În perioada 14-16 noiembrie 2014, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj Napoca a avut loc cursul pentru responsabili, educatori și asistenți spirituali ai grupurilor parohiale și specializate ASTRU Cluj. La acest curs au participat membrii nou-aleși ca responsabili în grupurile ASTRU parohiale și specializate pentru anul asociativ 2014-2015, educatorii grupurilor și asistenții spirituali.

1904179_741115375971396_4694461893852675698_n

Programul a fost împărțit pe zile în felul următor: vineri seara participanții au avut ocazia să se cunoască, să interacționeze și să lucreze împreună pentru a crea legături mai strânse între ei. Sâmbătă dimineața a avut loc Adunarea Generală unde s-au prezentat raportul eparhial și rapoartele parohiale pe anul asociativ trecut, s-au prezentat candidații pentru consiliul de conducere al mandatului 2015-2017 și au fost aleși pentru funcțiile vacante ale asociației, iar după-masa participanții au fost împărțiți în grupe de lucru, sesiune încheiată cu un moment festiv de predare a ștafetei, iar seara tinerii au descoperit împreună ASTRU într-o sesiune interactivă. Duminică a fost o sesiune pe comunicare și leadership și evaluarea finală.

Seara de vineri a început cu un cuvânt de bun venit adresat de Raluca Fernea, președinte ASTRU Cluj, regulile casei prezentate de pr. Olivo Bosa, superiorul casei Manresa, și rugăciunea introductivă condusă de pr. Radu Tălpălariu, asistent spiritual general ASTRU Cluj.  Ulterior s-a continuat cu câteva jocuri de cunoaștere și sudare a echipelor. Ziua s-a încheiat cu o jumătate de oră de adorație în fața Preasfântului Sacrament în capelă.

liturghie

Sâmbătă dimineața  ziua a început cu celebrarea Sfintei Liturghii de către PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, alături de pr. Radu Tălpălariu, pr. Sebastian Peșteșan, Pr. Nicolae Jarda, pr. Călin Moldovan, pr. Edmund Dujardi și Pr. Alin Cândea și diacon Marius Cîmpean.

Momentul central al acestor zile a fost Adunarea Generală a asociației, care a avut loc sâmbătă dimineața începând cu ora 10.00. Adunarea Generală a fost prezidată de Raluca Fernea, președinte ASTRU Cluj, Mihai Floran, manager de proiecte și Oana Capan, educator al grupului de copii din parohia Mănăștur 1 Vest. Primul punct pe ordinea de zi a constat în prezentarea rapoartelor eparhial și parohiale care a fost făcută de responsabilii fiecărui grup prezent la Adunarea Generală. În continuare s-a trecut la prezentarea candidaților pentru funcțiile de președinte secretar, director economic și vicepreședinți. După prezentarea fiecăruia, membrii ASTRU prezenți în sală au avut ocazia de a le adresa personal întrebări. Adunarea Generală a ales pentru noul mandat pe Bianca Poruțiu președinte ASTRU Cluj pentru mandatul 2015-2017, Diana Alexandra Sasu ca secretar pentru următorul mandat, pe poziția de director economic pe Mihaela-Maria Sopon, iar vicepreședinții aleși sunt Ana-Maria Socaciu și Simion Afanase Fănică.

alegeri2

A doua parte a zilei de sâmbătă participanții prezenți au fost împărțiți în grupe de lucru conform rolului pe care îl au în grupurile pe care le reprezintă. S-au discutat în particular propuneri pentru anul în curs pornind de la analiza situației anilor anterior și având ca perspectivă  anterior, unde tinerii responsabili au alcătuit împreună profilul responsabilului pentru a avea o idee clară despre rolul lor pentru acest an, au primit calendarul anului asociativ la nivel eparhial, dar au și desfășurat ei înșiși activități unii pentru alții pentru a vedea câteva idei de activitate pe care și ei le pot realiza în grupul parohial și de a înțelege că alături de asistentul spiritual sunt destul de pregătiți să antreneze grupurile de tineri. În cadrul sesiuni pentru preoți și educatori s-a prezentat broșura cu regula de viata, cerându-li-se celor prezenți sa o studieze și sa facă propuneri pentru a ajunge la o varianta finala adecvata realității noastre. A doua parte a fost despre dificultățile schimbului de generații ale tinerilor din ASTRU și situația actuala, reala din parohii și s-au pus pe tapet propuneri și sfaturi despre ce ar trebui sa facem și cum să relaționam cu cei din parohii.

responsabili si asistentieducatori

Momentul festiv a fost marcat de câteva momente centrale: câte un gând asupra mandatului ce se încheie de către membri consiliului actual, câte un sfat pentru consiliul ales, un cuvânt din partea asistenților spirituali prezenți în sală adresat tinerilor din asociație, dar și de mulțumiri prezentate de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu consiliului de conducere însoțite de înmânarea diplomei Sf. Iosif pentru întreaga echipă. Momentul a fost încheiat sărbătorind cu o felie de tort.

festiv

În continuarea momentului festiv, Mihai Foran a prezentat pe scurt identitatea Clujului ca și Capitală Europeană de Tineret 2015, iar Codruța Fernea a prezentat Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic care va avea loc la Cluj-Napoca în contextul Capitalei de Tineret 2015. Seara a continuat după cină cu o activitate interactivă, unde, pe echipe, participanții au avut diverse sarcini de îndeplinit pentru a constitui alfabetul cuvintelor ce caracterizează asociația și membrii săi.

Rugăciunea de seară a fost făcută afară în curtea Centrului Manresa, tinerii prezenți la curs înaintând cu lumânarea într-o mână și cu rozariul în alta, meditând împreună la misterele de mărire.

rozar

Duminică, ziua a început cu Liturghia celebrată de pr. Radu Tălpălariu, și a continuat după micul dejun cu o sesiune despre comunicare și leadership. În cadrul acestei sesiuni tinerilor le-au fost prezentate diferite instrumente care facilitează comunicarea între membrii grupului, dar și între grup și consiliul de conducere, iar partea practică a constat în scrierea unui articol despre cursul la care au participat în aceste zile. Partea a doua de sesiunii a constat într-o activitate pe echipe prin care tinerii au înțeles importanța liderului într-un grup, discutându-se despre diferitele tipuri de lider.

Ne bucurăm de participarea reprezentanților din majoritatea grupurilor parohiale și le urăm mult succes în îndeplinirea sarcinilor pentru anul asociativ în curs. Membrilor din consiliul de conducere actual le mulțumim pentru implicarea lor în viața asociației în ultimii ani, iar noului consiliu le urăm un mandat frumos, rodnic și binecuvântat de Dumnezeu.

grup final

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*