Responsabililii grupurilor ASTRU Cluj s-au reunit din nou la Cluj-Napoca, în incinta Centrului Manresa din str. T. Arghezi, pentru câteva zile de formare, 12-14 februarie 2016. Tema cursului a fost „Ești creștin? Fii milostiv!”, iar motto-ul „Urmează-mă” (Mt 9,9), încadrând pe această cale tema Anului Jubiliar al milostivirii și rolul tinerilor participanți ca responsabili de grup ASTRU.
În prima zi, vineri seara, după sosire, primul moment comun a fost rugăciunea de seară, timp în care toți și-au îndreptat atenția spre Dumnezeu, Tatăl nostru milostiv, Cel ce ar trebui să fie mereu în centrul a tot ce facem pentru noi și pentru El. A urmat apoi prezentarea regulilor casei din partea pr. Olivo Bosa, directorul centrului spiritual Manresa, și un cuvânt de deschidere din partea președintelui asociației, Mihai Moruțan. În ultima parte a serii, cu ajutorul Anei Maria Murariu și Emiliei Beța, vicepreședinți, tinerii responsabili veniți la curs au avut ocazia să se cunoască (mai bine) și să interacționeze, prin activități creative, pe perechi și în echipe, pentru a consolida relațiile dintre ei.
Sâmbătă dimineața a început cu participarea la Sfânta Liturghie Arhierească, unde ne-am bucurat de prezența PS Florentin în mijlocul nostru. La cuvântul de învățătură preasfinția Sa, vorbind despre milostivire și slujire, afirma că în viața de creștin nu pot exista una fără cealaltă.
Sesiunile de formare de dimineață au fost susținute de dl Radu și d-na Oana Capan, care succint și itneractiv au prezentat în două sesiuni conșinutul de bază al catehezei despre Crez și despre sacramentele din Biserca Catolică. În prima sesiune, după ce tinerilor li s-a prezentat tema, în grupe de câte trei li s-a ceut să deseneze elementele centrale regăsire în Crez, pornind de la textul acestuia. Facilitatorii au prezentat apoi părțile principale ale Crezului și istoria alcătuirii acestuia în forma în care există astăzi. A doua sesiune a constat în prezentarea sacramentelor, individual, dar și clasificate în funcție de repetabilitatea lor, insistând pe Sacramentul Spovezii, după ce tinerii au încercat să enunțe condițiile și efectele fiecărui sacrament. Această dimineață a fost foarte concentrată, dar și foarte apreciată de participanți.
A doua parte a zilei a continuat cu prezentarea interactivă a calendarului anului asociativ de către Paul Sopon, sesiune în cadrul căreia participanții au încercat să identifice idei de activități care pot fi realizate în grupurile pe care le reprezintă, iar apoi, în aceeași sesiune au aflat mai multe despre ZMT și importanța de a participa cât mai mulți tineri la acest eveniment mondial. Programul a continuat cu o activitate prin care tinerii și-au dezvoltat abilitățile de utilizare a aplicației Micrsoft PowerPoint pentru a realiza o prezentare vizuală în sau despre grupul lor parohial. După câteva noțiuni introductive, în echipe de 2-3 tineri le-au pus în aplicare, prin crearea de scurte prezentări ale poruncilor, care au fost apoi evaluate în plen atât din punct de vedere al conținutului cât și al formei.
Un moment important al acestor zile l-a constituit seara zilei de sâmbătă, când, după explicarea a ce înseamnă Anul Sfânt al Milostivirii, Pr. Radu Tălpălariu, Pr. Sebastian Peșteșan și Pr. Traian Coste-Deak au fost la dispoziția tinerilor pentru spovezi, pentru ca duminică dimineața să poată face împreună pelerinajul prin Poarta Milostivirii de la intrarea în capela mare a mănăstirii, cu sufletele curate. Pe toată durata serii, în capela centrului Manresa a fost expus Sfântul Sacrament pentru adorație, timp în care Mădălina Simișdean, membră a grupului ASTRU din Beclean și Emilia Beța au creat atmosfera potrivită de rugăciune, cu ajutorul instrumentelor și vocilor lor.
Tinerii au început ziua de duminică cu trecerea prin Poarta Milostivirii și au participat împreună la Sfânta Liturghie. Activitățile au continuat până la amiaz cu o sesiune despre faptele milostivirii în contextul Anului Jubiliar, în care tinerii le-au identificat, le-au aprofundat și au înțeles importanța lor în viața tânărului creștin. A urmat evaluarea formală și informală facilitată de Fănică Simion.
Mulțumim tuturor responsabililor care și-au rupt din weekendul lor de vacanță pentru a acumula mai multă experiență, astfel ca odată ajunși în grupurile parohiale din care fac parte, să facă o diferență! Domnul să îi aibă în paza Sa. Ne rugăm pentru ei și pentru cei care-i păstoresc și ne bucurăm să lucrăm cu ei!