În perioada 11-18 martie 2012, Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj în colaborare cu „Life Zone” Estonia, EESTEC grupul local Sarajevo și Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, a organizat cursul de formare „Media Sapiens III – Instrumente creative de promovare în acţiuni de tineret” la care au luat parte 33 de tineri, reprezentanți ai organizațiilor partenere din 17 țări membre ale Consiliului Europei.

Scopul cursului de formare a fost de a-i face mai conştienţi pe coordonatorii activităţilor de tineret că folosirea instrumentelor creative de promovare este o formă de comunicare efectivă cu diferite grupuri ţintă, dar şi cu finanţatorii.

Prin acest curs organizatorii şi-au propus să furnizeze oportunităţi de învăţare într-un mediu intercultural pentru tineri interesaţi a fi competitivi în crearea instrumentelor promoţionale pentru acţiuni ale tineretului. Astfel, tinerii participanţi au învăţat cum să creeze instrumente promoţionale, cum să plănuiască evenimente, cum să comunice cu membrii şi audienţa ţintă, finanţatorii şi jurnaliştii, cum să atragă atenţia surselor media locale şi internaţionale. Partea cea mai importantă au fost atelierele practice unde participanţii au crea site-uri web, blog-uri, au învăţat să realizeze publicaţii, să facă poze, video-uri şi să le editeze, au aflat termenii pentru distribuirea fişierelor media pe internet şi s-au preocupat şi de etica în media.

Duminică, 11 martie, majoritatea participanţilor au ajuns la Cluj-Napoca, România, fiind întâmpinaţi de către echipa ASTRU Cluj, gazda proiectului şi de formatorii proiectului: Mihai Floran (Coordonator de proiect, România),  Codruţa Fernea (România), Anna Korjakina (Estonia), Denis Rudonja (Bosnia şi Herţegovina) şi Alina Gîlcă (Republica Moldova).

În prima zi a avut loc deschiderea oficială, participanţii au luat parte la diferite activităţi de cunoaştere şi de sudare a echipei, şi-au exprimat aşteptările şi temerile faţă de acest curs, au interacţionat şi s-au simţit bine în noul colectiv. De asemenea, ei au organizat seara interculturală, unde au avut ocazia de a se familiariza cu tradiţiile culinare şi obiceiurile ţărilor de origine.

În următoarea zi, tinerii au descoperit noi modalităţi de comunicare şi interacţionare prin intermediul seminarului online (webinar), și-au aprofundat cunoștințele în domeniul Social Media și au creat blog-uri, grupuri Facebook, au scris articole etc., folosindu-se de uneltele media, despre care au învățat pe parcursul sesiunilor. În aceeași seară, cursanții au descoperit orașul comoară a Transilvaniei, Cluj-Napoca și au gustat din bucatele tradiționale, având parte de o cină tradiţională în oraş.

Cea de-a treia zi a adus cu sine o mărturie a trecerii site-urilor pe telefonul mobil și importanța smartphone-urilor în societatea actuală oferită de Radu şi Oana Capan. Sesiunea a continuat cu informații despre noile tendințe în lumea digitală și folosirea tot mai frecventă a codurilor QR. Seara s-a finalizat cu o experiență deosebită, pe  care participanții au trăit-o la câteva instituții media din Cluj, printre care s-au regăsit redacția Citynews, radio-ul Agnus și televiziunea Tele Europa Nova unde au fost invitaţi la o emisiune în direct.

În cea de-a patra zi, tinerii și-au dat frâu liber imaginației, participând la o sesiune dedicată dezvoltării creativității. Au cunoscut câteva din secretele marketing-ului prin Bluetooth şi astfel au învățat să valorifice potențialul acestui instrument. În acelaşi timp cea de-a cincea zi a fost dedicată descoperirii unui alt instrument foarte util în domeniul Media și anume Guerrilla Marketing.

Cursul de formare s-a încheiat cu o sesiune despre etică în media urmată de o sesiune despre continuarea activităţilor şi a parteneriatelor după finalizarea cursului în care s-au clădit noi idei de proiecte şi cu evaluarea formală şi non-formală.

Organizarea cursului a fost posibilă datorită susţinerii Fundației Europene pentru Tineret a Consiliului Europei.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest curs, vă rugăm să contactaţi ASTRU Cluj la adresa de email cluj@astru.ro sau telefon 0758.677259.  Persoană de contact Mihai Floran.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*