A şasea ediţie a Întâlnirii tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla a avut loc în acest an în data de 10 octombrie la Ileanda, în judeţul Sălaj.Gazda noastră a fost Părintele Costin Florin, preot în Parohia Greco-catolică din Ileanda, care prin implicarea şi sprijinul acordat a contribuit la buna desfăşurare a Întâlnirii tineretului. De asemenea, evenimentul nu ar fi fost posibil fără participarea Departamentului de Tineret al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Cluj-Gherla şi a Asociaţiei Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, care au proiectat şi implementat până în cele mai mici detalii întregul eveniment, abordându-l cu seriozitate şi responsabilitate.
Tema întâlnirii din acest an s-a conturat în jurul afirmaţiei “Cristos este speranţa mea!”, iar motto-ul : “Ne-am pus speranţa în Dumnezeul cel viu” (1Tim 4,10) a fost ales de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an.
Cu speranţa în suflet au ajuns şi aproximativ 300 de participanţi, în dimineaţa de sâmbătă, 10 octombrie 2009, la Ileanda, în curtea Bisericii purtând Hramul “Naşterii Maicii Domnului”. Participanţii au fost îndrumaţi către secretariatul întâlnirii, unde au fost înregistraţi şi au primit obiecte inedite foarte apreciate de participanţi.
Programul întâlnirii a început cu celebrarea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu împreună cu Monseniorul Mihai Todea şi preoţii ce au însoţit tinerii la această sărbătoare. În cadrul predicii, Preasfinţitul Florentin s-a adresat tinerilor îndemnându-i să privească mai departe de limitele materiale ale acestei lumi. Să înceteze a căuta să se conformeze ei şi să folosească ceea ce au mai de preţ: spiritul şi mintea pentru a discerne între folositor şi nefolositor, între adevăr şi minciună, între a trăi cu adevărat viaţa sau a o irosi.
PreaSfinţitul Florentin a ţinut să sublinieze faptul că o viaţă trăită cu adevărat e o viaţă trăită sub semnul speranţei creştine, sub semnul speranţei în mântuire şi că speranţele legate de nevoile materiale “ocupă” viaţa, în timp ce speranţele spre spiritual o împlinesc, conferindu-i un sens.
După momentul Liturghiei, tinerii au fost invitaţi să desfacă pacheţelele aduse de acasă şi să ia prânzul în grupuri, să socializeze şi să se bucure de ziua însorită. Astfel s-au pregătit pentru momentul următor:cateheza.
În acest an, ghidul nostru în căutarea sensului unor cuvinte creştine căzute în banalul cotidian a fost Părintele Marius Furtună, profesor în cadrul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca. Părintele a vorbit despre SPERANŢĂ ca şi concept şi tipologie. Astfel, a împărţit speranţele în funcţie de criteriul temporal în: speranţe umane şi speranţe creştine. Speranţele umane sunt cele ce guvernează în procent de 99% aproape întreaga noastră existenţă pe pământ.Însă au o limitare, şi aceea este moartea. Ceea ce este esenţial însă e acel procent, 1%, ce caracterizează speranţele creştine, pentru că acestea trec dincolo de moarte.
Părintele Marius vede în tineri principalii pioni ai speranţei creştine, această virtute teologală, ce alături de credinţă şi iubire, dă sens vieţii. Tinerii sunt în acea etapă a vieţii în care îşi pun întrebări existenţiale: ”Ce sens are viaţa mea? Pentru ce/cine trăiesc?” şi asteaptă răspunsuri viabile. Tinerii sunt în momentul în care plini de entuziasm, animaţi de idealuri, cred că pot schimba lumea. Este timpul în care înfloresc speranţe în sufletele lor şi este important să se cultive acea speranţă care să nu îi părăsească niciodată: Speranţa în Cristos! Isus este modelul de urmat. El a îndrăznit şi a biruit lumea. Acelaşi lucru ne îndeamnă şi pe noi: să îndrăznim şi să sperăm.
Cateheza s-a încheiat printr-un îndemn adresat tinerilor: “Puneţi animatorii în dificultate!”. După cum a prefigurat, a urmat împărţirea pe grupuri de discuţii. Animatorii au avut sarcina de a crea momente de coeziune a grupului prin propunerea unor jocuri de cunoaştere, să abordeze subiectul speranţei transpus în viaţa de zi cu zi, solicitând participanţilor să dea exemple în care au simţit puterea speranţei, să diferenţieze speranţa umană de cea creştină şi să explice cum înţeleg relaţia dintre Cristos şi speranţă, ca linie directoare în viaţa creştinului.
Spre sfârşitul timpului acordat, participanţilor li s-a solicitat completarea unui chestionar elaborat pentru a veni în întâmpinarea nevoilor legate de viaţa spirituală, întrebările pe care şi le pun, cum vine Biserica în ajutorul lor şi care le sunt priorităţile în viaţă.
În continuare atenţia participanţilor s-a îndreptat spre scenă, unde a avut loc Festivalul Tineretului. Prezentatorii Lavinia Drăgan (ASTRU Cluj) şi Andrei Mureşan ( Grupul de tineri de la Beclean) au avut onoarea să invite pe scenă tinerii care au pregătit un program artistic.
Au urcat pe scena tinerii de la Gherla coordonaţi de Pr. Edmund Dujardi, a căror prestaţie a fost foarte apreciată, cerându-se: Bis! După acest moment a fost prezentat grupul tinerilor de la Dej, din parohia Sfântul Anton, ce ne-au încântat cu interpretarea melodiilor şi l-au încurajat pe prietenul lor, Laurenţiu Biriş, din Parohia “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” care a interpretat o piesa solo.
Pentru a dovedi că sunt cu adevărat tineri, Preasfinţitul Florentin şi invitatul său, Părintele Marcelin Rotaru, au făcut un regal din interpretarea unor melodii celebre la muzicuţă. Momentul a fost foarte gustat de tineri, aceştia încingând o horă în jurul scenei.
Încetul cu încetul momentul despărţirii se apropiase. Pr. Vicar General, Mihai Todea a oferit din partea organizatorilor diplome de participare parohiilor reprezentate, precum şi animatorilor şi preoţilor implicaţi, mulţumind pentru efortul şi dăruirea cu care au înţeles să se implice. Crucea Tinerilor, găzduită timp de un an în Protopopiatul Ileanda, a fost purtată spre Cluj-Napoca, în Parohia “Coborârea Spiritului Sfânt” -Mănăştur 1 Vest, parohie ce va organiza în 2010, a şaptea ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului.
Putem spune că încă o sărbătoare a tinerilor a luat sfârşit. Însă nu avem de ce să ne întristăm.Când eşti tânăr, fiecare zi e o sărbătoare. Dacă ştii să crezi, să iubeşti şi…SĂ SPERI. Dacă ştii în Cine să îţi pui speranţa…
Impresii de la participanţi:
- A fost o întâlnire foarte reuşită, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi din punctul de vedere al temei generale SPERANŢA. Ne-am simţit foarte bine, iar cateheza ne-a intrat la suflet. Festivalul tineretului a fost foarte reuşit. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să participăm la această întâlnire şi nu în ultimul rând mulţumim Preasfinţitului Florentin pentru că a fost în mijlocul nostru şi pentru minunatul concert pe care ni l-a oferit din tot sufletul. Sperăm ca şi întâlnirea de anul viitor să fie la fel de reuşită. Pornind de la motto-ul acestei întâlniri “Ne-am pus speranţa în Dumnezeul cel Viu”, am concluzionat că speranţa trebuie să fie în sufletele noastre pretutindeni. Trebuie ca fiecare dintre noi să îşi pună speranţa în Dumnezeu, iar Spiritul sfânt să ne lumineze calea. Să încercăm să o rugăm pe Preasfânta Fecioară Maria să ne călăuzească paşii spre viaţa veşnică.
- Ora de cateheză a fost însă foarte interesantă. Grupurile de discuţii au fost reuşite, am vorbit şi clarificat despre speranţa umană sau materială şi despre speranţa creştină care e importantă în orice moment al vieţii noastre. Mulţumim Preasfinţitului Florentin pentru implicarea atât în grupurile de discuţii, cât şi în Festivalul Tineretului şi pentru predica ţinută în timpul Sfintei Liturghii. Cu speranţa în suflet aşteptăm întâlnirea de anul viitor de la Cluj, care speraăm să fie măcar tot atât de reuşită.
- Ne-au plăcut: Sfânta Liturghie, jocurile, atelierele şi cântecele. Ni s-a părut că a fost o organizare bună. Timpul a fost cam scurt. Ne-a plăcut că Presfinţitul Florentin se implică în antrenarea tinerilor. Participarea preoţilor a fost lăudabilă. Nouă ne-a plăcut foarte mult şi sperăm să participăm şi în ceilalţi ani. Dacă timpul era mai lung, ne-ar fi plăcut mai multe jocuri şi chiar programul artistic mai bogat. Vă dorim succes în continuare!
- Mi-a plăcut foarte mult această întâlnire pentru că am cunoscut tineri din alte oraşe şi am vizitat locuri noi. E foarte bine că se organizează în fiecare an. Ar fi mai frumos dacă ar dura mai multe zile.
- Sincer să fiu, totul a fost foarte frumos, începând de la Sfânta Liturghie şi până la cântece. Mi-a lăsat o impresie foarte bună această întâlnire şi sper să ne mai vedem cât de curând.
- A fost o întâlnire foarte frumoasă. Din punctul meu de vedere totul a fost OK, dar poate trebuia făcută Liturghia în biserică. Grupurile de discuţie au fost super. Mi-a plăcut că am dezvoltat cuvântul speranţă: lumina de la capătul tunelului. Felicitări animatorilor!
- Ne-au plăcut în mod deosebit grupurile de discuţii, cateheza şi predica Preasfinţitului.Şi spectacolul a fost deosebit. A fost o zi super cool!
- Cred că întâlnirea de azi a fost ocazia perfectă să reîntâlnesc persoane pe care le-am cunoscut în ediţiile trecute. Tema a fost aleasă cu un anumit scop, care după părerea mea s-a evidenţiat prin cateheză şi discuţii foarte bine. Ne revedem în 2010!
- Bucurie în suflet şi fericire! Bună dispoziţie!
- A fost foarte frumos deoarece am învăţat mai multe despre religie, credinţă. Ne-am bucura dacă s-ar face mai multe ieşiri pe o durată mai lungă: să facem expediţii şi să ne implice mai mult.
- Predica Preasfinţitului – nota 10; Cateheza – nota 10; Speranţa la viaţa veşnică a depăşit pe moment 1%.Îl rugâm pe Isus s-o menţină statornică. Mulţumiri tuturor organizatorilor.
- La această întâlnire a tinerilor am avut ocazia de a întemeia noi prietenii cu mulţi tineri din diferite parohii.Am rămas frumos impresionaţi de modul în care a fost cântată Sfânta Liturghie şi ne-a plăcut mult cateheza Părintelui Furtună. Să-l mai invitaţi şi cu alte ocazii să ţină cateheza.
- Întâlnirea tinerilor de la Ileanda ne-a lăsat în suflete linişte şi pace, dar totodată şi bucurie.A fost o experienţă minunată şi sperăm să ne revedem curând la o altă întâlnire a tineretului catolic.
- Această întâlnire a zidit în sufletele noastre un elan pentru a continua să luptăm cu grijile lumeşti.Vom avea în vedere practicarea cu ardoare a virtuţii speranţei.
- Ziua de azi pot să o consider o răscruce în viaţa mea! Nu am mai avut parte de asemenea programe cu tematică religioasă, mi-a prins foarte bine şi am dat un nou sens cuvântului SPERANŢĂ, cuvânt pe care acum îl asociez cu Isus. Voi încerca să încurajez şi pe alţii la asemenea programe şi cu siguranţă sper că voi mai avea parte de aşa ceva. Mulţumesc pe această cale tuturor celor ce s-au ocupat sau implicat în acest program.
- Mi-a părut bine că i-am reîntâlnit pe muţi dintre prietenii pe care mi i-am făcut în întâlnirile anterioare. Partea proastă este că timpul a fost foarte scurt şi a trecut foarte repede. Sper ca următoarea întâlnire să fie cât mai curând posibil.
- Azi am fost pentru prima dată la o astfel de întâlnire şi mi-a plăcut foarte mult. Este foarte interesant să participi la astfel de activităţi unde sunt atâţia tineri interesaţi de ceea ce se întâmplă.Mi-a plăcut şi sper că această experienţă să se repete.
- Deşi s-a desfăşurat într-un spaţiu rustic, la ţară, totuşi condiţiile nu au împiedicat desfăşurarea acestei întâlniri. Pentru mine personal, aparenta simplitate şi sărăcie a locului m-au făcut să mă simt mai aproape de Dumnezeu. Pentru organizare nota 10. Poate ar mai fi de lucrat la grupuri, în sensul că fiecare preot sau responsabil de grup ar trebui să pregătească mai bine tinerii, să încerce în primul rând să insiste pe prezenţă (cine se înscrie să şi participe) şi pe mai multă seriozitate. De la an la an este tot mai frumos. BRAVO!
akum am ajuns de ileanda ,a fost foarte frumos,o experientza de neuitat…sper k pe viitor sa ma particip la acctiuni de acest gen….im pare rau k nu mi-am facut mai multi amici asa k imi las id:dj_newbass (animator:ovidiu)
mi-a placut foarte mult la intalnirea tinerilor de al Ilianda …
a fost superr fainn…mortal….abia astept urmatoare intalnire de genul asta…multumesc tuturor….cine vrea mai tinem legatura o sa las id-u meu k si ovidiu….vl_maryus_90…mi dor de voi de toti…
[…] Delia Dumitraşvia Cluj.ASTRU.ro […]