În seara de luni, 18 iunie 2012, la Cluj-Napoca a fost comemorat cel de-al doilea purpurat al neamului românesc, Cardinalul Alexandru Todea, la împlinirea celor 100 de ani de la naşterea sa. După programul amplu dedicat memoriei acestei mari personalităţi a Bisericii desfăşurat la Reghin şi Blaj, la Cluj-Napoca a fost organizat un eveniment cultural de înaltă ţinută spirituală, prin colaborarea dintre Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”, Cluj şi asociaţii ale Eparhiei de Cluj-Gherla, ASTRU şi AGRU.
La sediul central al Bibliotecii Judeţene au fost prezenţi PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, distinse personalităţi ale vieţii culturale clujene, cadre universitare, scriitori, preoţi, surori din diferite ordine şi congregaţii ale Bisericii, numeroşi studenţi, tineri şi credincioşi greco-catolici. Dr. Alin Tat, profesor la Facultatea de Teologie greco-catolică din Cluj, preşedinte AGRU şi moderatorul acestui moment, a dat cuvântul invitaţilor care au evocat profilul spiritual al Cardinalului Todea: PS Virgil, PS Florentin şi prof. Dimitrie Poptămaş, preşedintele Fundaţiei Culturale “Vasile Netea” din Târgu-Mureş.
Prezentările au alternat cu vizionarea unor imagini-document din documentarul “Memorialul durerii” realizat de Lucia-Hossu Longin – episodul dedicat Cardinalului Alexandru şi cu momente de înălţare spirituală prin cântul de preamărire a lui Dumnezeu oferit de Corul “Angeli” al Bisericii “Ioan Bob”, dirijat de prof. Angela David. În introducere, d-na Sorina Stanca, director al Bibliotecii Judeţene, a salutat pe cei prezenţi, arătând dorinţa instituţiei pe care o reprezintă, de a promova cartea în general, dar şi cartea religioasă.
PS Virgil Bercea, care l-a cunoscut foarte bine pe Card. Todea, fiindu-i nepot pe linie maternă, a mulţumit celor ce au făcut posibil momentul de comemorare, la Cluj, pentru “această ilustră personalitate a poporului român şi a Bisericii noastre”. Ierarhul de Oradea Mare a amintit: “Cardinalul era o persoană agreabilă. Îi plăcea să se întâlnească cu oameni simpli şi le asculta toate necazurile. Ştia să se întreţină cu oamenii de cultură şi avea un discurs coerent, plăcut şi de înaltă ţinută intelectuală. Se ruga mult şi cu tărie […] îşi pregătea predicile şi fascina mulţimea atunci când vorbea. A avut o ţinută de senator roman, parcă era tăiat în piatră; era un om liber, întruchiparea libertăţii. Iubea poporul român fără rezerve şi s-a luptat pentru demnitatea lui. Iubea Blajul ca pe un altar sfânt şi iubea Roma cu aceeaşi tărie.” A fost evocată o discuţie pe care Cardinalul Todea a avut-o cu Cardinalul Angelo Sodano, Secretarul de Stat al Vaticanului, care, “după ce l-a ascultat cu ochii în lacrimi, şi-a scos crucea de pe piept şi a pus-o la gâtul Card. Todea, apoi şi-a scos inelul de Episcop şi i l-a pus pe deget, iar apoi i-a sărutat mâna – moment unic şi irepetabil, în care umilinţa şi demnitatea se îmbrăţişau, respectul şi consideraţia erau la valori maxime, atmosfera era de rugăciune. A fost grandios Cardinalul nostru şi a fost respectat, apreciat şi foarte iubit de Sfântul Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea.”
O sugestivă mărturie a fost, în continuare, alocuţiunea PS Florentin, care a relatat câteva reflecţii personale făcute de-a lungul timpului despre Cardinalul Todea, amintindu-şi din “sfaturile pe care acest bun părinte ni le-a oferit şi spiritul profetic, pe care, atunci, la începutul anilor ’90, îl avea”. PS Florentin a specificat că această comemorare celebrată la Cluj, “reprezintă pentru noi şi împlinirea unei datorii de suflet din partea Ierarhiei Eparhiei de Cluj-Gherla, care, pentru un timp l-a avut ca Episcop pe cel ce urma să devină al doilea Cardinal al neamului românesc: la 14 martie 1986 fusese ales Mitropolit al Bisericii Române Unite, cu acordul Romei, iar la 31 iunie 1987, preluând interimar şi jurisdicţia Eparhiei de Cluj-Gherla, până la numirea şi apoi hirotonirea Preasfinţitului George Guţiu, în 17 iunie 1990. De asemenea, Eminenţa Sa a fost unul dintre cei prezenţi, în ultimele momente înainte de trecerea sa la Casa Tatălui Ceresc, la căpătâiul întâiului Purpurat al neamului românesc, IPS Iuliu Hossu, în zilele de 26-28 mai 1970, la spitalul Colentina din Bucureşti. Scria ulterior Cardinalul Alexandru despre Cardinalul Hossu: ‘a fost un monument de sfinţenie, luminat de cele 7 daruri ale Spiritului Sfânt, o excepţională personalitate, o adevărată Catedrală a cărei cupolă se sprijinea pe trei coloane: una a întregului neam omenesc, alta a Bisericii Una Sfântă Catolică şi Apostolică iar a treia a neamului românesc’. Cred că aceste cuvinte în mare măsură se pot aplica şi autorului lor, adică Eminenţei Sale Alexandru Todea”.
“Am avut providenţiala ocazie”, a continuat PS Florentin, “de a participa la Sinodul Pro Europa din anul 1991 (nov.-dec.), unde, în prezenţa a 500 de Episcopi, Cardinalul Todea era prezentat întregii Biserici. Eminenţa Sa a avut ocazia să ia cuvântul, în ziua de 5 dec., şi a avut un discurs de cca. 10 min. care a fost aplaudat apoi minute în şir în pofida regulamentelor interioare. Mai mult, Cardinalul Sodano despre care s-a amintit, a luat discursul şi i-a trecut pe foaie nota 10. A fost un discurs emoţionant care, în puţine cuvinte, a făcut o sinteză a suferinţei, de peste 42 de ani, pe care Eminenţa Sa a cunoscut-o din plin.”
În ultima conferinţă, dl. prof. Dimitrie Poptămaş a prezentat aspecte din perioada de tinereţe a Eminenţei Sale, activitatea de preot şi protopop de Reghin, urmată de perioada interzicerii Bisericii Române Unite cu Roma şi, în încheiere, anii de mărturie de după 1989, cei ai “Bisericii în aer liber”. A fost o incursiune în itinerariul vieţii şi activităţii Cardinalului Todea.
În ultima parte a programului au fost lansate la Cluj-Napoca, două volume omagiale dedicate Cardinalului Alexandru Todea, care au fost puse şi la dispoziţia publicului cititor. D-na dr. Dorina Filip a prezentat albumul “Cardinalul Todea 100″, coordonat de PS Virgil Bercea şi editat de Editura Primus, Oradea, anul 2012. Volumul conţine şi o colecţie de imagini din viaţa Cardinalului Todea, ce exprimă uneori mai mult decât cuvintele, arătând că între valorile poporului român, Biserica Greco-Catolică, Cardinalul Todea şi toţi Episcopii martiri, reprezintă “un şir de mărgăritare” – valori reale cu care vom putea merge oricând în faţa oricăror provocări. Pr. Silviu Hodiş, directorul Editurii Galaxia Gutenberg, editor al volumului “Alexandru Todea – Omagiu”, a afirmat că “este o cinste să poţi să vorbeşti despre un mărturisitor al credinţei, care, pentru noi, reprezintă izvor mereu viu de curaj şi de încredere”. Cartea prezentată, editată tot în anul comemorativ 2012, este o colecţie de mărturii ale personalităţilor ce l-au cunoscut pe Card. Todea, cel care i-a marcat, pe fiecare dintre cei citaţi, prin exemplul şi tăria credinţei sale. În încheiere părintele a lansat, tuturor celor care au avut harul de a cunoaşte personal mărturisitorii şi martirii Bisericii, invitaţia de a scrie la rândul lor despre aceştia, pentru ca exemplul vieţii lor să fie urmat pretutindeni şi de toate generaţiile de credincioşi creştini.