În perioada 15-17 noiembrie s-a desfășurat, la Centrul Spiritual Manresa, cursul pentru responsabili cu tema „Domnul ne cheamă să aprindem stele în noaptea altor tineri”. 

La acest curs au participat 28 de responsabili, educatori și asistenți spirituali ai grupurilor ASTRU specializate din Cluj și Gherla, și parohiale din Mănăștur 1 Vest, Someșeni, Andrei Mureșanu, Florești, Dej, Beclean, Bistrița, Herina, Maieru, Feldru-Valea Secerului, Sângeorz-Băi, plus alți invitați. 

Vineri seara, după primirea participanților și cină, am dat start programului cu un moment de „Bun-venit!”, urmat de câteva activități care ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine. Vlad Pupăză (formator în cadrul Seminarului Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”) a venit apoi pentru a ne vorbi despre stele, ele fiind un simbol pentru acest curs. Am avut chiar ocazia de a admira mai îndeaproape creația Domnului de pe bolta cerului, cu ajutorul telescopului – luna în splendoarea sa și stelele ca parte a unor constelații sau în roiuri – înțelegând astfel cum se așteaptă din partea noastră să strălucim în întunericul lumii. Am încheiat prima zi cu un moment de rugăciune în stil ignațian, pregătit de Paulina Zmuda (fost voluntar ASTRU Cluj în 2018), în cadrul căruia am reflectat la nivel individual, cu mulțumire, asupra zilei care s-a încheiat și asupra modului în care o vom trăi pe cea care urmează.

Sâmbătă dimineață am participat cu toții la Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa, Florentin Crihălmeanu împreună cu preoții: Sebastian Peșteșan (asistent spiritual general ASTRU Cluj), Radu Tălpălariu (consilier eparhial pentru tineret) și Cristian Goia (asistent spiritual ASTRU – grup parohial „Sf. Iosif” Someșeni). În cadrul predicii, pornind de la pasajul evanghelic al zilei, preasfințitul ne-a vorbit despre cele trei feluri în care personajele din Evanghelie răspund chemării lui Isus: primul dorește să îl urmeze pe Cristos, însă Acesta îi pune înainte în vedere ce presupune această decizie, al doilea amână luarea unei decizii, considerând mai importante relațiile cu ceilalți, iar al treilea pune bunurile materiale mai presus de chemarea lui Cristos. Ca și responsabili și educatori ai unor grupuri, noi trebuie să fim atenți și să răspundem chemării lui Dumnezeu. În același timp, avem datoria de a-i asculta pe membrii grupului, de a-i primi și accepta ca frați ai noștri. În încheiere, am ascultat o poveste despre un înțelept orb, care spunea despre el că era astronom, dar că are un alt sistem pe care îl privește, vede soarele din interiorul lui. Tot așa, fiecare dintre noi avem un soare în sufletul nostru, pe care trebuie să îl lăsăm să strălucească. De asemenea a vorbit despre rolul și datoria liderului de grup care este de a-i asculta și ajuta pe ceilalți să își descopere drumul, sau de a-i îndruma spre cei care îi pot ajuta în situațiile de răscruce sau confuzie. 

Adunarea Generală a fost următorul punct în program, în cadrul căreia au fost prezentate rapoartele de activitate ale consiliului de conducere și ale grupurilor reprezentate, raportul financiar pe anul 2018 și bugetul pentru anul 2020, încheind cu primirea noilor grupuri în asociație: grupul paohial de tineri din parohia „Sf. Iosif” – Herina și grupul specializat din Gherla. 

Responsabilii au fost apoi separați de educatori și asistenți spirituali, având activități în paralel. În timp ce tinerii responsabili de grupuri au fost ajutați de Eduard Socaciu să își înțeleagă mai bine rolul de responsabil într-un grup parohial/specializat ASTRU Cluj, cei din urmă, în sesiunea coordonată de Radu și Oana Capan (Departamentul pentru Cateheză și Învățământ Religios al Eparhiei de Cluj-Gherla), au discutat pe baza a două materiale video despre pastorația tineretului, care nu se rezumă doar la activitățile săptămânale ale grupului, ci trebuie să aibă o arie de atenție mult mai largă, care să se concentreze pe contextul în care trăiesc tinerii și copiii și pe alte aspecte importante ale vieții lor.

Sesiunea următoare, intitulată „Să formăm constelații”, a provocat tinerii să lucreze în echipă pentru a rezolva sarcini practice propuse, dar și pentru a răspunde cât mai precis întrebărilor pregătite în partea de QUIZ despre asociație, respectiv misiunea, identitatea acesteia, dar și despre rolul lor ca responsabili/educatori. Cu toții au câștigat premii dulci, dar mai important decât atât – cunoștințe și experiență în ce privește munca în echipă.

Spre seară am plecat în oraș pentru a viziona în avanpremieră filmul „Cardinalul” în regia d-lui Nicolae Mărgineanu, în prezența regizorului și a actorilor Radu Botar (Teatrul de Nord, Satu Mare) și Ovidiu Crișan (Teatrul Național din Cluj), împreună cu maestrul Cornel Țăranu, compozitor, membru al Academiei Române, autor al muzicii filmului. Înainte de vizionarea filmului, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla a invitat la un moment de rugăciune, „pentru că este un film care trebuie privit cu rugăciune”, spunând că „acest film se adresează și tinerilor, cei ce trebuie să țină vie memoria înaintașilor în credință”.

Am încheiat ziua împreună cu un timp de rugăciune în capela Centrului Manresa, pornind de la un paragraf din memoriile Fericitului Cardinal Iuliu Hossu. 

Cea din urmă zi a început tot în prezența Domnului, la Sfânta Liturghie, celebrată de Pr. Sebastian Peșteșan, asistent spiritual general ASTRU Cluj.

Paulina Żmuda a pregătit pentru dimineața zilei de duminică o sesiune intitulată „Născut pentru a străluci” în care a dorit să dea un suflu de viață noțiunilor teoretice ale rolului de responsabili, încurajându-i pe tineri în munca pe care o au ca responsabili ai grupurilor, dar și în viața de zi cu zi, reamintindu-le de ce și pentru cine fac tot ceea ce fac, avându-l pe Dumnezeu mereu alături.

Cursul a ajuns la final după sesiunea de evaluare coordonată de Teodora Capan și pr. Sebastian Peșteșan, unde tinerii și-au exprimat feedback-ul către echipa de organizare și ultimele întrebări pe care le aveau pentru noi.

Le mulțumim responsabililor, educatorilor și asistenților spirituali pentru prezența și entuziasmul lor. Ne bucurăm că am avut ocazia să îi cunoaștem mai bine, să strângem legăturile cu ei, să învățăm împreună să fim niște lideri mai buni și să ne rugăm unii pentru alții. Mai jos urmează impresiile câtorva participanți:

A fost foarte educativ și captivant cursul de responsabili. Pe mine m-a ajutat să înțeleg că munca în echipă e esențială și că trebuie să avem o atitudine pozitivă ca să putem fi deschiși la idei, creativi, răbdători, hotărâți și implicați. De asemenea, colaborarea cu celelalte grupuri parohiale e foarte importantă pentru a avea o legătură strânsă nu doar în grupul nostru, ci și cu ceilalți. Nu în ultimul rând, am învățat lucruri noi pe care abia aștept să le folosesc la viitoarele activități cu grupul. ❤💫- Ioan Danca, Parohia Andrei Mureșanu

Eu sunt al doilea an responsabilă. Prima dată am fost responsabil la vârsta de 16 ani. Eram pe clasa a 10-a atunci. Mi-am dorit tare mult să fiu responsabil de grup, dar nu am fost atât de implicată și asta m-a dezamăgit în primul rând pe mine. Poate pentru că eram mai mică și cred că nu am știut cum să aplic toate informațiile oferite de voi. Anul acesta am ocazia și o a doua șansă să îmi demonstrez mie și Parohiei mele că voi reuși. Aceste 3 zile, pe lângă sesiunile de formare gândite foarte bine, m-au întărit, datorită faptului că am văzut liniștea, iubirea, pasiunea și unitatea care există. Mi-ați fost familie și îmi sunteți. Cred că cel mai important pentru a învăța și a face ceva cu iubire e și să te simți bine în preajma persoanelor din grup. Anul acesta e un an greu pentru mine și tocmai de aceea am ales să îl petrec alături de voi pentru că știu ce putere de încurajare și sprijin aveți și nu numai. Iar eu am nevoie de asta. Dumnezeu lucrează prin oameni. Mulțumesc!!! – Laura Albu, Parohia „Sf. Gheorghe” – Sângeorz-Băi

Pentru că nu am mai fost responsabil de grup, și este primul an ca responsabil ASTRU, cursul de formare a fost o experiență foarte interesantă și m-a ajutat foarte mult pe plan educativ, dar și spiritual. Mi-am dorit foarte mult să fiu responsabil încă de mică; îmi plăcea ideea să mă dezvolt pe mine dar și să ajut la dezvoltarea celorlalti membrii ai grupului din care fac parte. În aceste 3 zile m-am apropiat de ceilalți responsabili și am realizat că fac parte dintr-o comunitate foarte faină. Mă simt împlinită într-un grup în care mă dezvolt în continuare, învăț lucruri noi nu numai despre mine, dar și despre cum să reacționez sau să mă comport în echipă. Cred că cel mai important lucru pentru a învăța și a face ceva cu iubire e și să te simți bine în preajma persoanelor din grup dar și să înveți prin intermediul cursului să te descurci în echipa dar și individual. Abia aștept să pun în aplicare toate informațiile primite, dar și să colaborez cu celelalte grupuri parohiale, ceea ce e foarte important pentru a avea o legătură strânsă, nu doar în grupul nostru, ci și cu ceilalți. Multumesc mult pentru tot! M-ați ajutat spiritual, emoțional, dar și educațional. – Patricia Bitai, Grupul specializat ASTRU Liceeni

Mai multe imagini aici: ALBUM CURS RESPONSABILI

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*