În perioada 27-30 noiembrie 2015 tinerii responsabili, educatorii și asistenții spirituali ai grupurilor ASTRU Cluj s-au reunit la Cluj-Napoca, la Centrul Spiritual Manresa, pentru câteva zile de formare în vederea anului asociativ 2015-2016. Responsabilii prezenți la curs au venit din partea grupurilor parohiale active în parohiile din Mănăștur 1 Vest, Dăbâca, Gilău, Gherla, Dej, Beclean, Livada, Năsăud, Șanț, Feldru, Valea Secerului, Sângeorz-Băi și cele trei grupuri specializate. Educatorii prezenți la curs au reprezentat parohiile Mănăștur 1 Vest și Năsăud, dar și grupurile specializate de liceeni și studenți. În cadrul cursului, sâmbătă dimineața a avut loc și Adunarea Generală ASTRU Cluj. Tema întâlnirii  „Încotro alergi?” este şi tema anului asociativ 2015-2016.

IMG_4702

Deschiderea întâlnirii a avut loc în prezența Pr. Olivo Bosa, directorul Centrului Manresa, care ne-a prezentat regulile casei și care a condus rugăciunea de început. Activitățile din prima seară au continuat cu momente de cunoaștere a celor prezenți și cunoaștere a ASTRU Cluj, prin câteva activități facilitate de Codruța Fernea, coodonator programe în cadrul Asociaţiei. Ulterior activităților, participanții s-au retras în capelă pentru rugăciunea de seară pregătită de pr. Radu Tălpălariu, asistentul spiritual al ASTRU Cluj.

Sâmbătă dimineață participarea la Sfânta Liturghie a fost prima oprire a participanților, unde au fost încredințate intențiile fiecăruia și ziua întreagă lui Isus. Liturghia a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, alături de cei opt asistenți spirituali prezenți în acea dimineață la Manresa. La ora 9.30 a urmat Adunarea Generală. În cadrul acesteia responsabilii grupurilor au prezentat activitatea grupurilor din timpul anului asociativ 2014-2015, s-a adoptat bilanțul financiar-contabil pentru anul 2014 și bugetul pentru anul 2016. Tot în această dimineață a avut loc alegerea candidaților pentru pozițiile vacante de președinte și vicepreședinte, respectiv: Mihai Moruțan a fost ales președinte pentru un mandat de un an, 2016, iar Paul-Cristian Sopon, Ana-Maria Murariu și Maria Emilia Beța au fost aleși vicepreședinți pentru același mandat alături de Fănică Simion – vicepreședinte, Diana Sasu – secretar, și Mihaela Sopon – director economic, care au rămas în funcție până la următoarele alegeri.

DSC07649

După-amiaza a fost alocată lucrului pe grupe, unde au rămas doar responsabilii și educatorii. Într-o primă sesiune participanții au lucrat în două săli diferite: responsabili și educatori. Responsabilii au avut un material ajutător de la care au pornit în propunerea unei activități concrete pentru grupurile pe care le reprezintă. În acelaşi timp, educatorii au discutat posibile activități și programe specifice vârstelor copiilor și tinerilor din parohii. D-na Oana Capan, catehet în parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca a prezentat un program deja desfășurat la ei în parohie, Altaration, care ajută cursanții să pătrundă tainele Sfintei Liturghii și să o trăiască mai profund, cu scopul de a discerne dacă este potrivit pentru și pentru alte grupuri. Un alt material prezentat este itinerariul duminical pentru Postul Crăciunului adresat copiilor din grupurile ASTRU Junior.
După pauză participanții folosind metoda world caffe, au participat la trei ateliere unde au înțeles mai multe despre desfăşurarea anului asociativ și activitățile principale din calendar, sesiune facilitată de Fănică Simion,  al doilea atelier a constat în descoperirea motivațiilor de a face adeziunea la ASTRU, atelier coordonat de Mihai Moruțan, iar al treilea atelier, coordonat de Diana Sasu, a presupus lăsarea unei amprente din partea participanților asupra celor patru săptămâni specifice Acțiunii Catolice. Spre seară programul a continuat cu o sesiune pe Leadership facilitat de d-l Mihai Floran, manager proiecte al Asociației.

Înainte de cină participanții s-au reunit din nou în capelă pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru ziua primită în dar cu toate momentele sale de bucurie și provocare. Sesiunile de lucru de sâmbătă au fost încheiate cu cea intitulată „(a)tras de ASTRU” în care participanții, lucrând pe parohii, au găsit cele mai inventive moduri de a-și promova activitățile și grupurile din care provin.

DSC00719

Următoarea zi, fiind duminică, am început-o din nou cu participarea la Sfânta Liturghie, celebrată de Pr. Radu Tălpălariu, dimineață la ora 8.00. Prima parte a zile a avut scopul de a înțelege rolul unei reguli în viața spirituală a fiecăruia dintre cei prezenți. Activitățile au început prim împărțirea pe grupe de vârstă care, împreună, au ajuns la concluzia că este sau nu este nevoie de o regulă spirituală, concluzie susținută de câteva argumente. Ulterior prezentărilor, Pr Radu Tălpălariu, asistent general al Asociației a expus pe scurt motivele pentru care este nevoie să avem fiecare o regulă spirituală. Tinerilor le-a fost înmânat un material la care încă se lucrează pentru a-i ajuta să își stabilească până la Crăciun o regulă simplă pe care o consideră de folos și să încerce să o și urmeze.

Duminică după-masă programul a fost împărțit în mai multe sesiuni scurte pe tema comunicare și social-media. De la o trecere în revistă a tipurilor, căilor de comunicare și a elementelor comunicării la modul de comunicare în ASTRU, tinerii au exersat și scrierea unui articol, dar au înțeles și motivele pentru care comunicarea este sau nu este totdeauna eficientă. La finalul atelierului participanții au trecut printr-un scurt moment de evaluare a zilelor, iar apoi s-au reunit din nou în capelă pentru rugăciunea de seară.

DSC00735

Ziua s-a încheiat cu o seară de film, în care tinerii au fost îndemnați să răspândească mesajul evangheliei într-un mod natural. Ei au împărtășit despre cum văd că sunt trăite valorile creștine în mediul lor și au înțeles că cel mai important, ca apostol al lui Cristos, e să vestească Evanghelia în primul rând prin mărturia propriei vieți, pentru ca mai apoi să o poată vesti și în cuvinte.

Cei care au mai rămas până luni dimineață au participat la Sfânta Liturghie, iar după micul dejun și curățarea casei, au plecat cu toții spre parohiile și casele lor.

Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această ocazie de împărtășire, de învățare, de comuniune și inspirație pentru anul acesta. Mulțumim pentru că ne păstrați în rugăciune și adresăm mulțumiri și tuturor celor care sprijină spiritual sau material activitățile destinate tinerilor și copiilor în eparhia de Cluj-Gherla.

IMG_4739

Imagini din timpul cursului pot fi vizualizate aici: ALBUM

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*