Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla prin Departamentul pentru Tineret şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj organizează, în data de 29 septembrie 2012, la Năsăud în Parohia “Înălțarea Domnului”, cea de-a IX-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului. Motto-ul acestei ediții, “Mergeți și faceți ucenici toate popoarele” (cf. Mt. 28,19) este și motto-ul Întâlnirii Mondiale a Tinerilor care se va desfășura în 2013, la Rio de Janeiro, în Brazilia.

Programul întâlnirii va debuta cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinţitul Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, începând cu ora 12. Participanţii vor servi prânzul din pachetele proprii, iar la 14.15 vor lua parte la cateheza susţinută de Pr. Marius Taloş din Ordinul „Societatea lui Isus” (Iezuit).

Noutatea întâlnirii din acest an o reprezintă atelierele – locul în care oricine poate învăța pe oricine orice. Vrem să încurajăm în tineri dorința de a învăța de la alții și de a învăța pe alții. Atelierele, care vor începe la ora 15, sunt susținute de tineri profesioniști din cadrul ASTRU Cluj, pe următoarele teme: „Cum ne reglăm emoțiile în relațiile cu ceilalți?” – Raluca Szekely; „De ce un părinte spiritual?” – Pr. Radu Tălpălariu; „Descoperă liderul din tine!” – Crina Horvat; „Doamne ce vrei ca eu să fac?  Despre vocație” –  Sr. Gabriela, SJA; „E dreptul meu! Tinerii și drepturile omului” – Alexandrina Kiss; „E timpul să fim voluntari! Faptele nobile nu sunt pe bani” – Alina Călin; „Fotografia – un limbaj de comunicare” –  Camelia Avram; „Idei de reCreație” – Mihaela Simionaș şi Oana Taloș; „Internetul (ne)sigur!” – Călin Groșan; „În lumea copiilor – Jocul”  – Mirabela Pall; „Încearcă. Să nu încerci. Tinerii și drogurile” – Helga Stoica; „La o discuție cu noi înșine. Brand personal și autopromovarea” – Natalia Ermicioi; „Mindfulness – A trece prin viață trăind clipa cu ochii deschiși. Conștientizare pe fond de acceptare” – Gabriela Fechete; „Mobilizare de resurse pentru activități parohiale” – Codruța Fernea; „Tehnici de animație” – Paul Sopon; „Tehnici de comunicare” – Mihai Floran şi „Un stil de viață sănătos” – Mihaela Sopon.

Activitățile vor fi realizate în cadrul Zilei Educaţiei Nonformale, un eveniment organizat la nivel naţional, la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud și sunt deschise tinerilor care participă la eveniment precum și la toți tinerii din Năsăud care doresc să se alăture.

Tinerii participanţi pot consulta temele atelierelor pe site-ul ASTRU Cluj şi îşi pot alege atelierul la care doresc să participe. Programul continuă cu concluziile şi tombola care vor avea loc la ora 17 şi se va încheia la ora 17.30 când Crucea Eparhială a Tineretului va fi transmisă protopopiatului în care anul următor se va organiza Întâlnirea Eparhială a Tineretului.

Experienţa organizării acestui eveniment arată că această întâlnire este importantă pentru tinerii din Eparhia de Cluj-Gherla, oferind tinerilor oportunitatea de a se întâlni, de a se cunoaște, de a participa la activități de formare umană și spirituală, de a-și manifesta entuziasmul prin momentele culturale și artistice, avându-l în centru pe Isus Cristos, singurul care poate să ofere răspunsuri profunde întrebărilor tinerilor. Sfântul Părinte scoate foarte bine în evidenţă acest aspect: ”Vă cer, dragi prieteni, să iubiţi Biserica, pe ea care v-a născut la credinţă, care v-a ajutat să-l cunoaşteţi mai bine pe Cristos, care v-a făcut să descoperiţi frumuseţea iubirii sale. Pentru creşterea prieteniei voastre cu Cristos este fundamental a recunoaşte importanţa inserării voastre fericite în parohii, comunităţi şi mişcări, precum şi participarea la Euharistie în fiecare duminică, apropierea frecventă de sacramentul reconcilierii şi cultivarea rugăciunii şi meditării Cuvântului lui Dumnezeu”. (Omilia Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea la Liturghia de încheiere de la Ziua Mondială a Tineretului, Madrid 2011).

Mihai Floran, ASTRU Cluj
Viorica Sabo, redactor DIRMM


Informaţii adiţionale:

ASTRU Cluj este asociaţia tinerilor din Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla. Misiunea ASTRU este să promoveze apostolatul laic al Bisericii Catolice în rândul tinerilor şi copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest eveniment, vă rugăm să contactaţi ASTRU Cluj la adresa de email cluj@astru.ro sau telefon 0758.677259. Persoană de contact Codruţa Fernea.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*