Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla prin Departamentul pentru  Tineret şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, a organizat, sâmbătă 12 octombrie 2013, la Bistriţa în Parohia “Buna Vestire”, cea de-a X-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului cu tema „Apostoli în lume trimişi” şi moto-ul “Nu vă conformaţi lumii acesteia” (cf. Romani 12,2).

Programul întâlnirii a debutat la ora 10.00, cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla. În încheierea cuvântului de învățătură Preasfințitul Florentin a încurajat tinerii să-l facă pe Cristos cunoscut: “Iubiți tineri, lumea așteaptă de la voi exemplul trăirii creștine, exemplu evanghelizării prin propria prezență, prin propriul cuvânt: sincer, simplu și adevărat, în așa fel să aveți conștiința că îl transmiteți pe Cristos și Cuvântul lui cu puterea Spiritului Sfânt. ”

A urmat un moment în care s-au prezentat fotografii, înregistrări video și mărturii de la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro 2013.

01

Un alt moment important al zilei a fost cateheza susţinută  de Pr. Radu Tălpălariu, consilier eparhial cu probleme de tineret. Cateheza va avea ca tema principală misiunea, fiind în concordanță cu mesajele transmise de Papa Francisc celor peste 3,8 milioane de tineri din întreaga lume reuniţi în la sfârşitul lunii iulie la Rio de Janeiro.  Papa Francisc a invitat tinerii să aibă curajul de a merge împotriva curentului, de a nu se conforma cu modelele pe care societatea actuală le propune, Sfântul Părinte se adresează tinerilor astfel: „vă cer să fiţi revoluţionari, vă cer să mergeţi împotriva curentului; da, vă cer să vă răzvrătiţi împotriva acestei culturi a provizoriului, care, în fond, crede că voi nu sunteţi în stare să vă asumaţi responsabilităţi, crede că voi nu sunteţi capabili să iubiţi cu adevărat. Eu am încredere în voi tinerii şi mă rog pentru voi. Să aveţi curajul de “a merge împotriva curentului”. Şi să aveţi şi curajul să fiţi fericiţi. (Papa Francisc).  Pr. Radu a subliniat în timpul catehezei: faptul că tinerii sunt viitorul Bisericii și a societății, iar Biserica îi susține, ba mai mult le cere să fie ei cei care să poarte Cuvântul în locurile unde Biserica nu poate ajunge. Sfântul Părinte a subliniat faptul că tinerii sunt marginalizați și dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în societate la nivel mondial. Așadar tinerii sunt pentru Biserică nu numai importanți, ci sunt cei care pot și trebuie să fie noi misionari a noii evanghelizări. Biserica îi susține în primul rând prin rugăciune, dar și prin structurile ei. Tinerii nu trebuie să se preocupe de faptul că nu sunt la înălțimea acestei noi misiuni, pentru că Domnul nu are nevoie de oameni perfecți, ci de acei săraci care sunt mereu dispuși să facă voia lui Dumnezeu, în ciuda imperfecțiunilor și limitelor pe care le au. De fapt cu cât suntem mai săraci și mai imperfecți cu atât putem să-i lăsăm loc lui Dumnezeu să-și împlinească planul Său. Domnul își va găsi mereu instrumentele de care are nevoie, indiferent de faptul că suntem sfinți sau numai pe drumul sfințeniei.

grupuri discutie

La final, tinerii au fost invitații să se reunească în grupuri de discuții și să răspundă la întrebări precum:  „Am în inima mea obiceiul de a juca pe două planuri, să fiu în regulă cu Dumnezeu şi în regulă cu diavolul? Să primesc sămânţa lui Isus şi în acelaşi timp să irig spinii şi buruienile care se nasc în inima mea?Eu mă rog? Eu vorbesc cu Isus? Sau îmi este frică de tăcere? Las ca Spiritul Sfânt să vorbească în inima mea? Eu îl întreb pe Isus: ce vrei să fac? Ce vrei cu viaţa mea? De unde să începem? Cui să-i cerem să înceapă reconstrucția omenirii? Dacă trebuie să încep de la mine, de unde încep?”

            În echipe, tinerii au pornit spre oraş, unde au avut ocazia să servească masa de prânz împreună,  să discute pe baza întrebărilor primite la finalul catehezei, să realizeze sarcina primită în cadrul concursului “Să descoperim comoara din municipiul Bistriţa” şi să completeze un chestionar referitor la credinţă şi activităţile pentru tineri care se desfăşoară în parohii.

„Noutatea întâlnirii din acest an o reprezintat-o concursul pe echipe care s-a desfăşurat după pauza de prânz. Fiind a zecea ediţie, am dorit să premiem tinerii participanţi care au avut ocazia să îşi pună în valoare talanţii primiţi. Activitățile, realizate şi în cadrul Zilei Educaţiei Nonformale, un eveniment organizat la nivel naţional, au fost deschise tinerilor din Protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla care au fost prezenţi, precum și tuturor tinerilor din Bistriţa care au dorit să se alăture. Mulțumim domnului primar al municipilui Bistrița pentru că a oferit un trofeu aniversar ca premiu în concursul nostru” a declarat Raluca Fernea, preşedinte ASTRU Cluj.

07

În încheierea evenimentului, Sr. Cristina Coşa din Congregația “Maestre Pie Venerini” a prezentat tinerilor un scurt moment de “magie creștină” care a uimit pe toți cei prezenți. Apoi, Crucea eparhială a tineretului a fost înmânată tinerilor din Protopopiatul Cluj II, cel care va găzdui anul următor cea de-a XI-a ediţie.

După momentul de rămas-bun în care reprezentanții fiecărei parohii prezente au primit diplome de participare, tinerii s-au îndreptat spre casă cu inimile pline de pace, seninătate şi hotărârea de a-şi trăi credinţa cu toată dăruirea, deoarece a-şi trăi credinţa înseamnă a-şi trăi viaţa în modul cel mai ordonat şi mai frumos posibil, închinându-i-o lui Dumnezeu așa cum și Papa Francisc a subliniat în ultimul mesaj adresat tinerilor: „(…) nu am nici aur, nici argint să vă dau, dar ceva mult mai preţios, evanghelia lui Isus.  Mergeţi cu curaj! Cu evanghelia în inimă şi în mâini, fiţi martori ai credinţei cu viaţa voastră: Duceţi-l pe Cristos în casele voastre, vestiţi-l printre prietenii voştri, primiţi-l şi slujiţi-l în cei săraci. Tineri, daţi un mesaj de viaţă, de pace şi de speranţă! Puteţi să faceţi asta!

04

Mulțumim tututor celor care și-au adus aportul la buna desfășurare a acestei ediții a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului dar mai ales familiilor din Bistrița, care cu multă disponibilitate și generozitate au găzduit animatorii la această Întâlnire, părintelui Protopop Ioan Frișan şi tuturor celor care au ajutat la bunul mers al acestui eveniment.

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*