Ziua de 8 octombrie 2016 a marcat celebrarea celei de-a 13-a ediții a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului în Eparhia de Cluj-Gherla, organizată de Episcopia de Cluj-Gherla prin Departamentul de Tineret, în colaborare cu Asociația Tineretului Român Unit, ediție găzduită de parohia „Sf. Gheorghe” din Sângeorz-Băi, protopopiatul Rodna.

Tema întâlnirii a fost „De ce te mai temi? Ești în mâna lui!”, iar mottoul „Toate le pot în Cel care mă întărește!” (Fil 4,13). La acest eveniment au luat parte 200 de tineri participanți, animatori, preoți și persoane consacrate, alături de PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhial de Cluj-Gherla.

Dimineața, tinerii animatori au așteptat grupurile de tineri venite din parohiile de pe teritoriul eparhiei pentru înscrieri, iar apoi, toți împreună, în curtea Școlii Gimnaziale „Artemiu Publiu Alexi” l-au întâmpinat pe Preasfințitul Florentin. De aici, toți cei prezenți au pornit în procesiune spre biserica parohială pentru a trece prin Poarta Milostivirii și a celebra Sf. Liturghie.

Sfânta Liturghie a fost animată de corul tinerilor din Sângeorz-Băi, dirijat de Sora Dominica CMD. În timpul Sfintei Liturghii, pornind de la cuvântul Evangheliei (Lc 5, 27-32) PS Florentin a îndemnat tinerii să îl urmeze pe Isus precum Levi, a lăsa toate preocupările și a-l urma. La finalul celebrării, a împărtășit tinerilor îndemnul Sfântului Ioan Paul al II-lea papă, care spunea: „Deschideți larg inimile lui Cristos!”, invitându-i pe toți pentru un element surpriză al acestei zile – venerarea moaștelor Sfântului Ioan Paul al II-lea, dar primit din partea Cardinalului Stanisław Dziwisz pentru Eparhia de Cluj-Gherla.

Pr. Alin Cândea, responsabil cu pastorația tineretului în protopopiatul Beclean, pornind de la tema întâlnirii, în timpul catehezei a vorbit tinerilor folosindu-se de experiența Sf. Apostol Pavel, a cărui viață a fost transformată în urma întâlnirii cu Hristos și a reluat idei din discursul Papei Francisc de la Cracovia, despre puterea Spiritului Sfânt arătată în ziua Rusaliilor. Mesajul transmis a fost de a urma exemplul apostolilor și de a ne trăi viața cu Hristos și în Hristos, lăsându-l pe Spiritul Sfânt să lucreze în noi, pentru a avea curajul necesar de a înfrunta toate dificultățile pe care le întâlnim în viața de zi cu zi.

La finalul dimineții tinerii au putut viziona câteva imagini din timpul Zilelor Mondiale a Tineretului, la care au participat un număr mare de tineri din Eparhie, dar au și ascultat mărturii ale tinerilor care au fost în Polonia în luna iulie a acestui an.

În a doua parte a zilei, pe grupuri, tinerii au discutat pe baza întrebărilor lansate la momentul de cateheză, iar apoi au îndeplinit diferite sarcini, pornind de la faptele de milostenie. Între acestea s-au numărat: hrănirea celor înfometați de mâncare și atenție, a vizita bolnavii, a ne ruga pentru cei vii și pentru cei morți, a oferi un zâmbet, o îmbrățișare și timp celor singuri, realizarea de felicitări pentru pacienții din spital, creativitatea exprimată prin realizarea unor desene și embleme pe baza temei zilei, cu cretă, pe asfaltul curții școlii. Când s-a încheiat timpul alocat discuțiilor și lucrului în grupuri, câte doi membri din fiecare grup au prezentat concluziile lor către ceilalți participanți. Preasfințitul Florentin a rostit un cuvânt de încheiere, înainte de înmânarea diplomelor către reprezentanții parohiilor prezente și animatorii implicați în desfășurarea acestei ediții a IET. 

Crucea Tineretului din Eparhia de Cluj-Gherla a fost înmânată de tinerii sângeorzeni tinerilor din protopopiatul Beclean, protopopiat care va găzdui ediția următoare a întâlnirii eparhiale. Întâlnirea s-a încheiat cu rostirea rugăciunii (pentru cei prezenți și pentru cei vii și cei adormiți din familiile acestora) pregătite de un grup de tineri ca sarcină de lucru în grup, două cântece, binecuvântarea din partea episcopului Florentin și poza de grup.

Mulțumim pentru implicarea deosebită a tinerilor voluntari, pentru susținerea materială și rugăciunile celor de acasă pentru buna desfășurare a acestei ediții.

Imagini:

dsc06477

dsc06548

dsc06769

dsc07285

Mai multe imagini pot fi vizualizate în ALBUM

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*