Responsabilii și educatorii grupurilor parohiale ASTRU Cluj din Eparhia de Cluj-Gherla au participat la cursul de formare organizat de ASTRU Cluj, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca, în data de 4-6 aprilie 2014. La acest curs au fost reprezentate grupurile din parohiile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Beclean, „Sf. Iosif” Gherla, „Nașterea Domnului” Dăbâca, „Sfântul Anton” Dej, „Sfânta Fecioară Maria Regina Rozariului” Livada, „Sf. Anton de Padova” Maieru, „Sf. Vasile cel Mare” Salva, „Înălțarea Domnului” Șanț, „Sfântul Gheorghe” Sîngeorz-Băi, grupurile din Cluj-Napoca din parohiile „Coborârea Spiritului Sfânt” Mănăștur 1 Vest, „Sf. Iosif” Andrei Mureșanu, „Sf. Gheorghe” Gheorgheni, „Sf. Iosif” Someșeni, și totodată grupurile specializate de liceeni, studenți și tineri profesioniști.

rugaciunea de inceput

Programul a inclus activități de cunoaștere și de formare a echipei, momente de rugăciune și formare spirituală, ateliere de lucru pe diferite domenii, dar și momente recreative. Vineri, 4 aprilie, seara a început cu masa servită împreună, un prim moment de interacțiune, urmat de activitatea de cunoaștere, dar nu înainte de un cuvânt de bun venit adresat de președintele asociației, Raluca Fernea, și regulamentul casei prezentat de pr. Olivo Bosa SJ, director al Centrului Manresa. Ulterior activității de cunoaștere, participanții au fost împărțiți pe echipe pentru a lucra împreună și a crea legături mai strânse între ei printr-o activitate interactivă. Seara s-a încheiat cu rugăciunea Calea Crucii, care s-a desfășurat în curtea Centrului, la lumina lumânărilor, fiecare stațiune a Căii Crucii fiind citită de către reprezentanții câte unui grup ASTRU Cluj, prezenți la curs.

Calea Crucii

Sâmbătă, ziua a început cu rugăciunea de dimineață urmată de micul dejun și conținutul programului propriu-zis. Prima activitate a acestei zile a constat în prezentarea asociației, a specificului ei și a activităților sale. Acest lucru s-a pus în scenă sub forma unei emisiuni televizate, unde participanții au fost audiența din platou, gazda a fost Mihai Floran, manager de proiecte în cadrul asociației, iar invitații au fost membrii consiliului de conducere și asistentul spiritual general ASTRU Cluj. Întrebările au fost adresate atât de „gazda” emisiunii cât și de tinerii prezenți. Scopul acestei activități a fost de a clarifica noțiunile existente ale tinerilor responsabili în grupurile parohiale despre asociație, dar și de a afla informații utile lor pentru grupurile parohiale.

ASTRU+ TV

Au urmat mai apoi activități cu caracter spiritual. Acestea au debutat cu un moment de împărtășire. Fiecare participant a extras câte o monedă, iar apoi a enunțat o experiență personală din parcursul lor spiritual, care a avut loc în anul indicat pe spatele monedei. Această împărtășire a introdus cuvântarea părintelui Radu Tălpălariu, asistentul spiritual general al ASTRU Cluj, pe tema „Tu pentru ce trăiești?”. În discursul său, pr. Radu a accentuat importanța rugăciunii, a comuniunii și a mărturiei, în viața fiecărui creștin, și implicit a fiecărui astrist. Ulterior acestui cuvânt, participanții au fost distribuiți în grupuri de câte 4 persoane pentru a răspunde la câteva întrebări, precum: Ce ar trebui să conțină bagajul spiritual al fiecărui astrist? Cum îi ajutăm pe cei din jurul nostru? Cum dăm mărturie despre credința noastră? Cum arată programul spiritual zilnic ideal al unui astrist?; răspunsurile au fost comunicate în plen din partea fiecărui grup. Apoi fiecare persoană a avut la dispoziție un timp personal în care prin meditație, repetarea cântecelor, sau spovadă, fiecare se pregătea de Sfânta Lirtughie. Liturghia a fost celebrată de pr. Radu Tălpălariu și pr Sebastian Peșteșan, asistent spiritual al grupului specializat de Liceeni și al grupului de tineri din Livada.

IMG_0118

A doua parte a zilei a constat în ateliere de lucru, unde educatorii și responsabilii au lucrat separat. Responsabil de atelierul pentru educatori a fost doamna Oana Capan, catehet în parohia „Coborârea Spiritului Sfânt”, Mănăștur 1 Vest. Atelierele pentru responsabilii parohiali au fost 5 la număr și anume: Comunicare, Jocuri, Media, Creativitate și Fișa de activitate. La atelierul de Comunicare ne-am propus ca tinerii să învețe să scrie corect articole despre activități trecute și viitoare, însoțite de imagini clare; la atelierul Media au acumulat noțiuni despre instrumente care le pot facilita organizarea evenimentelor și comunicarea în grup; atelierul Jocuri a avut ca scop prezentarea jocurilor care pot fi organizate în parohii; la cel de-al patrulea atelier (Fișa de activitate) aceștia au avut ocazia să vadă care sunt pașii centrali care trebuie urmăriți în momentul când doresc să planifice o activitate; iar la atelierul despre creativitate și-au pus mintea la contribuție pentru a gândi activități recreative pentru grupul de care aparțin cu ajutorul materialelor pe care le au la îndemână.

Programul celor două zile s-a încheiat cu un moment artistic, „Seara Stelelor”, unde tinerii împărțiți în patru grupe au pus în scenă câte un mesaj pe care au dorit să îl transmită celorlalți pornind de la tema acestui curs și a anului asociativ în curs: „Tu pentru ce trăiești?”

:)

Dintre tinerii participanți la acest curs, câteva persoane au rămas duminică la ziua de reculegere organizată de frații iezuiți la Centrul Spiritual „Manresa”, cu tema „Cum putem întâlni misterul pascal în viaţa primei comunităţi creştine?”. Reculegerea a fost condusă de Paolo Bizzeti, preot iezut, director al centrului Antoniamum din Padova şi profesor la Facultatea de Teologie Triveneto.

IMG_0085

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*