
La finalul lunii August am avut plăcerea să îi primim în mijlocul nostru pe părintele Sergio Fenech (fost voluntar ASTRU Cluj în 2013) alături de un grup de 7 enoriași ai parohiei Mosta (Malta), unde slujește în momentul de față. Au venit pentru două săptămâni – 27.08 – 10.09.2018 – din dorința de a face voluntariat, de a se dedica și a sluji în mod concret biserica. Nu a existat un proiect care a făcut această experiență posibilă, ci oameni simpli care au dorit să se implice în acțiuni concrete. A fost un grup pe care i-a unit dorința de a se oferi pentru ceilalți. Nu se cunoșteau prea bine înainte de a veni, dar această experiență comună a contribuit la solidificarea relațiilor între membrii grupului. La plecare știau că vin în România pentru a se implica în desfășurarea unui campus de vară pentru tineri, după ce reușesc să și viziteze puțin frumusețile zonei maramureșene ale țării. Planurile s-au diversificat ușor-ușor pe măsură ce trecea timpul șederii în România.
I-am întâmpinat la aeroport, unde au venit împreună cu delegația Acțiunii Catolice din România care s-a întors din Malta după ce au luat parte la proiectul „Dare to Dream”. Au făcut mai întâi un popas de o zi la Cluj, unde au sărbătorit alături de noi zilele de naștere ale Rosanei (vicepreședinte relații externe) și a părintelui Sebastian Peșteșan (asistent spiritual general) și unde au epuizat întrebările despre istoria bisericii catolice din România. Apoi au petrecut trei zile vizitând Memorialul de la Sighet, Cimitirul Săracilor, Muzeul Satului și Cimitirul Vesel, călătorind cu vestita mocăniță pe valea Vaserului, minunându-se de frumusețea mănăstirii Bârsana și a culmilor din împrejurimi, în tot acest timp fiind găzduiți de surorile Congregației Maicii Domnului în centrul spiritual de la Sighet.
La revenirea grupului în Cluj, au participat activ la campusul destinat tinerilor din eparhie la finalul activităților estivale ale asociației. Au pregătit mare parte din ceea ce a însemnat programul de rugăciune din timpul campusului, pentru fiecare moment al zilelor luându-și câte 4-5 ore de pregătire. Pe lângă participarea efectivă la program, nu s-au dat înapoi nici de la spălatul vaselor sau curățarea spațiului destinat activităților. Important de menționat că cel mai tânăr membru al grupului are 25 de ani, ceilalți având între 30 și 60 de ani.
Și-au tras sufletul jumătate de zi, iar apoi au mers la Feldru-Valea Secerului pentru o nouă experiență – un nou campus destinat tinerilor (4-6 septembrie). Au apreciat viața simplă a oamenilor și sensibilitatea tinerilor de aici, implicându-se atât în cadrul activităților campusului estival, cât și în a-i ajuta pe câțiva oameni în gospodăriile lor. Tot maltezii au fost cei care au gătit și au servit masa pentru participanții la campus și animatorii acestuia. Pregătirea meselor a fost și un exercițiu pentru ceea ce au aflat în prima zi a sosirii lor în țară că îi va aștepta odată întorși în Cluj de la Valea Secerului.
Vineri dimineața, 7 septembrie, au poposit un moment în capela Mănăstirii congregației surorilor Maicii Domnului, invitați de surori și au ajutat apoi cu ce li s-a cerut la pregătirile necesare hramului de a doua zi. După prânz au fost fascinați de poveștile auzite despre clădirea în care funcționează Teatrul Național și Opera Română, în turul pe care l-au făcut, ghidați de Iulia Hiuculescu, membru în echipa de Marketing, comunicare și relații publice a Teatrului. De acolo au vizitat în trecere catedrala ortodoxă mitropolitană și s-au îndreptat spre Centrul Social din strada Dragoș Vodă. Au dat o mână de ajutor până seara târziu, alături de voluntarii Asociației „Misionarii lui Padre Pio”, atât la pregătit o ciorbă de legume și o tocană de vinete cu carne, cât și la a servi mâncarea acelor oameni care sunt găzduiți acolo pe acestă perioadă. A fost o experiență emoționantă, chiar pătrunzătoare pentru unii dintre noi. Unele gânduri au fost exprimate, multe altele au fost însă păstrate în tăcere și purtate în rugăciune.
Sâmbătă dimineața, în 8 septembrie, toată lumea a plecat în procesiune din centrul orașului pentru a celebra Sfânta Liturghie alături de surorile de la CMD (nume după care multă lume le cunoaște), la aniversarea celor 15 ani de la sfințirea mănăstirii lor.
Duminică, ultima zi întreagă în România a fost ziua mulțumirii. Sfânta Liturghie a fost celebrată în grup restrâns, în foișorul Centrului Spiritual Manresa, glorificându-l pe Domnul și mulțumindu-i pe îndelete pentru toate momentele pe care le-au trăit împreună în aceste zile. În acest spirit de mulțumire au continuat ziua, vizitând puțin centrul municipiului și bucurându-se în parcul central de o plimbare cu barca pe lac. După-masa au mers apoi la casa de tip familial a surorilor de pe strada Măcinului, unde au petrecut timp cu copiii vreme de două ore, atât jucându-se cu ei, cât și rugându-se împreună.
Au fost două săptămâni pline care au îmbinat dedicarea de sine pentru binele sau bucuria celor din jur, cunoașterea unei noi țări noi și cultura acesteia, cunoașterea de oameni noi și formarea unor frumoase prietenii, timpul de rugăciune comunitară, activitățile de recreere, punerea la comun a ideilor personale pentru a ajunge la scopul comun dorit și atâtea altele.
Alături de voluntarii din Malta, suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la a face experiența lor una de neuitat – pentru găzduire, ghidare, însoțire, ascultare, împărtășire, timp acordat, o vorbă bună, un zâmbet cald.
Mărturii ale voluntarilor din Malta
- În primul rând aș dori să mulțumesc fiecăruia pentru această experiență minunată. M-ați făcut să mă simt parte a acestei familii care mi-a dăruit noi prieteni. Mi-a făcut plăcere să vă cunosc pe toți. Sper că acesta nu este un salut de rămas bun, ci de o revedere în scurt timp. Mulțumesc. (Mike)
- Cum ai descrie unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-ați făcut în viața ta? Un cuvânt îmi vine în minte: EXTRAORDINAR.
Voluntariatul cu ASTRU Cluj nu a fost doar un vis devenit realitate, ci o experiență cu adevărat frumoasă în care simt că am primit mai mult decât am dat. Dedicarea, energia și angajamentul întregii echipe față de misiunea organizației „de a promova apostolatul laic al Bisericii Catolice în rândul tinerilor și copiilor” este evident de la prima întâlnire a acestora și la momentul de întoarcere acasă în care te simți inspirat să faci mai mult din același lucru în dieceza ta.
Întâlnirea cu oameni noi dintr-o altă țară, lucrul și petrecerea timpului cu ei, a fost o experiență incredibilă.
De la campusul animatorilor la campusul estival pentru adolescenți, de la ajutarea sătenilor în câmpurile lor și oferirea unei mâini de ajutor la servirea mesei calde pentru oamenii străzii, la a petrece câteva ore cu copiii orfani, aceste experiențe au fost cele care au contribuit la creșterea mea personală în timp ce m-am pus în serviciul altora . (Berni) - Sunt foarte recunoscător pentru această experiență. O astfel de cutezare m-a ajutat să înțeleg mai bine sensul preoției și mi-a permis să merg mai adânc în chemarea mea. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor pe care i-am întâlnit și care mi-au permis să rămân cu ei și să intru în viața lor. Chiar dacă am fost rugat să dau, am primit cu adevărat mult mai mult de la fiecare persoană și fiecare experiență. Ultimul lucru pe care aș vrea să-l spun este că persoanele au devenit prieteni și experiența a devenit o sursă de viață. Mă simt cu adevărat binecuvântat de Dumnezeu pentru că am luat parte la această aventură. (Părintele Sergio)
- Mulțumim pentru primirea călduroasă primită din partea coordonatorilor ASTRU Cluj. Participarea la campusul de animatori desfășurat la Centrul Spiritual Manresa din Cluj și la tabăra de vară pentru tineri din Feldru a fost o experiență de neuitat. Sentimentul de comunitate a fost cu siguranță simțit prin rugăciuni și interacțiune în timpul activităților și jocurilor de grup. Scoaterea cartofilor, ajutând la hrănirea oamenilor fără adăpost și joaca cu copiii orfani sunt amintiri pe care le voi prețui toată viața! (Jeanette)
- Participarea la campusul de vară astru a fost o experiență pe care nu o voi uita niciodată! Activitățile au fost foarte distractive și auzul râsului tinerilor mi-a făcut ziua și mai plăcută, discuțiile au fost informative și au ținut tinerii interesați, nu am văzut nici o clipă o față plictisită! Sper ca într-o zi voi putea să iau parte la un alt campus de vara organizat de grupul Astru! (Marnie)