Sâmbătă, 18 octombrie 2008 a avut loc, la Gherla, Întâlnirea Eparhială a Tineretului, care a avut ca motto cuvintele Servului lui Dumnezeu Iuliu Cardinal Hossu: „Credinţa noastră este viaţa noastră”.

Întâlnirea la care au participat peste 250 de tineri din parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla,  a fost organizată de Departamentul pentru tineret condus de Pr. Cristian Goia, consilier eparhial cu pastoraţia tineretului, în colaborare cu Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj împreună cu o echipă de 60 de animatori din întreaga Eparhie. Gazda acestei întâlniri a fost Parohia “Sf. Iosif” din Protopopiatul Gherla.

După primirea participanţilor, înscrierea şi primirea ecusoanelor, a urmat momentul central al acestei Întâlniri, Sfânta Liturghie care s-a desfăşurat în Catedrala Armeană-Catolică, un imens lăcaş de cult situat în centrul Gherlei.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de Mons. Mihai Todea, protosincel. Au concelebrat Pr. Anton Crişan – sincel cu preoţii şi persoanele consacrate, Pr. Ioan Mătieş – sincel cu laicii, Pr. Cristian Goia – consilier eparhial cu pastoraţia tineretului, Pr. Cristian Sabău – protopop de Cluj, protopopii şi toţi preoţii care au însoţit grupurile de tineri. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de tineri din Gherla animaţi de Pr. Edmund Dujardi.

Împărtăşiţi cu Precuratul Trup şi Sânge, tinerii au avut parte de o cateheză susţinută de Pr. Cristian Sabău. Acesta a vorbit tinerilor despre actul credinţei şi a încredinţării noastre totale în mâinile lui Dumnezeu, de iubirea nemăsurată şi de curajul nebănuit pe care le insuflă Dumnezeu celui ce crede, dând ca exemplu pe Cardinalul martir Iuliu Hossu, model de tărie morală şi sufletească, stâlp de nădeje al credinţei noastre catolice, model pentru noi toţi. Din plinătatea şi focul sufletesc, Cardinalul a exprimat crezul vieţii sale, cuvinte ce au devenit pentru urmaşii săi temă de meditaţie, motto al întâlnirii eparhiale din 2008, de la Gherla.

După cateheză, tinerii au ieşit în părculeţul de lângă catedrală şi aşezaţi în grupuri, au luat prânzul din pachetele aduse de acasă. Momentul prânzului a fost unul plin de lumină şi culoare, Dumnezeu binecuvântând ziua cu un cer curat şi un soare prietenos şi vesel.

Mult-aşteptatele grupuri de discuţii s-au închegat pe la ora 14:00. Animatorii, având o pancartă cu numărul grupului, au reunit tinerii şi i-au condus spre locaţiile prestabilite în incinta Liceului Teoretic “Petru Maior”. Discuţiile legate de credinţa şi trăirea acesteia au durat pe parcursul unei ore, timp în care tinerilor li s-a solicitat să completeze şi un chestionar. Este vorba de un sondaj realizat de ASTRU Cluj cu scopul de a veni în întâmpinarea dificultăţilor întâlnite de tineri pe drumul trăirii credinţei la nivel personal şi de comunitate.

După momentele de învăţare şi ascultare, a urmat şi momentul festiv susţinut la Casa de Cultură a municipiului Gherla. Tineri din parohiile Feldru, Beclean, Dej, Cluj-Mănăştur 1 Vest au încântat auzul şi privirea spectatorilor prin talentul şi dăruirea de care au dat dovadă. Membrii grupului din Gherla, gazdele, au avut o interpretare foarte apreciată de publicul tânăr, creând o atmosferă antrenantă şi plină de voie bună, motiv pentru care mulţimea spectatorilor i-a dorit din nou pe scenă. Astfel, tinerii din Gherla,  a avut onoarea să deschidă şi să închidă momentul artistic al întâlnirii.

Întâlnirea tinerilor s-a încheiat cu înmânarea Crucii Tineretului protopopiatului în care se va organiza următoarea Întâlnire a Tineretului şi anume Protopopiatul Ileanda. După momentul de rămas-bun, participanţii s-au îndreptat spre casă cu inimile pline de pace, seninătate şi hotărârea de a-şi trăi credinţa cu toată dăruirea, deoarece a-şi trăi credinţa înseamnă a-şi trăi viaţa în modul cel mai ordonat şi mai frumos posibil, închinându-i-o lui Dumnezeu.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*