Parohia “Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj Napoca a fost gazda celei de-a VII-a ediții a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului care s-a desfășurat în perioada 8-9 octombrie 2010. Peste 300 de tineri însoțiți de cateheți, responsabili și preoți din parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla au răspuns pozitiv invitației Departamentului pentru Tineret de a participa la acest eveniment destinat tinerilor la început de an pastoral.  Bunul mers al întâlnirii a fost asigurat de o echipă de 60 de animatori din parohia gazdă, ASTRU Cluj și Cercetașii Munților.

Întâlnirea Eparhială a Tineretului a început vineri, 8 octombrie 2010, la biserica “Coborârea Spiritului Sfânt” din cartierul Mănăştur, unde, tineri sosiţi din întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla au fost primiţi de gazdele întâlnirii, pr. Ovidiu Lăpuşte, paroh al parohiei Mănăştur 1 Vest, şi pr. Cristian Goia, consilier eparhial cu problemele tinerilor.

Deschiderea programului s-a desfășurat în prezenţa Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, care a adresat tinerilor un cuvânt de bun venit şi de întărire în credinţă. În continuarea programului a avut loc Festivalul Tineretului în cadrul căruia tinerii au avut ocazia să-și etaleze talentele.

Programul zilei de sâmbătă a început la ora 9.00 cu cateheza susținută de Pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor din Dieceza de Iași. În cadrul catehezei Pr. Felix a explicat tema Zilei Mondiale a Tineretului din 2011, a prezentat mesajul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea către tineri, oferind tinerilor soluții pentru trezirea dorinței de viață trecând de la plictiseală la responsabilitate și a propus tinerilor căi concrete de explorat pentru trăirea cotidiană a credinței.

După cateheză au urmat grupurile de discuții în cadrul cărora tinerii împreună cu animatorii au avut ocazia să aprofundeze cateheza și să găsească împreună răspunsuri la întrebările “Cum îți imaginezi viața fără credință? Cum vezi lumea fără credință? Ce aștepți de la preoți/cateheți/persoane consacrate/responsabilii laici ca ajutor pentru creșterea ta în credință? Care este aportul tău în Biserică (comunitate parohială, grup, asociație)?”

Programul Întâlnirii Eparhiale a Tineretului a continuat cu Sfânta Liturghie pontificată de PS Florentin Crihălmeanu, eparh de Cluj-Gherla la care au concelebrat toți preoții prezenți. În cuvântul de învățătură PS Florentin s-a adresat tinerilor spunând: “Voi sunteți viitorul societății și al Bisericii și este vital să aveți rădăcini și baze solide… voi sunteți și prezentul în măsura în care sunteți prezenți în Biserică, dar sunteți viitorul pentru că, cu siguranță voi sunteți Biserica de mâine, cei care vor duce mai departe vestea Evangheliei prin viața lor. Acum sunt și părinții voștri alături de voi, pentru mulți și bunicii. Nu înseamnă că voi sunteți înafara Bisericii, sunteți parte din Biserică și de aceea încercăm să fim alături de voi, pentru ca să puteți acum, încă de la această vârstă să întindeți adânc rădăcinile tinereții voastre în Cristos și nu în alte non-valori din lumea aceasta”.


A urmat apoi masa de prânz, iar după aceasta tinerii au participat la cele cinci ateliere propuse de organizatori: Clujul pe bicicletă, Clujul panoramic, Clujul ecumenic, Clujul medieval și Grădina Botanică. Astfel tinerii au avut ocazia să cunoască orașul Cluj-Napoca din diferite perspective dar și să se cunoască mai bine între ei.

Alături de tinerii din parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla au participat la Întâlnirea Eparhială a Tineretului un grup de tineri din Dieceza de Iași și echipa de consilieri naționali ai sectorului tineri al Acțiunii Catolice din România.

Mulțumim tututor celor care și-au adus aportul la buna desfășurare a acestei ediții a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului dar mai ales familiilor din Cluj  Napoca, care cu multă disponibilitate și generozitate au găzduit participanții la această Întâlnire.

 

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*