În perioada 1 iunie – 31 august 2009 Acţiunea Catolică din România (ACRO) a susţinut proiectul naţional Creştem împreună pentru o lume mai bună care a avut ca obiective animarea misionară în diecezele şi eparhiile din România, strângerea de fonduri pentru construirea unei săli de cateheză în parohia din Maikona, dieceza de Marsabit (Kenya), unde activează preoţi şi laici români din Dieceza de Iaşi şi desfăşurarea de activităţi de formare cu copii şi tinerii din aceeaşi parohie. Acest proiect a avut sprijinul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice şi susţinerea Operelor Misionare Pontificale din România, prin intermediul Acţiunii Catolice „Sf. Iosif” şi al Centrului Misionar din Dieceza de Iaşi.

Ultima parte a proiectului s-a desfăşurat în perioada 10 – 29 august, când un grup de şase tineri şi doi preoţi au susţinut diferite activităţi de formare cu tinerii şi copiii din parohia Maikona. Echipa a fost formată de pr. Felix Roca – asistent spiritual general al ACRO, Anca Frona – vicepreşedinte pentru sectorul tineri, pr. Iuliu Muntean – asistent spiritual naţional pentru sectorul tineri, Mirabela Pall şi Crina Horvat din ASTRU Cluj, Iulia Iova din ASTRU Oradea şi Iuliana Tofana din AC Iaşi. Acestei delegaţii i s-a alăturat Ştefania Rediu, medic stomatolog din Bacău, care a dorit să facă o experienţă ca voluntar.

În aceeaşi perioadă o parte a delegaţiei ACRO, formată din Oana Tuduce – preşedinte ACRO şi Codruţa Fernea – secretar general, a fost implicată în desfăşurarea a două seminarii de formare organizate de Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC) la Sagana şi Nairobi.

Prezenţa delegaţiei române în Kenya s-a integrat în contextul pregătirilor pentru cea de-a doua Adunare specială pentru Africa a Sinodului Episcopilor ce se va ţine la Roma între 4 şi 25 octombrie 2009 cu tema: „Biserica în Africa în slujba reconcilierii, a dreptăţii şi a păcii. «Voi sunteţi sarea pământului… Voi sunteţi lumina lumii» (Mt 5,13.14)”.

Activitatea cu tinerii şi copiii din misiunea română a fost una variată şi intensă. Au fost realizate activităţi educative în diferite localităţi din misiune: Maikona, Badahuri, Guba, Bakaka, Conciora, Forole, Burgabo. Delegaţia AC a susţinut momente de formare, intercalate cu jocuri, cântece şi woorkshop-uri pe diferite teme şi adaptate particularităţilor de vârstă ale participanţilor. Zilnic s-a lucrat pe grupe de vârstă, copii şi tineri. În partea de dimineaţă au fost susţinute momentele catehetice care abordau de regulă o parabolă (parabola Tatălui milostiv, a bunului samaritean şi parabola talanţilor), după care urma prânzul oferit de delegaţia română, ce consta în orez şi carne de capră, mâncare tradiţională de sărbătoare. După-amiaza au fost realizate jocuri şi laboratoare tematice: discuţii în grupuri mici, jocuri de rol şi activităţi practice pe baza momentelor formative de dimineaţă. Fiecare zi se încheia cu sfânta Liturghie la care participau tinerii, copii şi adulţii din comunităţile respective.

Sala de cateheză  din cadrul complexului misiunii române din Maikona urmează să  fie definitivată şi dotată corespunzător pentru a folosi numeroaselor activităţi ce se desfăşoară în parohie.

Acţiunea Catolică  din România mulţumeşte tuturor binefăcătorilor care au contribuit la realizarea acestui proiect implorând de la Dumnezeu răsplata cuvenită.

Mai multe detalii despre proiectul naţional Creştem împreună pentru o lume mai bună! pot fi găsite pe www.africa.actiuneacatolica.ro

Album foto

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*