
Cursul pentru responsabili, educatori și asistenți spirituali a avut loc între 28 și 30 octombrie 2016, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca. Acesta a purtat tema și motoul anului asociativ în curs: „Iată Calea!”, respectiv „Spiritul tău cel bun mă conduce pe calea cea dreaptă” (Ps 143, 10b). La acest curs au luat parte tinerii responsabili din grupurile parohiale din Mănăștur 1 Vest, Livada, Gherla, Dej, Beclean, Feldru Vatra Satului, Feldru Valea Secerului, Maieru, Sângeorz-Băi și grupurile specializate ale ASTRU Cluj – liceeni, studenți și profesioniști – cât și o parte dintre educatorii și asistenții grupurilor.
Vineri seara, președintele Asociației, Mihai Moruțan, a deschis cursul cu un cuvânt de bun venit, iar Pr. Olivo Bosa a participat la momentul de deschidere al activităților prin conducerea rugăciunii ASTRU, asupra căreia s-a oprit pentru a ne adresa un mesaj pe care îl redăm în continuare: „Este un ideal înalt cel către care tindeți, în ceea ce vă rugați, ceea ce nu e un lucru rău, dar aveți nevoie de mare ajutor din partea lui Dumnezeu să îl atingeți. Dumnezeu ne vorbește prin cuvânt pe care îl auzim cu urechile noastre, apoi ajunge în mintea noastră pe care o luminează și o schimbă, ca apoi să meargă mai departe în mâinile și picioarele noastre cu care vom merge spre ceilalți”.
Tinerii au avut mai apoi un timp de cunoaștere, condus de Fănică Simion, prim-vicepreședinte ASTRU Cluj. Sesiunea de vineri seara a constat în expunerea rolului responsabilului, educatorului si asistentului spiritual într-un grup ASTRU Cluj, printr-o scurtă piesă de teatru pusă în scenă de membrii consiliului de conducere, secretariatul ASTRU Cluj și Pr. Radu Tălpălariu, asistentul spiritual general al asociației. Timpul de rugăciune de seară a fost unul special, unde cei prezenți s-au rugat pentru episcopii greco-catolici morți în faimă de martiri care au fost arestați în noaptea de 28 spre 29 octombrie în urmă cu 68 de ani (1948).
Sâmbătă dimineață Sf. Liturghie a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, alături de asistenții spirituali prezenți ai grupurilor ASTRU Cluj: Pr. Nicolae Jarda, Pr. Edmund Dujardi, Pr. Sebastian Peșteșan și Pr. Radu Tălpălariu. Cuvântul de învățătură al PS Florentin a pornit de la Evanghelia Zilei, în care ni se spune că lumânarea odată aprinsă nu se pune sub obroc, ci e aprinsă ca să lumineze încăperea. Îndemnul adresat tinerilor astriști a fost de a lumina precum aștri cerești, care încălzesc, luminează și dau viață celor din jur, care împărtășesc din lumina lor și a nu fi precum lumânarea care odată ce a primit lumina păstrează darul pentru sine și arde până când ceara se consumă și se singe de tot.
Adunarea Generală a debutat sâmbătă dimineața după celebrarea Sf. Liturghii, cu salutul președintelui, Mihai Iosif Moruțan, și un cuvânt de introducere al PS Florentin. Preasfinția Sa a expus pe scurt istoria asociației punctând momentele cheie în evoluția acesteia, de la începuturile sale de dinaintea anului 1948 și încercările pe care le-a avut în dorința de a reîncepe activitatea după revoluția din anul 1989, aducând recunoaștere persoanelor implicate în acest proces, până la realitatea din prezent. Au urmat apoi aprobarea bilanțului financiar-contabil, prezentarea bugetului pentru anul 2017 și prezentarea rapoartelor de activitate: în primul rând cel general al asociației, iar apoi individual, cele ale grupurilor prezente la adunarea generală. În cea de-a doua parte a dimineții a fost ales noul Consiliu de Conducere pentru mandatul pe următorii doi ani (2017-2018), cu următoarea componență: Mihai-Iosif MORUȚAN – președinte, Rosana BĂLĂNESCU și Maria Emilia BEȚA – vicepreședinți, Ana Maria BÎRTA – secretar și Paul-Cristian SOPON – director economic.
A doua parte a zilei a fost dedicată unor sesiuni de lucru manual, conduse de Diana Sasu, Alexandra Coșbuc și Emilia Beța, cu scopul de a încuraja tinerii să descopere diverse modalități prin care pot să se autosusțină ca și grupuri și de a-și dovedi că pot realiza lucruri mari folosindu-se de lucruri mărunte. Astfel, împreună au confecționat rozarii, brățări decadă de rozar din noduri și boabe de lemn și brățări care spun diverse povești – despre Nașterea lui Isus, despre istoria mântuirii noastre, rugăciunea „Tatăl nostru” și altele.
Sâmbătă seara tinerii au petrecut un timp de adorație în fața Sfântului Sacrament, unde ei au fost cei care au condus rugăciunea și cântecele. După cină a urmat sesiunea intitulată „Găsește calea spre ASTRU”, unde tinerii au fost provocați să își testeze cunoștințele despre asociație și despre apartnența ei la Acțunea Catolică.
Duminică dimineață, 30 octombrie, Sf. Liturghie a fost celebrată de Pr. Radu Tălpălariu, asistent spiritual general al ASTRU Cluj. Sesiunea de duminică dimineața a fost condusă de Mihai Moruțan, președinele asociației, care a prezentat pe scurt cea mai recentă publicație a asociației, intitulată „O regulă pentru viața spirituală”. Tinerii, în grupuri, au aprofundat cele trei elemente principale (rugăciunea, comuniunea și mărturia) în constituirea unei reguli pentru viața spirituală, pe care apoi le-au prezentat celorlalți tineri, finalitatea fiind de a-și stabili o regulă la nivel personal și de a propune același lucru și grupului pe care îl prezintă. Acestei sesiuni a urmat momentul de evaluare, cu care cursul a fost încheiat.
Sperăm ca cei care care și-au asumat rolul de responsabili ai grupurilor parohiale pentru acest an asociativ să fie mereu sub ascultarea și îndrumarea Spiritului Sfânt în toate activitățile pe care le vor întreprinde în grupurile și parohiile din care provin. Același lucru îl dorim și Consiliul de Conducere nou ales în mandatul următorilor doi ani.
Imagini din timpul cursului pot fi vizualizate în ALBUM