În data de 7 octombrie 2017, la Beclean, s-a desfășurat cea de-a 14-a ediție a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului, organizată de Episcopia de Cluj-Gherla prin Departamentul de Tineret, în colaborare cu Asociația Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, ediție găzduită de parohia „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Beclean, protopopiatul Beclean.

Tema întâlnirii a fost „Pornește în misiune ascultând glasul lui!” iar motto-ul „Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău spre țara pe care ți-o voi arăta!” (Gen 12,1). Au participat peste 210 de tineri, 11 însoțitori, 25 preoți și 40 de voluntari, alături de PS Florentin Crihălmeanu. Ne-am bucurat de prezența a doi voluntari din partea Eparhiei de București (Cercetașii Români Uniți) și unui grup de tineri participanți din Eparhia de Maramureș (Sighetu Marmației). O participare numeroasă a fost și cea a elevilor Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca.

Vineri după-masa voluntarii s-au întâlnit pentru ultimele pregătiri, iar sâmbătă dimineața deja de la ora 08.45 primii participanți au fost întâmpinați de voluntarii de la secretariat. Până la sosirea tuturor participanților, în biserica parohială gazdă, tinerii s-au pregătit pentru Sf. Liturghie prin repetarea cântecelor și rugăciune personală. La ora 10.00 preoții au ieșit în procesiune, în frunte cu cei doi tineri reprezentanți ai parohiei gazdă, care au purtat crucea tinerilor spre altar.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, alături de cei 25 de preoți prezenți la eveniment, iar răspunsurile liturgice au fost date de corurile reunite ale grupurilor de tineri din Sângeorz-Băi, Sighetu Marmației și Seminarul Teologic Eparhial, dirijate de Sr. Dominica CMD. În cuvântul de învățătură, pornind de la Evanghelia zilei, episcopul le-a vorbit tinerilor despre momentul de întâlnire al diferitelor persoane cu Isus, chemarea Sa adresată lor și dorința lor fermă de a abandona viața lor lumească de până atunci și a-L urma pe El. Apoi i-a rugat pe tineri să caute cu ajutorul telefoanelor tabloul lui Caravaggio care prezintă chemarea Sfântului Matei, explicând relevanța celor mai importante elemente din pictură, după care i-a îndemnat să își închidă ochii și să își imagineze că acea mână întinsă a Lui Isus din tablou arată spre fiecare dintre ei, că Isus le lansează o chemare personală fiecăruia în parte. Predica s-a încheiat cu o rugăciune pentru găsirea vocației. 

Meditația pe tema zilei a fost ținută de Pr. Traian Coste-Deak. Acesta a vorbit tinerilor despre credință și găsirea vocației, ținând cont că ne aflăm în anul dedicat pregătirilor pentru Sinodul episcopilor din anul 2018, despre tineri, intitulat „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Între ideile expuse s-a numărat istorisirea vieții dreptului și sfântului Iov, cel care în ciuda tuturor tragediilor din viața sa nu și-a abandonat credința în bunătatea lui Dumnezeu, nici chiar când toți l-au părăsit și boala a dat peste el. Părintele a invitat tinerii să îl urmeze pe Dumnezeu fără teamă, nu să meargă înaintea Lui cu teamă; să răspundă chemării Lui cu curaj și bucurie în orice moment și domeniu al vieții lor.

La finalul catehezei PS Florentin a împărțit diplomele de participare parohiilor, grupurilor și asociațiilor reprezentate de tinerii prezenți.

Partea a doua a zilei, intitulată „Îndeplinește-ți misiunea!” a constat în activități de echipe. Tinerii au luat prânzul din pachetele proprii în grupurile în care au și aprofundat ideile cu care au rămas din prima parte a zilei, ajutați de animatorii înscriși la eveniment pentru acest scop. A urmat apoi o „căutare de comori”, ce a presupus parcurgerea câte unui traseu cu șapte puncte, din cele trei trasee propuse pentru fiecare patru grupe. Prin cerințele pe care le-au primit, participanții au avut șansa de a se apropia de Dumnezeu și de a simți chemarea Lui, au format legături de prietenie, au făcut fapte de caritate și în același timp au aflat mai multe despre istoria orașului de pe malul Someșului.

În încheierea programului, Pr. Edmund Dujardi împreună cu trupa ASTRU au încântat inimile participanților prin câteva cântece, moment în care s-au alăturat și tineri din corul Parohiei „Sf. Gheorghe” Sângeorz-Băi.

A urmat momentul de predare a Crucii Tinerilor, simbolul Întâlnirii Eparhiale a Tineretului din Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla. Astfel, tinerii din Beclean au predat crucea tinerilor din Gherla, protopopiat care va găzdui cea de-a 15-a ediție a IET, în anul 2018.

La finalul celei de-a 14-a ediții Întâlnirii Eparhiale a Tinerilor voluntarii au fost invitați pe rând în față pentru a-și primi diploma de merit și pentru a adresa fiecare dintre ei două-trei cuvinte tinerilor prezenți.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare tânăr participant și pentru fiecare persoană dedicată formării tinerilor din această eparhie. Mulțumim parohiei gazdă și tuturor voluntarilor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului. De asemenea, le suntem recunoscători și celor care ne-au susținut financiar sau prin rugăciunea lor.

Album foto: Întâlnirea Eparhială a Tinerilor 2017

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*