Responsabili ai grupurilor parohiale ASTRU Cluj, educatori ai grupurilor ASTRU Junior și câțiva reprezentanți ai grupurilor de tineri din parohiile cu care colaborăm s-au întâlnit la Centrul Manresa în Cluj-Napoca pentru 3 zile. În acest timp s-au cunoscut (mai bine), au înțeles scopul comun al tuturor ca membri ASTRU, și implicit laici din cadrul Bisericii catolice. Pe parcursul zilelor au avut parte de formare spirituală dar și specifică rolului pe care îl au în grupul pe care îl reprezintă.
Prima seară a fost o seară în care participanții au avut ocazia să se prezinte pe ei, dar și ASTRU, încheind cu o seară de Rugăciune a Rozariului, meditând la patimile Domnului nostru Isus Hristos, prilej bun pentru seara respectivă.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Ziua de sâmbătă a început cu Sfânta Liturghie celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, Pr Radu Tălpălariu și Pr Sebastian Peșteșan. În mesajul predicii, Preasfinția Sa Florentin a insistat pe diferența dintre fericirea adevărată, pe care ne îndeamnă să o căutăm spre a ne mântui, și plăcerile trecătoare care nu ne ajută în acet sens.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Sesiunea de dimineață a celei de-a doua zi a fost împărțită pe categoriile participanțlor prezenți: responsabili/educatori. În sesiunea pentru educatori, doamna psiholog Carmen Șoancă, a vorbit educatorilor despre ce presupune munca cu copiii, despre cum se relaționează ei cu cei din jur. Le-a vorbit despre medierea conflictelor iscate în grup, despre personalitatea diferită a copiilor și despre cum aceștia răspund vizibil la jocuri și reflectă în acestea modul lor de a gândi sau de a interpreta anumite mesaje. În cea de-a doua parte a sesiunii s-a discutat despre un itinerar săptămânal duminical propus copiilor ce se va desfășura pe perioada Postului Paștelui. În cazul în care va fi apreciat, acest itinerariu ar putea vedea și o extindere în alte perioade ale anului.

resp-ed

Grupul responsabililor a avut ca punct de plecare o prezentare generală a ASTRU Cluj pentru o înțelegere comună a ce înseamnă ASTRU, cum este organizat, cine sunt membri și care sunt rolurile acestora. Ulterior, tinerii responsabili au luat parte într-o sesiune de formare unde, prin activitățile propuse au înțeles ce înseamnă responsabilitatea, care e rolul lor de responsabili în cadrul grupurilor parohiale și la nivel personal ca exemple pentru cei din jurul lor. Finalul activității a constat în concretizarea unor propuneri la nivel personal ca responsabili ai grupurilor ASTRU de care aparțin, pentru acest an sau de la momentul în care ajung în parohie.

După-masa zilei a constat în două sesiuni comune pentru participanți – una pe spiritualitate, iar a doua pe leadership. Cea dintâi, intitulată „Unde și cum îmi găsesc fericirea”, a fost coordonată de Pr. Radu Tălpălariu, asistent spiritual general ASTRU Cluj,  în care timp de o oră a vorbit despre importanța relației personale cu Dumnezeu pentru ca toate acțiunile care se fac în numele Lui să nu fie lipsite de conținut, și totodată, pornind de la mesajul papei Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului, a subliniat importanța căutării fericirii adevărate.

spiritualitate-leadership

Sesiunea „Blocat sau provocat” a fost condusă de Mihai Floran, având scopul de a provoca tinerii, prin activitățile propuse, la a face diferența între grupuri cu lider numit și grupuri cu lider ales de membri grupului, și de a identifica împreună cu grupul o serie de calităţi necesare unui leader, abilităţi, roluri şi responsabilităţi.

Seara a constat într-un moment recreativ în care participanții au asistat la recitalul cameral „Ultimele șapte cuvinte ale mântuitorului nostru pe cruce” de Joseph Haydn, interpretat de Cvartetul Armonia. După o plimbare prin oraș, participanții au revenit la Centrul Manresa pentru o rugăciune de seară împreună.

Duminică a fost ziua care a încheiat cursul, având în program Sfânta Liturghie, celebrată de Pr. Radu Tălpălariu, urmată de sesiunea de evaluare formală și informală, care a contribuit la identificarea nevoilor îndeplinite ale participanților și la îmbunătățirea acestor cursuri pe viitor, iar la final înmânarea certificatelor de participare. Cei care au participat la acest curs sunt responsabili ai grupurilor parohiale ASTRU Cluj din parohiile Andrei Mureșanu, „Coborârea Spiritului Sfânt” Mănăștur 1 Vest, „Nașterea Domnului” Dăbâca, „Sfânta Fecioră Maria Regina Rozariului” Livada, „Sf. Iosif” Gherla, „”Maieru, Sângeorz-Băi, Șanț, educatori ai grupurilor Mănăștur 1 Vest, Sângeorz-Băi, Șanț și Maieru, responsabili ai grupurilor specializate ASTRU Cluj, dar și reprezentanți ai parohiilor cu care ASTRU cluj colaborează: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Gârbău și „Înălțarea Domnului” Năsăud.

Acest curs a fost o ocazie frumoasă pentru ca responsabilii și educatorii grupurilor să petreacă mai mult timp împreună, să se cunoască mai bine și să învețe din împărtășirea experiențelor avute în grupurile pe care le reprezintă. Totodată a avut scopul de a-i uni în rugăciune pe participanți, de a-i ajuta să înțeleagă mai profund rolul lor în grupurile ASTRU Cluj și de a primi sprijin în activitatea pe care o desfășoară.

Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze în continuare munca celor responsabili cu tinerii și copiii din această eparhie.

Mai multe poze: Album „Dăruiește fericire!”

final

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*