În perioada 18-25 august 2018 s-a desfășurat în Malta proiectul “Dare to dream” (Îndrăznește să visezi), la care Acțiunea Catolică din România a fost unul din parteneri alături de Acțiunea Catolică din Malta și Acțiunea Catolică din Italia – Dieceza de San Severo. Printre participanți au fost și tinere din ASTRU Cluj.

Visează! Muncește! Și fă ca visul tău să devină realitate! este motto-ul care a însoțit cei 40 de tineri și liderii lor în încercarea de a explora și a reflecta asupra temei libertății, a importanței acesteia de-a lungul istoriei, în religie, în societate dar mai ales la nivelul fiecărei persoane. Prima zi din cadrul schimbului de experiență a fost dedicată cunoașterii tinerilor participanți pornind de la profilele lor online la o prezentare instagram offline. Apoi au explorat tema libertății pornind de la povestea Micului Prinț și au avut ocazia să cunoască comunitatea locală care o sărbătorea pe patroana localității: Sfânta Elena.

Pe parcursul zilei 2 din cadrul proiectului, tinerii au continuat să aprofundeze tema libertății. În cursul dimineții, în cadrul atelierului de lucru au încercat să vadă câtă libertate și câte constrângeri se află în diverse dimensiuni ale vieții – în familie, la școală/muncă, în Biserică, în Acțiunea Catolică, în grupurile de prieteni sau în social-media. După-amiază, președintele Acțiunii Catolice din Malta și soția sa le-au împărtășit din experiența lor de viață și le-au vorbit despre cum se poate trăi libertatea în cadrul familiei. La predica din cadrul Sfintei Liturghii, don Ruben, asistentul național pentru tinerii din Acțiunea Catolică Malteză, le-a vorbit despre libertatea pe care o oferă Dumnezeu fiecăruia. Ziua s-a încheiat cu serata internațională în cadrul căreia tinerii au degustat bunătățile culinare din Malta, Italia și România și s-au bucurat împreună de obiceiurile și muzica specifică fiecărei țări în parte.

Participanții au avut ocazia să descopere istoria Maltei în ziua a 3-a a proiectului. Turul ghidat al Palatului Inchizitorilor și căutarea comorii prin capitala Valletta au ajutat participanții să aprofundeze tema libertății parcurgând istoria locală. Ziua a 4-a a proiectului a început cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. Ruben, asistentul spiritual al tinerilor din AC Malta (ZAK). Apoi, s-a lucrat în grupuri – întâi pe țări și apoi împreună pentru a găsi puncte comune în ceea ce privește raportul dintre libertate și istorie, religie și libertatea de exprimare. După amiază tinerii s-au bucurat de timpul petrecut împreună pe una din cele mai frumoase plaje din Malta și au încheiat ziua mulțumindu-i Domnului pentru tot ceea ce au trăit în această experiență.

Ziua a 5-a din cadrul proiectului a fost despre viață. În cursul dimineții în cadrul atelierului tinerii au avut ocazia să se “joace” de-a viața reală și au reflectat asupra alegerilor pe care le fac zi de zi. În cursul după-amiezii s-au “jucat” din nou. Au primit o situație reală și roluri pe care a trebuit să le joace pentru a-și da seama că nu este ușor să fii în papucii altei persoane. Avem toți aceleași posibilități și oportunități? Cum este să fim în pielea celorlalți? Alegem lucrurile care ne aduc bucurie sau banii – sunt doar câteva din întrebările asupra cărora s-a reflectat la finalul atelierului. Finalul zilei tinerii l-au petrecut în fosta capitală a Maltei – Mdina, unde s-au bucurat de cetatea medievală, privirea panoramică a insulei și au încercat să hotărască prin vot ce vom face în ziua dedicată democrației.

Ziua a 6-a a proiectului a fost despre democrație. Votul exprimat în seara precedentă a decis cum își vor desfășura tinerii ziua. Astfel, dimineață participanții au vizitat și s-au rugat în biserica Rotonda din Mosta. Apoi, au petrecut după amiaza pe o plajă din Malta. Ziua s-a încheiat aducând-i mulțumire lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Ruben. Ziua a 7-a a fost despre voluntariat. În cursul dimineții tinerii avut ocazia să întâlnească diferite organizații și ofere puțin din timpul lor celor care aveau nevoie. După-amiaza au împărtășit experiențele trăite și au încredințat Domnului toate persoanele și situațiile de viață întâlnite. Tinerii și-au petrecut seara alături de tinerii din Birzebbuga – un grătar pe malul mării, muzică, voie bună și tradiționalul joc de bingo maltez.

Pregătirea certificatelor youthpass, excursia pe insula Gozo și Sfânta Liturghie au încheiat schimbul de experiență în Malta. Au fost zile extraordinare de fraternitate, comuniune, un timp în care tinerii au explorat tema libertății și au legat prietenii.

via ActiuneaCatolica.ro


Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*