Sâmbătă după-amiază, 10 octombrie, în prezența a 30 de tineri, am deschis anul asociativ 2020-2021. Evenimentul a avut loc la Centrul de activități al Parohiei Andrei Mureșanu, de a căror colaborare ne bucurăm de fiecare dată. Această zi de 10 octombrie a fost marcată la nivelul Bisericii Catolice universale de beatificarea servului lui Dumnezeu Carlo Acutis, la Sanctuarul din Assisi.

Celebrarea Sf. Liturghii de la ora 17.00, prezidată de Pr. Sebastian Peșteșan, asistent spiritual general ASTRU Cluj a fost timpul de mulțumire cu care am început acest eveniment, cerând binecuvântarea Domnului peste toți membrii asociației și în tot ce vom face împreună în anul care a început. Esența mesajului din predica părintelui Sebastian o rezumăm în aceste cuvinte: secretul unei bune slujiri și a iubirii semenilor stă în a ne aminti mereu că noi iubim și ne dăruim pentru că Dumnezeu ne-a iubit mai întâi – acesta să fie mereu motivul din spatele apropierii noastre de ceilalți și nu căutarea unor câștiguri sau interese personale.

După un timp de socializare la finalul Sfintei Liturghii, i-am primit în mijlocul nostru pe Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu și pr. Radu Tălpălariu, consilier eparhial pentru tineret.

Rosana Sopon, președinte ASTRU Cluj, alături de părintele Sebastian Peșteșan, au adresat tinerilor un discurs pe marginea mesajului de an asociativ, explicând tema aleasă. În acest an asociativ, suntem invitați să avem curajul de a aduce ceva nou în familiile noastre, la școală, la locul de muncă. Desigur, acest lucru îl putem face doar dacă ne deschidem inimile, slujindu-i pe cei din jur și lăsându-ne la rândul nostru slujiți. 

În continuare, PS Florentin a fost invitat să adreseze și el câteva idei tinerilor la început de an asociativ.  În ce privește slujirea și caritatea vizibile în tema noului an, tinerii au fost îndemnați să aibă curajul de a se prezenta în fața celorlalți așa cum sunt, fără măștile pe care le purtau deja dinainte de pandemie, pentru a putea fi ajutați când este cazul, și să aibă curajul de a se apropia de cei care sunt în nevoie, precum și de familie și prieteni, chiar și în ciuda distanțării sociale. Mai mult decât atât, Preasfinția Sa a atras atenția asupra finalului temei, care ne invită să ne lăsăm slujiți, subliniind că, în zilele noastre, nu este ușor să facem acest lucru, (mai ales ca adolescenți și tineri care caută independența) pentru că astfel suntem văzuți ca fiind vulnerabili. Cu toate acestea, a ne lăsa slujiți înseamnă a oferi și altora ocazia de a face bine, răspândind astfel iubirea lui Cristos. Povestioara care a conchis mesajul Preasfinției Sale, a subliniat faptul că smerenia și îndelunga răbdare sunt cele care însoțesc mereu slujirea.

Paul Balint și Laura Burca, gazdele serii de sâmbătă, au animat în continuare tinerii prin activități de cunoaștere – a asociației și a celor prezenți – și de interacțiune, pe atât pe cât au permis condițiile de siguranță impuse. Ne-am bucurat că au fost prezenți tineri atât din grupurile parohiale clujene și cele specializate, cât și tinere din mișcarea Puncte Inimă și prieteni ai tinerilor astriști. La plecare tinerii au putut lua cu ei câte un îndemn sau verset pregătit pentru ei pe tema curajului și a slujirii.

Așteptăm mult să-i revedem pe tineri la evenimentele pe care le-am pregătit pentru ei (atât online, cât și – sperăm – în format fizic) și să punem în aplicare îndemnurile temei care ne va însoți zi de zi în noul an asociativ.

Anexe:

Câteva imagini de la eveniment:
Album foto „Deschiderea Anului Asociativ 2020/2021”

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*