marele har al martiriului prin care Biserica Greco-Catolică a primit și strălucirea mărturiei de credință până la jertfa supremă.

Episcopi, preoți, persoane consacrate și laici nu s-au lăsat nici intimidați și nici ispitiți de cei fără Dumnezeu, preferând mai degrabă detenția, domiciliul obligatoriu, exilul, sau chiar plătind cu prețul sângelui perseverența în credința catolică.

Între modelele memorabile ale Bisericii noastre strălucește personalitatea Arhipăstorului Eparhiei de Cluj-Gherla, Episcopul Iuliu Hossu, întâiul Cardinal al neamului românesc, perseverent mărturisitor al credinței catolice în închisorile comuniste.

Numele eminentului nostru Arhiereu se înscrie în șirul celor șapte episcopi mărturisitori al căror proces de beatificare se îndreaptă spre faza finală, la Congregația pentru Cauzele Sfinților din Roma. Vă mulțumim pentru rugăciunile aduse la această intenție și, în continuare, dorim să vă solicităm ajutorul pentru a pregăti cât mai bine evenimentul celebrării solemne a beatificării lor. De aceea, vă invităm să cercetați arhivele de familie, personale, ale cunoștințelor și să ne aduceți fotografii, documente, obiecte, cărți, scrisori, vederi, iconițe, pe care se păstrează scrisul sau semnătura eminentului nostru Episcop mărturisitor. Toate aceste materiale pot fi aduse sau trimise prin intermediul preoților la Cancelaria Episcopală, unde, după dorința fiecăruia, vor putea fi donate pentru muzeul Episcopului Iuliu Hossu, sau vor fi copiate (prin scanare și fotografiere), după care vă vor fi restituite.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze cu harul Său pe toți aceea care ne vor sprijini în demersurile începute pentru a oferi onoarea cuvenită memoriei venerabilului nostru Arhiereu la ceasul ridicării Sale la cinstea Sfintelor Altare.

Cu bucurie împărtășim arhiereasca binecuvântare,

Pr. Cristian DAVID
Cancelar Eparhial

† Florentin CRIHĂLMEANU
Episcop Eparhial de Cluj-Gherla

Sursa: eparhiaclujgherla.ro

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*