În perioada 1 – 12 septembrie 2012 a avut loc Congresul European al JECI-MIEC în Marsaxlokk, Malta. Activităţile au fost găzduite de centrul de activităţi pentru tineret din orăşelul- port, unde s-au adunat 35 de reprezentanţi ai organizaţiilor membre în Coordonarea Europeană, printre care se numără şi ASTRU Cluj, persoana delegată pentru a participa fiind Raluca Fernea, preşedinte.

Primele 7 zile au fost dedicate sesiunii de studiu “The student’s role in a European society – “Identifying who we are””, activitate realizată cu sprijinul Forumului European de Tineret. Scopul final al activităţii a fost de a constitui liniile directoare pentru organizaţiile naţionale membre ale Coordonării Europene JECI-MIEC pentru anii 2012-2016.

Împreună am încercat să descoperim/clarificăm în primele trei zile care este identitatea fiecăruia dintre noi ca studenţi în ţările de provenienţă, ca membri ai organizaţiilor studenţeşti catolice, dar şi care este identitatea noastră de studenţi catolici.

Întâia zi a debutat cu două sesiuni introductive în care participanţii şi-au exprimat motivaţia personală pentru care studiază şi totodată au definit în viziunea proprie liniile de orientare şi motivul/ele pentru care este importantă existenţa acestora, iar după-masa a fost păstrată pentru activităţi de team-building în grupurile în care urma să lucrăm zilele următoare în sesiunile destinate încropirii documentului final de orientare a acţiunilor şi activităţilor pentru următorii 4 ani.

A doua zi s-a pus accentul pe realitatea educaţională în rândul participanţilor. După input-ul de dimineaţă al prof. Joseph N. Grima despre proiectul „Degree Plus” implementat şi în Universitatea din Malta, prin care studenţii sunt încurajaţi să se dezvolte şi pe alte planuri decât strict direcţia pe care au ales-o în curricula universitară, înainte şi după prânz, tinerii (împărţiţi pe regiuni/tipuri de organizaţii) au împărtăşit şi prezentat celorlalţi aspectele pozitive şi încercările cărora încearcă să facă faţă în sistemele educaţionale în care studiază, dar şi detalii despre proiectele educaţionale pe care le propun şi le desfăşoară în organizaţiile locale. Ziua s-a încheiat cu muzeul organizaţiilor reprezentate, momente în care am avut ocazia să aflăm mult mai multe despre activităţile şi identitatea fiecărei organizaţii locale.

A treia zi accentul a fost mutat pe caracteristica interreligioasă a activităţilor. În cadrul primei sesiuni am avut ocazia să aflăm detalii despre Islamism, despre originea sa şi obiceiurile musulmane în cadrul unei mese rotunde unde i-am avut ca invitaţi pe Pr. Dr. Markus Wasserfuhr şi Imam Mohamed El Sadi pentru a discuta despre rolul pe care il joacă religia în societate, în vieţile noastre, a fiecăruia. Până la amiaz, am continuat cu un joc de rol în care participanţii, aparţinători diferitelor partide politice (de stanga, de dreapta, ) sau ONG-uri (care luptau pentru pace, drepturile omului, ale musulmanilor etc.) au dezbătut ridicarea unei moschee în mijlocul orăşelului în care locuiau. După-masa a fost rezervată unei alte prelegeri oferite de rev. Dr. Rene Camilleri despre Biserică şi cultura seculară în societatea de azi, urmată de grupurile de lucru în care am stabilit ce dorim de la documentul final „Orientation Guidelines 2012-2016” si ce ne propunem concret să realizăm în următoarele zile.

Următoarea zi ne-am mutat atenţia asupra modalităţilor concrete în care tinerii îşi pot aduce aportul la schimbările pe care vor să le vadă în jurul lor – la nivel local, naţional sau European. Ryan Mercieca şi Jan Zujewicz ne-au împărtăşit din experienţa lor ca membri ai Consiliul Naţional de tineret al Maltei, respectiv Consiliul local al districtului oraşului vechi din Poznan, Polonia, subliniind importanţa pe care o joacă prezenţa fiecăruia în deciziile luate de către autorităţi în domeniul public. Imediat după prânz, participanţii şi-au adus contribuţia la viitoarele linii directoare în grupurile de lucru, iar după-amiaza am plecat toţi împreună în descoperirea unor tărâmuri ale insulei, necunoscute nouă, dar cu o lungă istorie – Mdina (cetatea vechii capitale Malteze) şi Rabat, localitatea învecinată acesteia unde am savurat împreună o cină abundentă şi delicioasă în stil local dar şi discuţii, jocuri, glume şi muzică bună în incinta seminarului teologic catolic.

Cea de-a cincea zi a sesiunii de studiu a început cu Sfânta Liturghie (ca fiecare zi de altfel) urmată de proiectarea filmului „There be dragons”, punctând în discuţiile ulterioare vizionării filmului însemnătatea asumării deciziilor luate, ţinând seama de efectele şi implicaţiile pe care acestea le pot avea asupra vieţii personale, a acelor câtorva oameni ce trăiesc alături de noi, dar şi asupra omenirii întregi; modalităţile prin care putem împreună putem să ajungem la scopul propus – persevernţă în muncă, iubire, cooperare; dar şi discuţii pe baza reflecţiilor individuale. În a doua parte a zilei Pr. Dr. Markus Wasserfuhr, prin discuţiile în perechi despre provocări pe care le-am întâmpinat şi felul în care le-am făcut faţă, iar apoi prin împărtăşirea unor reflecţii în plen, ne-a ghidat înspre a conştientiza responsabilitatea pe care o avem ca tineri studenţi catolici ce se confruntă cu dificultăţi şi limite în munca de zi cu zi atât la scară locală cât şi mai largă, întrucât, putem realiza împreună multe obiective, având motivaţia necesară, dorinţa de schimbare / îmbunătăţire, apelând la prieteni, la evenimente dificile din trecut pe care le-am depăşit într-un fel sau altul, la ajutor specializat când este nevoie şi alte şi alte modalităţi. Făcând trecerea la cum putem implementa ideile pe care le avem acum pentru următorii patru ani, ne-am împărţit din nou în cele patru grupe de lucru unde am încercat să ajungem fiecare grup la câteva concluzii şi propuneri finale pe care urma să le discutăm în dimineaţa zilei următoare cu toţii spre a formula documentul final în plen, la comun. Ziua s-a încheiat cu o o petrecere care a adus din nou toţi participanţii împreună, consolidând şi mai mult relaţiile stabilite în zilele precedente.

Ultima zi a acestei sesiuni de studiu s-a concretizat în definitivarea documentului prin dezbateri controlate şi compromisuri în prima parte, urmată, după prânz, de o sesiune de evaluare a săptămânii şi de Liturghia şi ceremonia de încheiere înainte de cină. Seara a fost rezervată unor activităţi şi jocuri premergătoare petrecerii de rămas-bun pentru cei care îşi încheiau şederea în dimineaţa următoare.

Committee-ul European (Adunarea Generală) ce are loc în toamna fiecărui an a debutat acum în data de 9 septembrie în aceeaşi locaţie, în continuarea study-session-ului, când au ajuns la destinaţie toţi delegaţii organizaţiilor membre JECI-MIEC. În prima zi s-au prezentat rapoartele narative şi financiare pentru anul 2011 şi 2012 ale Echipei Europene, urmate de adoptarea modificărilor statutare, iar la finalul zilei, in urma unor modificări de formă, a fost adoptat şi documentul final “Orientation Guidelines” pentru următorii patru ani, temele principale fiind “Cultura”, “Sexualitate”, “Dialog şi Demnitate Umană” şi “Prezent şi Viitor”. Dimineaţa celei de-a doua zi a fost rezervată pentru prezentarea rapoartelor de activitate pentru anul 2011-2012 ale organizaţiiilor naţionale, iar după-masă delegaţii s-au împărţit în trei comitete, care au propus soluţii la probleme întâmpinate la nivel internaţional, au regândit modalitatea de calcul a taxelor de participare la activităţile organizate la nivel European dar şi alte chestiuni de ordin financiar, respectiv au gândit planul de lucru şi aspectele pe care va insista în activitatea lor echipa europeană în anul 2013. A treia zi a fost prezentată şi discutată munca celor trei comitete, a fost adoptat bugetul pentru anul 2013 iar după-masa acesteia a fost rezervată alegerilor candidaţilor pentru pentru echipa europeană în mandatul anului 2013. Astfel că echipa responsabilă de coordonarea europeană a organizaţiilor de studenţi catolici aleasă pentru 2013 va fi formată din Johannes Maximilian Niessen – Coordonator European (KSJ Germania), membrii în echipa executivă fiind Romana Mysula (AUCS Obnova – Ucraina), Laura Sopon (ASTRU Cluj – România), Nuno Sassetti Paes Wemans (MCE Prtugalia) şi Sergio Fenech (MKSU Malta). Alături de aceştia se va alătura şi Pr. Dr. Markus Wasserfuhr, desemnat asistent spiritual al Coordonării Europene JECI-MIEC, loc ce a rămas vacant încă de la începutul anilor ’90.

 

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*